Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Cacio e pepe je dokonalé talianske jedlo, ktoré sa skladá len z troch ingrediencií. Ako ho pripraviť?

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov). Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou. Je ťažké uveriť, že toto jedlo pochádza z chudoby. Ako ho...

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov).

Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou. Je ťažké uveriť, že toto jedlo pochádza z chudoby. Ako ho pripraviť? Objavte triviálne jednoduchý recept.

Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou.
Foto: shutterstock/Vladislav Chusov

Cacio e pepe je v Ríme veľmi obľúbené medzi turistami, ale jeho príprava je taká jednoduchá, že sa každý môže nechať zlákať, aby si ho pripravil doma. Stačia len tri ingrediencie.

Špagety cacio e pepe

Špagety cacio e pepe sú jedným z najčastejších jedál, ktoré si turisti v Ríme objednávajú. Spolu s carbonara a amatriciana sa cacio e pepe považuje za jednu z troch klasík rímskej kuchyne. Čo presne znamená názov cacio e pepe? Slovo cacio sa používa na označenie syra, najmä v Ríme. Cacio e pepe teda znamená presne to, čo syr a korenie. Ako môžete ľahko uhádnuť, cacio e pepe je klasické rímske jedlo, ktorého hlavnými zložkami sú syr a korenie. A skutočne, toto jedno zo starých jedál rímskej kuchyne a okolia sa pripravuje len z troch ingrediencií: cestovín, syra a korenia.

Dnes je pre nás ťažké predstaviť si, že toto jedlo, ktoré je esenciou talianskej elegancie a jednoduchosti, mohlo pochádzať z chudoby. Tento pokrm však vymysleli talianski pastieri, ktorí počas pasenia svojich oviec potrebovali jedlo, ktoré by ich zasýtilo, ale ktoré by nevyžadovalo príliš veľa kuchynského náčinia. Pohodlným a hlavne lacným riešením bolo pripraviť pokrm zo suchých cestovín a zrejúceho syra. Klasické cestoviny cacio e pepe sa pripravujú z cestovín (zvyčajne špagiet alebo iných dlhých cestovín), slanej vody použitej na varenie cestovín, čerstvo mletého alebo ešte lepšie čerstvo natlčeného korenia a syra pecorino. Názov syra pochádza z talianskeho slova pecora, čo znamená ovca, a najoptimálnejším syrom je Pecorino Romano.

Klasické cestoviny cacio e pepe zvyčajne sa pripravujú zo špagiet.
Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu

Cestoviny cacio e pepe: rôzne spôsoby prípravy

Cestoviny cacio e pepe sa môžu mierne líšiť spôsobom prípravy. Niektorí odporúčajú zmiešať syr s vodou na varenie cestovín a korením a až potom pridať túto zmes do uvarených cestovín. Iní tvrdia, že je oveľa lepšie najprv spojiť cestoviny s vodou a korením a až potom pridať do pokrmu syr. Niektorí tvrdia, že sa oplatí opiecť korenie a zaliať ho vodou z varenia cestovín, aby sa z korenia, ktoré je podstatou pokrmu, získalo maximum chuti. Treba však mať na pamäti, že na to, aby omáčka dosiahla dokonalú konzistenciu bez hrudiek a bola dokonale krémová, je potrebné syr zohriať na správnu teplotu. Podľa odborníkov dosahuje syr pecorino túto ideálnu konzistenciu pri teplote 55 °C. Aby syr dosiahol túto teplotu, odporúča sa ohrievať ho vo vodnom kúpeli.

Talianske jedlo cacio e pepe: povolené úpravy

Talianske jedlo cacio e pepe sa môže mierne upraviť. Hoci základný recept obsahuje špagety, syr pecorino a korenie, môžeme nájsť rôzne verzie cacio e pepe. V niektorých verziách cacio e pepe sa ovčí syr pecorino mieša s kravským syrom Grana Padano alebo Parmigiano Reggiano. Toto miešanie druhov syra sa zvyčajne odôvodňuje príliš intenzívnou vôňou syra pecorino. Treba však pripomenúť, že región Lazio s hlavným mestom v Ríme, ako aj celé stredné Taliansko, je krajinou ovčieho syra. V niektorých verziách pokrmu cacio e pepe je olivový olej veľmi žiaducim doplnkom, zatiaľ čo v iných je povinným doplnkom maslo. V druhom prípade sa to vysvetľuje tým, že pridanie masla umožňuje nielen ľahší spôsob získania rovnomerne krémovej omáčky, ale aj ďalšie aromatické vlastnosti korenia.

Najoptimálnejším syrom pre cacio e pepe je Pecorino Romano.
Foto: shutterstock/77 Studio

Cacio e pepe: recept

Takže: ako sa pripravuje cacio e pepe? Recept je veľmi jednoduchý a príprava pokrmu nám nezaberie veľa času. Potrebujeme:

  • 300 gramov špagiet alebo cestovín bucatini
  • 200 gramov syra pecorino (napr. Pecorino Romano) alebo inej syrovej zmesi (napr. pol na pol s Grana Padano)
  • 1 až 2 čajové lyžičky čerstvo rozdrveného korenia
  • voda
  • soľ.

Na začiatku vodu na cestoviny poriadne osolíme a uvaríme ich al dente. Medzitým čo najjemnejšie nastrúhajte syr a pomeľte zrnká korenia. Ku koncu varenia cestovín nasypeme rozdrvené korenie do panvice a opražíme ho na miernom ohni. Potom do korenia prilejeme trochu vody z varenia cestovín a necháme ho asi 3 minúty na miernom ohni. Počas tejto doby rozdrvíme syr s trochou vody z varenia cestovín na hladkú pastu. Odstavte panvicu z ohňa, pridajte cestoviny do vody s korením a intenzívne premiešajte. Postupne pridávajte syrovú pastu k obsahu panvice a stále intenzívne miešajte. Pokrm ihneď naservírujte na tanier. Nezabudnite, že pikantnosť pokrmu závisí od množstva korenia a dve čajové lyžičky korenia spôsobia, že pokrm bude naozaj ostrý. Ak chcete, môžete korenie namiesto opekania na suchej panvici opiecť na rozpustenom masle.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajková šťava na zimu ideálna do vašej domácej špajze. Obídete sa aj bez odšťavovača!

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kysnuté cesto podľa tohto receptu vždy vyjde. Chutí ako od babičky

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka). Jedným zo základných receptov v kuchyni každej gazdinky je recept na kysnuté cesto. Je to skvelý základ…

Namiesto krtka toto vlejte do odpadu. Za 5 minút bez námahy uvoľníte potrubie

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igal Vaisman). Na uvoľnenie upchatého umývadla nemusíte volať inštalatéra ani utrácať peniaze za krtka. Pomocou domáceho triku môžete potrubie…

Chradne vám vaša orchidea pred očami? Možno robíte túto chybu

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadya So). Orchidey sú veľmi obľúbené kvety, ktoré zdobia nejeden parapet. Sú cenené pre svoje výnimočné kvitnutie a nenáročné…

Zaveste ho k oknu. Mole budú vedieť, že sú nevítané

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Na Slovensku pravdepodobne neexistuje domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz neobjavili potravinové mole. Tento hmyz rýchlo…

Takto pripravíte ten najlepší paradajkový pretlak. Kúpené v obchode sa mu ani nepriblížia

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana). Ak si raz pripravíte domáci paradajkový pretlak, už nikdy si nekúpite ten z obchodu. Správne pripravené pyré…

Auto Trendy

Malý domček Mocha znižuje veľkosť a náklady, ale nie pohodlie

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Mocha od spoločnosti Modern Tiny Living je relatívne lacný malý domček, ktorý je určený na dovolenku alebo dokonca na plnohodnotné bývanie. Hoci má dĺžku len…

Renault Fuego: Hybridné kupé v modernom formáte

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Renault oživuje legendárne modely z minulosti a premieňa ich na moderné elektromobily, čo dokonale vymyslel a zorganizoval Luca de Meo, generálny riaditeľ skupiny Renault. O…

Bezpohybové turbíny dodávajú superúčinnú veternú energiu do továrne BMW

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Aeromine Technologies so sídlom v Houstone namontovala na strechu výrobného závodu MINI spoločnosti BMW v Oxforde v Spojenom kráľovstve niekoľko tichých a nehybných aerodynamických…

Táto obytná dodávka VW má najdivokejšiu vyskakovaciu strechu vo svete malých karavanov

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecká spoločnosť SpaceCamper je hrdá na to, že posúva hranice toho, čo môže byť obytný automobil, až do takej miery, že vytvorila neočakávané spojenie stanového…

Prvá fotografia nového Alpine - nového športového elektromobilu

12.9.2024 Redakcia Auto trendy - Skupina Renault pred niekoľkými dňami oznámila na parížskom autosalóne 2024 celkovo sedem nových modelov rozdelených medzi jednotlivé značky. Dnes začíname spoznávať prvý z nich. Volá…

Bürstner predstavuje štúdiu Talis na veľtrhu Caravan Salon 2024

11.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Bürstner, výrobca vozidiel pre voľný čas z Kehlu, predstavuje na veľtrhu Caravan Salon v Düsseldorfe nový karavan Talis. Týmto modelom spoločnosť Bürstner predstavuje svoju…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov