21.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yuliia Kononenko).
Levanduľa je celosvetovo cenená nielen pre svoju krásnu a originálnu vôňu, ale aj pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Navyše – rastlinu možno konzumovať v tekutej forme, napríklad pripraviť levanduľový sirup, ktorý sa výborne hodí do kávy.
Prečo piť levanduľový sirup?
Botanický názov levandule pochádza z latinského slova „lavare“, čo v preklade znamená „umývať“. Nie je preto prekvapením, že levanduľa je mimoriadne obľúbenou rastlinou, ktorá sa okrem iného používa v kozmetike.
Univerzálne vlastnosti levandule sa úspešne využívajú aj v kuchyni – najmä vo francúzskej, talianskej a španielskej kuchyni. Je skvelým doplnkom na dochutenie rôznych jedál – omáčok, dusených pokrmov, polievok a často sa používa na dochutenie a marinovanie mäsa, najmä baranieho.
Kvety levandule, ktoré okrem iného obsahujú éterický olej, sa často používajú na výrobu levanduľového sirupu a vo Francúzsku sa tento sirup pridáva napríklad do kávy. Levanduľový sirup sa vyznačuje nielen úžasnou vôňou, ale aj zdraviu prospešnými vlastnosťami.
Kvety levandule, ktoré tvoria základ sirupu, obsahujú mnoho účinných látok vrátane trieslovín, kumarínov, fytosterolov, antokyanov, minerálnych solí, flavonoidov a organických kyselín.
Pitie levanduľového sirupu sa odporúča v čase vysokého stresu a nervového vypätia, pretože rastlina obsahuje zložky, ktoré uvoľňujú a upokojujú organizmus. Tým sa však výhody levanduľového sirupu nekončia, pretože má aj účinok na zmiernenie bolesti hlavy a znižuje svalové napätie.
Ľudia s tráviacimi problémami by mali konzumovať levanduľový sirup, pretože rastlina stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, znižuje zápchu, pomáha pri kolike a plynatosti. Levanduľa má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čím posilňuje imunitu organizmu.
Ako vyrobiť levanduľový sirup
Levanduľový sirup si môžete úspešne vyrobiť v pohodlí domova a tento recept bezpochyby zvládne aj amatér. Na to, aby ste si vychutnali chuť domáceho levanduľového sirupu, potrebujete tieto ingrediencie:
- pohár levanduľových kvetov bez stoniek,
- 1 liter vody,
- 1 kg cukru alebo iného sladidla,
- šťavu z dvoch citrónov.
Vodu nalejte do hrnca, pridajte cukor, všetko premiešajte a zahrejte na miernom plameni. Po niekoľkých minútach, keď je voda teplá a cukor rozpustený, pridajte levanduľové kvety a opäť premiešajte.
Pridajte šťavu z dvoch citrónov, premiešajte a varte na miernom ohni štvrť hodiny. Po uplynutí tejto doby vypnite horák a hrniec s obsahom odstavte, aby vychladol. Obsah hrnca preceďte a tekutinu opäť niekoľko minút povarte. Sirup prelejte do čistých fliaš. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sušená levanduľa si zachová svoju vôňu a farbu. Jednej veci sa treba za každú cenu vyhnúť
Zalejte levanduľu domácou zmesou. Bude hojne a dlho kvitnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.