21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz).
Myslím, že nikoho netreba presviedčať, že domáce buchty sú stokrát alebo dokonca tisíckrát lepšie ako kupované. Hlavne preto, že keď si ich robíte sami, najlepšie viete, čo v nich je. Ak máte radi pečivo v trochu sladšej verzii, máme pre vás recept na mliečne buchty. V žiadnom obchode ich nenájdete také dobré.
Domáce pečivo je chutné, voňavé a čerstvé. Samozrejme, najlepšou voľbou je kváskový chlieb, najlepšie celozrnný. Niekedy si však každý chce trochu dopriať a zjesť niečo menej zdravé. Samozrejme, nenabádame vás, aby ste sa takto stravovali každý deň, ale z času na čas to nemôže uškodiť, najmä pri vyváženej strave. Vezmite teda do ruky telefón a uložte si tento recept na mliečne buchty.
Je v nich všetko, čo spôsobuje, že domáce pečivo má v našich srdciach osobitné miesto. Veď môžete odolať niečomu, čo obsahuje maslo? A potom je tu droždie a mlieko, ktoré spoločne robia buchty kyprejšími. A cukor? Áno, bohužiaľ, je, ale len dve polievkové lyžice, aby droždie mohlo vykysnúť, takže žiadna dráma! Ako teda pripraviť tieto chutné buchty? Recept nájdete nižšie.
Recept na mliečne buchty. Tie nekúpite v žiadnom obchode
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky,
- 370 ml vlažného mlieka + na vymastenie žemlí,
- 50 g rozpusteného masla,
- 20 g čerstvého droždia,
- 2 lyžice cukru,
- štipka soli.
Spôsob prípravy:
V pohári alebo miske rozdrobte droždie. Pridáme cukor, dve polievkové lyžice múky a 100 ml vlažného mlieka. Dávajte pozor, aby nebolo príliš teplé, pretože to môže zničiť droždie a cesto nevykysne. Prísady premiešajte a odložte na 15 minút. Počas tejto doby by mal kvások začať pracovať.
Do ďalšej veľkej misy nasypte múku a vmiešajte do nej soľ. Prilejte vykysnutý kvások a zvyšok vlažného mlieka. Premiešajte, prísady sa pomaly začnú spájať do pomerne lepkavej hmoty. Potom pridajte rozpustené maslo a začnite miesiť cesto na mliečne buchty. Vytvarujte z neho guľu, preneste ju na pracovnú plochu a ešte chvíľu hnette. Cesto by malo byť pružné a jednotné.
Misku vymažte rastlinným olejom a vložte do nej cesto. Prikryte ho utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte hodinu kysnúť. Po uplynutí tohto času cesto opäť premiesime a rozdelíme ho na 16 menších častí. V rukách vytvarujte guľku a potom ju mierne sploštite. Dve protiľahlé strany preložte do stredu a potom na pracovnej doske rozvaľkajte na rožok.
Na plech dajte papier na pečenie a položte naň buchty. Nezabudnite medzi nimi zachovať medzery. Opäť ich prikryte a nechajte opäť kysnúť, ale tentoraz len 15 minút. Potom každú buchtu potrieme mliekom a na vrchu urobíme niekoľko zárezov. Pečte približne 20 minút pri teplote 200 stupňov Celzia (funkcia horný a dolný ohrev).
Mliečne buchty sa môžu jesť na sladko, napríklad s obľúbeným džemom. Skvele sa však hodia aj so slanými prílohami, napríklad s tvarohom s pažítkou alebo s klasickým hummusom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.