Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Životný štýl,

Kedy začína staroba? Vedci hľadali hranicu

22.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/martyndix). Známe príslovie hovorí, že „každý je taký starý, ako sa cíti“. Výskum vedcov z Humboldtovej univerzity v Berlíne ukázal, že ľudová múdrosť neprichádza...

22.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/martyndix).

Známe príslovie hovorí, že „každý je taký starý, ako sa cíti“. Výskum vedcov z Humboldtovej univerzity v Berlíne ukázal, že ľudová múdrosť neprichádza z ničoho nič. Článok publikovaný vo vedeckom časopise „Psychology and Aging“ ukazuje, že hranica staroby sa stále posúva.

Foto: Pixabay/martyndix

Sedemdesiatka, nová šesťdesiatka

Keď sa pred 25 rokmi začal výskum, vo všeobecnosti sa za vek staroby považoval vek „nad šesťdesiatku“, no ako výskum pokračuje, táto veková hranica sa posunula o desať rokov.

„Je zrejmé, že naše vnímanie a predstava o starobe sa časom mení. Dnes ľudia v strednom a vyššom veku veria, že staroba začína neskôr ako ich rovesníci pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi“

povedal hlavný autor štúdie doktor Markus Wettstein.

Generačný rozdiel vidno z odpovedí ľudí narodených v roku 1911, ktorí verili, že staroba začína okolo 71. roku a tých, ktorí sa narodili v roku 1956 – pre nich bola veková hranica 74-75 rokov.

„Každý je taký starý, ako sa cíti“

Generačný rozdiel bol viditeľný aj u starších ľudí pri otázke, kedy sa im začala staroba. Ľudia narodení v rokoch 1911 až 1935 si stanovili skoršiu vekovú hranicu ako ľudia narodení po roku 1935.

Vnímanie hranice staroby závisí nielen od generácie. Ako sa ukazuje, vplyv má aj pohlavie. Ženy sa považujú za mladé dlhšie a vek staroby stanovujú v priemere o 2,5 roka neskôr ako muži. Navyše, čím boli respondenti starší, tým väčší bol rozdiel medzi vekom, v ktorom začína staroba u žien a mužov. Mohli by sa ženy cítiť a zostať mladé dlhšie? Alebo sa možno viac boja starnutia?

Ďalšou pravidelnosťou, ktorú si vedci všimli, bola otázka duševného aj fyzického zdravia. Ľudia, ktorí boli osamelí, v zlom psychickom stave alebo trpiaci chronickými chorobami, udávali prah staroby skôr ako zdraví ľudia, ktorým pohoda a kondícia dodávali pocit sily. Pre nich sa staroba začala oveľa neskôr.

Ameriku neobjavili

Výskum vedcov z Berlína tiež dokázal zásadu, ktorú snáď každý z nás aspoň raz spozoroval, ak nie na sebe, tak na svojich blízkych: čím sme starší, tým viac posúvame hranicu nástupu staroby. Na otázku, kedy začala staroba, respondenti, ktorí mali 64 rokov, uviedli priemerný vek 74,4 roka. Keď však dostali rovnakú otázku, keď dosiahli vek 74 rokov, vôbec sa nepovažovali za starých ľudí a v priemere stanovili hranicu staroby na 76,8 roka.

Prečo starneme neskôr?

Cieľom štúdie bolo objaviť hranicu, za ktorou sa v ľudskom vedomí začína staroba. Vedci si preto nekládli otázky o dôvodoch posunutia hranice. Doktor Markus Wettstein však prichádza k záveru, že dôvodom neskoršieho starnutia je zvyšujúca sa priemerná dĺžka života a rozvoj medicíny, ktorý umožňuje dnešným seniorom zostať zdravší, než v čo mohli dúfať ich rovesníci spred 20 rokov. Bez významu nie je ani lepšia životná úroveň a mentálne aj fyzické aktivity, ktorým sa seniori venujú.

25 rokov výskumu

Vedci z Humboldtovej univerzity v Berlíne preskúmali 14-tisíc ľudí vo veku 40-100 rokov. Každý dostal otázku, kedy začína staroba. Výskum prebiehal 25 rokov a každých štyri až päť rokov mali respondenti opäť uviesť vek, v ktorom ich možno považovať za starých.

Výskum nemeckých vedcov dokazuje, že starneme neskôr, respektíve staroba pre nás začína neskôr. Čo je podľa psychológov dobrá správa, pretože si vďaka tomu udržiavame telo a mozog v lepšej kondícii, zapájame sa do nových aktivít s vierou, že „na starobu ešte bude čas“.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Modelku napadol jej vlastný imunitný systém. Prišla o nos a podstúpila 9 operácií. „Čas sa krátil“

Jeden detail spôsobuje, že starneme na vlastnú žiadosť. Takto sa líčia tisíce žien


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Každý deň zjedol 24 vajec. Nakoniec si skontroloval hladinu cholesterolu. Výsledky sú prekvapivé

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Popovo Bros instagram.com/nicknorwitz/). Nick Norwitz, doktorand na Harvardskej univerzite, sa rozhodol skontrolovať, ako každodenná konzumácia vajec ovplyvní jeho zdravie.…

Psychotest. Vyberte si ovocie a zistite, čím odpudzujete ľudí

26.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív shutterstock/Victoria Sergeeva Pixabay/QUICK_DRAWING). Každý z nás má rád niečo iné – veď viete. Sú však aj črty,…

Kedy je najlepšie vstávať? Vedci poznajú odpoveď!

26.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova).  Mnoho ľudí sníva o skoršom vstávaní a využívaní každého okamihu dňa. Iní však milujú dlhší spánok a…

Málokto vie, že tieto zlozvyky svedčia o nadpriemernej inteligencii. Robíte to aj vy?

26.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stock 4you). Ako spoznať človeka s vysokou inteligenciou? Okrem dobre vyvinutých medziľudských zručností ju môžu zradiť aj určité návyky,…

„Prekvapenie“ v jedle cestujúcej. Z jedla vyskočilo živé zviera. Lietadlo núdzovo pristálo

25.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frantic00). Lietadlo Scandinavian Airlines muselo prerušiť let a núdzovo pristáť na najbližšom letisku a pasažierov preložili do iného lietadla.…

Auto Trendy

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie svetlá?

Nemecko predstavuje autonómny vlak. Nová éra na železniciach

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - ARTE je autonómny vlak vyvinutý spoločnosťou Alstom, ktorý Nemecko v pondelok predstavilo svetu. Ide o vlak, ktoré je určené na obsluhu regionálnych trás a na…

Bude výkonnejšia, než sa očakávalo

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Jeho výkon bude 280 k, podobne ako v prípade modelu Alfa Romeo Junior Veloce, namiesto pôvodne avizovaných 240 k. Príde v roku 2025.

Hyundai oznamuje aktualizácie pre Ioniq 5 N. Výkonný elektromobil dostane konfigurovateľný režim driftovania

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai približne pred rokom odhalil svoju najvýkonnejšiu verziu modelu Ioniq 5. Teraz kórejská automobilka oznamuje vylepšenia pre výkonný elektromobil.

Dacia dobýva Európu s motormi na LPG. Predala milión vozidiel s takýmito motormi

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Dacia oznamuje, že v Európe predala milión vozidiel vybavených motorom na LPG. Táto motorizácia je k dispozícii v celom rade benzínových modelov.

V maďarskom závode Audi sa začala výroba nového SUV Cupra Terramar

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nový model od Španielov z Cupry sa začal sériovo vyrábať v závode Audi v maďarskom Györi. Terramar zdieľa technickú platformu s pripravovaným Audi Q3.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov