23.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnnyStudio).
Zemiaky sú ideálnou prílohou k večeri a chutným občerstvením, najmä tie vyprážané alebo pečené. Dnes pre vás máme najlepší recept na pečené zemiaky. Budú božsky chrumkavé a plné južanskej chuti vďaka koreniu a lahodnému syru.
Pečené zemiaky na grécky spôsob sú najlepšou verziou tejto zeleniny. Sú chrumkavé, aromatické a hodia sa ku každej večeri. Za svoju výnimočnú chuť vďačia citrónovej šťave, troške medu, koreniam a originálnej gréckej fete. Podávajte ich s omáčkou tzatziki a predĺžte si dovolenku touto chuťou.
Zemiaky na grécky spôsob – lepšie nezjete v žiadnom fastfoode
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov, najlepšie múčnatých
- 1 väčší citrón
- 2 PL medu
- olivový olej
- 3-4 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, sušené oregano
- rozdrvený syr feta
Zemiaky na grécky spôsob – ako ich pripraviť
- Zemiaky nemusíte šúpať, ale musia byť dobre očistené. Väčšie zemiaky prekrojte na polovicu alebo na malé lodičky. Potom ich vložte do osolenej vody s citrónovou šťavou. Varte, kým mierne nezmäknú, ale nerozpadnú sa.
- Uvarené zemiaky sceďte. Pripravte si misu a nalejte do nej niekoľko lyžíc olivového oleja, potom pridajte med, šťavu vytlačenú z polovice citróna, soľ, korenie a oregano – nešetrite ním. Všetko premiešajte.
- Do zmesi vložte zemiaky a dôkladne pretrepte, aby marináda pokryla každý kúsok zemiaka.
- Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom. Potom na plech položte marinované zemiaky a rozložte ich tak, aby sa jednotlivé kúsky navzájom nedotýkali. Medzi zemiaky vložte strúčiky cesnaku, ktoré môžete rozdrviť, ale nemusíte ich lúpať.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov s vysokým a nízkym stupňom ohrevu. Pečte približne 30 minút, kým zemiaky nezhnednú a nebudú chrumkavé. Pred podávaním ich potom posypte rozdrobeným syrom feta.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kapustová polievka je jedna z najlepších polievok. Ja ju vylepšujem trochou ľahkej tekutiny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.