25.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/mandarinMD).
Vedci tvrdia, že šunka na sendviči nie je nevyhnutne dobrý nápad. Podľa novej štúdie môžu len dva plátky denne zvýšiť riziko vzniku cukrovky 2. typu o významných 15 %.
Viac ako 400 miliónom ľudí na celom svete bola diagnostikovaná cukrovka 2. typu a mnohí ďalší nevedia, že ju majú. Medzitým je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, srdcových infarktov, mŕtvice a amputácií dolných končatín. Vedecké dôkazy naznačujú, že jedným z hlavných spôsobov, ako znížiť riziko ochorenia – okrem udržania si zdravej hmotnosti a väčšieho cvičenia – je zlepšenie stravovania. Najnovšie výskumy naznačujú, že šunka by z jedálnička mala pravdepodobne zmiznúť.
Odborníci z University of Cambridge, ktorí svoje výsledky zverejnili v časopise Lancet Diabetes & Endocrinology, vykonali metaanalýzu údajov pokrývajúcich 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredomoria, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku, v ňom hovoria, že odporúčania obmedziť spotrebu spracovaného a červeného mäsa sú úplne správne.
„Náš výskum poskytuje doteraz najkomplexnejšie dôkazy o súvislosti medzi konzumáciou spracovaného a nespracovaného červeného mäsa a vyšším budúcim rizikom cukrovky 2. typu. Podporujeme odporúčania na zníženie spotreby spracovaného mäsa a nespracovaného červeného mäsa, aby sa znížil počet prípadov diabetes 2. typu v populácii“.
– píšu autori.
Musí z nášho jedálnička zmiznúť mäso?
Presnejšie povedané, jednoduchý denný príjem 50 g spracovaného mäsa, čo zodpovedá dvom plátkom šunky denne, zvyšuje vaše riziko riziko vzniku cukrovky 2. typu v nasledujúcich 10 rokoch o 15 %. Jesť 100 g nespracovaného červeného mäsa denne, čo je približne malý steak, bolo spojené s o 10 % väčším rizikom ochorenia.
Červené mäso ale nie je všetko, pretože aj bežná konzumácia 100 g hydiny denne bola spojená s o 8 % vyšším rizikom ochorenia. Ako vysvetľujú autori štúdie, keď sa vykonali ďalšie analýzy na preskúmanie výsledkov v rôznych scenároch, spojenie medzi spotrebou hydiny sa oslabilo, ale spojenie s cukrovkou 2. typu pre spracované mäso a nespracované červené mäso pretrvávalo.
There is a link between the meat you eat and a chronic disease, according to new research https://t.co/vhHvzDreim
— CTV News (@CTVNews) August 21, 2024
Odborníci nepochybujú. Musíme konať
Výskumníci tiež vysvetľujú, že analyzovali údaje z 31 výskumných skupín prostredníctvom InterConnect, projektu financovaného EÚ, ktorého cieľom je lepšie porozumieť cukrovke 2. typu a obezite v rôznych populáciách. To im umožnilo „ľahšie zohľadniť rôzne faktory, ako je životný štýl a zdravotné správanie, ktoré môžu ovplyvniť súvislosť medzi konzumáciou mäsa a cukrovkou.“
A hoci odborníci nezapojení do štúdie, ktorí ju komentovali pre The Guardian, vysvetľujú, že bola dokázaná iba súvislosť, nie príčina, výsledky sú v súlade so súčasnými odporúčaniami pre zdravé stravovanie.
Navyše, ako dodáva prof Naveed Sattar z University of Glasgow, napriek nevyhnutnému pozorovaciemu charakteru dôkazov, bola štúdia veľmi dobre vykonaná, čo nám umožňuje tvrdiť, že vylúčenie červeného a spracovaného mäsa zo stravy môže skutočne chrániť ľudí nielen pred srdcovými chorobami a mozgovou príhodou, ale aj proti cukrovke 2. typu, „ochoreniu, ktorého celosvetovo pribúda“.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vzdávate sa pitia kávy? Budete prekvapení, ako rýchlo vaše telo zareaguje
Vieme, kedy starneme najviac. V tomto veku dochádza k väčšine zmien v tele
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.