Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Krása, Tipy,

Namiesto do kaše ju použite na tvár. Pôsobí na vrásky ako žehlička

25.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Evgenyrychko). Semienka chia, často označované ako superpotravina, si získali široké uznanie pre svoje zdravotné prínosy v strave. Ich využitie sa však neobmedzuje len na...

25.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Evgenyrychko).

Semienka chia, často označované ako superpotravina, si získali široké uznanie pre svoje zdravotné prínosy v strave. Ich využitie sa však neobmedzuje len na kuchyňu – čoraz viac ľudí zisťuje, že chia semienka a olej z nich získaný majú významné prínosy aj v starostlivosti o pleť, najmä o tvár. Ako môže olej zo semien chia zlepšiť stav pokožky? Rozoberieme si spôsoby aplikácie, očakávané účinky a spôsob prípravy masky.

Ako používať chia semienka na tvár? Vyskúšajte napríklad masky.
Foto: shutterstock/Evgenyrychko

Olej zo semien chia: vlastnosti a prínosy pre pokožku

Olej zo semienok chia je mimoriadne bohatý na živiny, ktoré majú pozitívny vplyv na pokožku. Proces lisovania za studena zachováva všetky jeho prirodzené vlastnosti. Obsahuje cenné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny , vitamíny A a E a minerály, ako sú zinok a horčík.

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú kľúčové pre zdravie pokožky, pretože podporujú jej prirodzenú bariéru, pomáhajú predchádzať strate vlhkosti a chránia pred škodlivými vonkajšími faktormi, ako je znečistenie a UV žiarenie. Vďaka tomu má olej zo semienok chia silné hydratačné a regeneračné vlastnosti, čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre ľudí so suchou a dehydrovanou pokožkou.

Vitamíny A a E obsiahnuté v oleji zo semien chia pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály urýchľujúce proces starnutia pokožky. Pravidelné používanie tohto oleja pomáha redukovať vrásky a jemné linky, zlepšuje celkový vzhľad pokožky a dodáva jej mladší a žiarivejší vzhľad.

Okrem toho je olej zo semienok chia bohatý na zinok a horčík, ktoré majú protizápalové a upokojujúce vlastnosti. Vďaka týmto zložkám účinne upokojuje podráždenie pokožky, znižuje začervenanie a bojuje proti akné. Zinok zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii vylučovania kožného mazu, čo pomáha predchádzať vzniku škvŕn, zatiaľ čo horčík pomáha pri regenerácii kožných buniek, čím podporuje zdravý vzhľad.

Vitamíny A a E obsiahnuté v oleji zo semien chia pôsobia ako silné antioxidanty.
Foto: shutterstock/SNeG17

Ako použiť olej zo semienok chia na tvár?

Olej zo semienok chia sa môže na tvár aplikovať rôznymi spôsobmi, pričom aplikáciu možno prispôsobiť špecifickým potrebám pokožky. Jednou z obľúbených aplikácií je použitie ako hydratačného séra. Po dôkladnom vyčistení pleti jednoducho naneste niekoľko kvapiek oleja na tvár a jemne masírujte, kým ho pleť nevstrebe. Vďaka svojej ľahkej textúre sa olej zo semienok chia rýchlo vstrebáva bez zanechania mastného filmu, takže je ideálny na ranné aj večerné použitie. Okrem toho môžete obohatiť účinok svojho obľúbeného hydratačného krému tak, že doň pred aplikáciou pridáte niekoľko kvapiek tohto oleja.

Olej zo semienok chia sa dobre hodí ako prísada do krémov a masiek na tvár, pretože zvyšuje ich vyživujúce vlastnosti. Ak chcete dosiahnuť maximálny úžitok, jednoducho primiešajte niekoľko kvapiek oleja do časti krému alebo masky a potom naneste na pleť.

Ďalším využitím oleja zo semienok chia je masáž tváre, ktorá nielenže stimuluje krvný obeh, ale tiež zlepšuje pružnosť pokožky a podporuje jej prirodzenú regeneráciu. Niekoľko kvapiek oleja nanesených na dlane a niekoľko minút jemne vmasírovaných do tváre, najmä v oblastiach náchylných na tvorbu vrások, ako sú oči a pery, prinesie viditeľné výhody v podobe hladšej a pružnejšej pleti.

Olej zo semienok chia sa výborne hodí na pridávanie do krémov.
Foto: shutterstock/MIRRORstudio

Pravidelné používanie oleja zo semienok chia na tvár má pre pokožku mnoho výhod. V prvom rade olej výborne hydratuje pokožku, čo je dôležité najmä pre tých, ktorí bojujú so suchou a dehydrovanou pleťou. Výsledkom je jemnejšia, hladšia a pružnejšia pleť, ktorá vyzerá zdravšie a žiarivejšie.

Ako si vyrobiť masku z chia semienok?

Maska z chia semienok je vynikajúci spôsob, ako hĺbkovo hydratovať a vyživovať pokožku a zlepšiť jej vzhľad. Príprava takejto masky doma je jednoduchá a vyžaduje si len niekoľko ľahko dostupných ingrediencií. Tu je recept na masku z chia semienok:

Ingrediencie:

  • 1 PL chia semienok
  • 2 PL prírodného jogurtu alebo kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1 čajová lyžička oleja z chia semienok (voliteľné)

Spôsob prípravy:

  1. Chia semienka zalejeme prírodným jogurtom alebo kokosovým mliekom a dôkladne premiešame. Zmes nechajte asi 15 minút odstáť, aby chia semienka napučali a vytvorili gélovú konzistenciu.
  2. Pridajte med a voliteľný olej z chia semienok a opäť premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  3. Masku naneste na vyčistenú tvár, vyhnite sa oblasti očí.
  4. Masku nechajte na tvári pôsobiť približne 20-30 minút a potom ju opláchnite teplou vodou.
Maska z chia semienok je vynikajúcim spôsobom hĺbkovej hydratácie a výživy pokožky.
Foto: shutterstock/Roman Samborskyi

Pomáhajú semienka chia pri akné?

Akné je bežný kožný problém, ktorý postihuje mnoho ľudí a môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ako sú hormonálne zmeny, nadprodukcia kožného mazu a zápal kože. Chia semienka a olej z nich získaný sa môžu ukázať ako cenná podpora pri liečbe akné vďaka svojim protizápalovým, upokojujúcim a kožný maz regulujúcim vlastnostiam.

Zinok v semienkach chia je známy svojou schopnosťou znižovať zápal pokožky, čo je kľúčové v boji proti akné. Jeho antibakteriálne pôsobenie navyše pomáha predchádzať vzniku nových pupienkov. Olej zo semienok chia tiež podporuje kontrolu hladiny kožného mazu, čo je dôležité pri starostlivosti o mastnú pleť, ktorá sa často spája s problémami s akné.

Kyselina linolová, ktorá je jednou z hlavných zložiek oleja zo semien chia, je obzvlášť dôležitá pre pleť so sklonom k akné. Štúdie ukazujú, že ľudia s akné majú často zníženú hladinu kyseliny linolovej v kožnom sébe, čo môže prispievať k tvorbe pupienkov. Pravidelné používanie oleja zo semienok chia, ktorý je bohatý na túto kyselinu, môže pomôcť obnoviť správnu rovnováhu a znížiť počet nedokonalostí.

Je však dôležité poznamenať, že rovnako ako každý kozmetický prípravok, ani olej zo semien chia nemusí byť vhodný pre každého. U niektorých ľudí sa môže vyskytnúť podráždenie alebo alergické reakcie, preto sa pred pravidelným používaním odporúča test na malej ploche pokožky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ráno a večer naneste tenkú vrstvu na tvár. Pôsobí ako krém proti vráskam

Everything shower. Kontroverzný kozmetický trend, pre ktorý sa rozhodne len málokto


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Urobte to teraz a na jar už neuvidíte na dlažbe burinu

17.9.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukasz Pawel Szczepanski). Burina znetvorí aj ten najkrajší pozemok a pre tých, ktorí majú spevnenú príjazdovú cestu, môže byť…

Do polievky vhoďte 4 kocky ľadu. Okamžitý účinok vás prekvapí

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív) Zlá technika prípravy vývaru môže viesť k jeho zakaleniu. To sa často stáva začínajúcim kuchárom, ale aj…

Dá sa vres pestovať doma? Mnoho ľudí verí, že nešťastie priťahuje ako magnet

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin). Dá sa vres pestovať doma? Keď si vyberáme tieto pôvabné kvety, väčšinou ich vysádzame do záhrady alebo do…

Do papiera votriem korenie a zubnú pastu. Mám pokoj od nepríjemného problému

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ak máte škoricu, môžete ju použiť nielen v kuchyni. Viete ju použiť aj kombinácii s toaletným papierom.…

Namiesto do polievky ho vložte do chladničky. Stačí len niekoľko listov. Nemôže to byť jednoduchšie

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Skladovanie potravín je neoddeliteľne spojené s viac či menej intenzívnymi vôňami. To je obzvlášť viditeľné po otvorení…

Auto Trendy

Mimoriadne efektívne lietadlo: Dokonalá vodíková platforma?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy - Toto jedinečné lietadlo sľubuje nielen zníženie spotreby paliva a emisií o obrovských 50 %, ale vďaka novému partnerstvu by mohlo byť aj najlepšou šancou na…

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu pokuta za dopravný priestupok.

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje plány na prechod na elektrický pohon,…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe novej d

Cupra Terramar - 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu. Tu je 5 charakteristických bodov tohto…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné áut starostlivo pokrytých červenou fóliou. Čo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov