25.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lecker Studio).
V mnohých častiach Slovenska končia vysoké teploty a dážď je čoraz častejší. Takáto blížiaca sa jesenná atmosféra nás núti túžiť po dobrotách typických pre toto ročné obdobie. Pre niektorých je to tekvicová polievka, pre iných jablkový koláč a pre mňa je to tento dezert.

Foto: shutterstock/Lecker Studio
Milovníkov letných horúčav táto správa nepoteší, ale bohužiaľ sa už blíži jeseň. Vo vzduchu je cítiť mierny chlad a večery už nie sú také teplé. Na niektorých miestach sa nás už dokonca vysoké teploty rozhodli opustiť. Okrem tohto počasia si určite radi pripravujete aj chutné dobroty, ktoré sa k tomuto ročnému obdobiu hodia. Ak ste však fanúšikom jesene, potom je tento recept pre vás niečím skvelým. Takže ak ste milovníkmi jablkových koláčov, potom si zamilujete aj toto pečenie.

Foto: shutterstock/Agave Studio
Podľa mnohých ľudí je tento koláč chutnejší ako jablkový a mohli by ho jesť po celý rok. Hlavnou zložkou sú zrelé hrušky. Tie mu dodávajú sladkosť a tú správnu chuť. Oplatí sa pridať aj vanilkový extrakt, ktorý zvýrazní všetky chute. Aj vďaka nemu môžete cítiť vôňu upečeného výrobku, aj keď nie ste v kuchyni.
Recept na hruškový koláč
Ingrediencie:
- 4 zrelé hrušky
- 200 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 100 g masla
- 100 ml mlieka
- čajová lyžička prášku do pečiva
- čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie

Foto: shutterstock/Lecker Studio
Spôsob prípravy:
- Hrušky opláchnite a ošúpte, potom odstráňte jadierka a nakrájajte na plátky.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte rozpustené maslo, mlieko a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
- Do zmesi pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a štipku soli. Jemne miešajte, kým sa prísady nespoja.
- Cesto preneste na plech vyložený papierom na pečenie s priemerom asi 24 cm. Na vrch poukladajte plátky hrušiek a zľahka ich vtlačte do cesta.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 40-45 minút, kým koláč nie je zlatistý a v strede suchý (skontrolujte ho pomocou tyčinky).
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hrušky v sirupe robila moja babička v auguste. Sú také chutné, že nahradia akýkoľvek dezert
Málo kalórií a veľa vitamínov a minerálov. Pozrite si výhody konzumácie hrušiek
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.