26.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julie208).
Čo všetko sa dá vyrobiť z duly? Tinktúry, šťavy a džemy sú len špičkou ľadovca. Moja babička vždy piekla z čerstvého ovocia úžasný dezert pre svoje deti a vnúčatá. Je jemný, sladký a zahalený mrveničkou.
Otázka, čo sa dá z duly pripraviť, sa stáva aktuálnou na jeseň, keď sa zvyčajne začína sezóna tohto stále nedoceneného ovocia. Napriek tomu už dnes môžete na stánkoch vidieť prvé vzorky týchto mierne trpkých pochúťok. Nižšie nájdete jednoduchý recept na dulový dezert. Určite sa oplatí nechať si ho na neskôr!
Čo môžete pripraviť z čerstvéj duly? Babička ma naučila, ako pripraviť lahodný dezert
Koncom leta a na jeseň stará mama vždy pohostila svoje ratolesti lahodnou pochúťkou. V záhrade natrhala čerstvé duly a potom z nich upiekla chrumkavý dezert. Recept na jej ovocie pod mrveničkou nie je veľmi zložitý, preto ho tak často používam. Niekedy zmením hlavnú ingredienciu na jablká alebo hrušky, ale duly stále zostávajú mojou obľúbenou.
Ingrediencie:
- 3 duly,
- 160 g múky,
- 120 g studeného masla,
- 100 g cukru,
- 15 g vanilkového cukru,
- 3 PL práškového cukru alebo erytrolu,
- pol čajovej lyžičky škorice.
Jednoduché a rýchle duly pod mrveničkou. Spôsob prípravy
Začnite dôkladným umytím ovocia. V ďalšom kroku ich prekrojte na polovicu a vyrežte semenné hniezda, zvyšok potom nakrájajte na štvrtiny. Duly môžete vopred ošúpať, ale nie je to potrebné. Do malého hrnca nalejte asi 60 ml vody. Pridajte nakrájané ovocie, práškový cukor a škoricu.
Celú zmes premiešajte a zahrievajte, kým nezačne vrieť, potom ju prikrytú varte 10-15 minút. Keď zmes zmäkne, odstavte ju a nechajte vychladnúť. Medzitým sa pustite do prípravy mrveničky. V miske zmiešajte obyčajný a vanilkový cukor a nakrájané maslo.
Prisypte preosiatu múku a všetky prísady spolu rozotrite prstami, aby sa vytvorila drobivá hmota. Vychladnuté ovocie vložíme do rúry a posypeme mrveničkou. Nakoniec vložte takmer hotový dezert do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 40-45 minút, kým mrvenička nezhnedne. Túto lahodnú pochúťku podávajte najlepšie so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny. Dezert môžete tiež dodatočne ozdobiť práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Francúzske palacinky sú lepšie ako slovenské. Jedna zložka je najdôležitejšia
Túto pečenú dobrotu nemôžete obísť bez povšimnutia. Jablkový koláč je nudný dezert bez chuti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.