27.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Joanna 12).
Melónová torta trochu pripomína slávnu tortu z lesného machu. Jej základnou zložkou je tiež špenát, ktorý v dezertoch chutí výborne, a máme tu aj vrstvu smotanového krému. Melónová torta sa však od lesnej machovej torty líši tým, že je poliata červeným želé s kúskami čokolády alebo čučoriedkami, ktoré imitujú dužinu melóna. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že príprava dezertu je náročná, nie je to tak.
Melónový koláč je veľmi pôsobivý, chutný a jednoduchý koláč, ktorý sa dá upiecť z rozmaru počas lenivej soboty aj na rodinné oslavy. Je to tiež skvelý spôsob, ako sa pokúsiť presvedčiť svoje deti o špenáte, ak im doteraz nechutil. Je totiž jednou z hlavných zložiek tohto koláča, ale v kombinácii s ostatnými produktmi sa jeho zeleninová chuť vytráca.
Melónový koláč je doplnený ľahkým krémovým krémom a, samozrejme, želé, ktoré má pripomínať melón. Aby sa tak stalo, nemôžete však zabudnúť na prísadu, ktorá bude predstierať semienka. Môžu to byť buď kúsky čokolády (tzv. čokoládové kvapky), alebo napríklad čučoriedky či borievky. Ako ich pripravíte? Nižšie nájdete recept krok za krokom.
Recept na melónový koláč. Niektorí ľudia neveria, že sa dajú tak ľahko pripraviť
Ingrediencie:
Na piškótový koláč:
- 250 g čerstvého baby špenátu,
- 200 g celozrnnej múky,
- 3 vajcia,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- pol šálky cukru,
- pol šálky rastlinného oleja.
Na krémovú zmes:
- 200 g mascarpone,
- 300 ml 30% smotany
- lyžica práškového cukru,
- balíček vanilkového cukru.
Na vrch:
- 2 jahodové želé,
- čučoriedky, borievky alebo čokoládové kvapky.
Spôsob prípravy:
Umyte a osušte špenátové listy, potom ich rozmixujte. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny. Za stáleho šľahania postupne prilievajte olej. Potom pridajte rozmixovaný špenát a znova rozmixujte.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme do pripravenej zmesi. Zmiešajte dohromady. Cesto nalejte do tortovej formy vyloženej papierom a piškótový koláč pečte 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Paličkou môžete skontrolovať, či je koláč hotový. Ak je suchá, je to znamenie, že ju môžete vybrať. Nechajte ju chvíľu vychladnúť, potom ju vyberte z tortovej formy a nechajte ju úplne vychladnúť bez formy. Odrežte vrchnú vrstvu piškótového koláča tak, aby vám zostal rovný vrch.
Teraz pripravte krém. Je to jednoduché, pretože stačí všetky prísady dôkladne premiešať. Zmes by mala byť hustá. Vrchnú časť piškótového cesta vráťte do formy. Na vrch položte krém. Vložte do chladničky, aby sa krém neroztopil, kým budete pripravovať želé.
Obe želé pripravte podľa návodu na obale, ale je lepšie dať trochu menej vody, aby rýchlejšie stuhli. Vychladnuté dajte do chladničky. Keď stuhne, nalejte ho na krém. Posypte ovocím alebo čokoládovými kvapkami a zľahka ich vtlačte do želé. Môžete to urobiť aj vopred – posypte nimi krém a želé na ne len nalejte. Melónový koláč uložte do chladničky, kým želé na vrchu úplne nezatuhne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chutí a vyzerá ako z drahej cukrárne. Čučoriedkový cheesecake robím celé leto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.