27.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Hoci sa niekedy márne objavujú na slovenských stoloch, odborníci ich označujú za jednu z chutnejších a zdravších alternatív zemiakov alebo ryže. Nielenže posilňujú imunitu, ale podporujú aj trávenie a pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Pridajte si ich k obedu alebo večeri a rýchlo si všimnete rozdiel.
Sú krúpy zdravé? Odborníci o tom nepochybujú
Jačmenné krúpy tvoria významnú časť celkového trhu s krúpami na Slovensku. Sú vyrobené z jednej z najstarších obilnín – jačmeňa (sú síce najzdravšie, ale stále veľmi podceňované) .
V mysliach mnohých sú jačmenné krúpy stále lacnou potravinou, ktorá končí len ako potrava v korytách hospodárskych zvierat. Niektorí ľudia ich tiež považujú za nekompletné a bez akejkoľvek hodnoty. Je teda načase krúpy odčarovať. Pretože hoci sú lúpané, stále je to celé zrno, a vďaka nízkemu stupňu spracovania sú bohaté na vlákninu a bielkoviny. A to ich radí na vrchol najzdravších produktov, ktoré môžeme priniesť na náš stôl.
Ktoré krúpy sú najzdravšie? Krúpy potešia svojím zložením
Jačmenné krúpy by sa mali odporúčať najmä tým, ktorí trpia bolestivou zápchou a problémami s vyprázdňovaním. Sú vhodné aj pre tých, ktorí snívajú o štíhlej postave, pretože dobre zasýtia a urýchľujú proces spaľovania nepotrebného tukového tkaniva. Krúpy by sa mali pravidelne servírovať aj na tanieroch tých, ktorí bojujú s vysokou hladinou cholesterolu.
Čím sa líšia od ostatných krúp? Majú obrovskú energetickú hodnotu a zároveň poskytujú množstvo minerálnych látok potrebných pre správne fungovanie organizmu. Sú cenným zdrojom vitamínov A, C, E a K, ako aj vitamínov skupiny B a podporujú aj dlhý zoznam mikroprvkov vrátane draslíka, horčíka, fosforu, vápnika, železa a zinku.
Pravidelná konzumácia nielenže zrýchľuje metabolizmus, reguluje pohyb čriev a pomáha pri chudnutí, ale tiež posilňuje imunitu a prispieva k boju proti anémii. Znižuje tiež riziko vzniku rakoviny. Okrem toho zlepšuje činnosť obehového systému, chráni pred kŕčovými žilami a krvnými zrazeninami a zabraňuje ateroskleróze. Podporí tiež funkciu sleziny a pankreasu.
Jačmenné krúpy: ako ich variť? Tu je návod, čo z nich môžete pripraviť
Hoci je jačmeň podceňovaný, v kuchyni je mimoriadne všestrannou surovinou. Výborne chutí s omáčkami a zeleninou a je zdravou alternatívou ryže alebo zemiakov. Je tiež chutným základom pre šaláty a plnky. Preto sa odporúča experimentovať s ním.
Aby boli jačmenné krúpy chutné, je dôležité ich správne pripraviť. Pred varením sa odporúča prepláchnuť ich studenou vodou, aby sa odstránila mierne horká pachuť. Potom ich nasypte do vriacej vody (podľa pravidla 2 a 1/3 šálky vody na 1 šálku krúpov). Krúpy nechajte variť približne 20 minút. Po uplynutí tejto doby ich si ich naservírujte na tanier a podporte svoje zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varte alebo žujte. Upokojte oslabené nervy, zmiernite prenikavú bolesť
Nazývajú ho zelené zlato. Zoznam výhod je veľmi dlhý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.