27.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/ToriNim).
Vychádzajú zemiakové a cuketové placky z módy? Máme pre vás návrh, ktorý ich úspešne nahradí, a to tekvicové placky. Blíži sa jeseň a tá v tomto ročnom období vládne v kuchyni, takže je to najbližšie, čo si môžete priblížiť. Ak k plackám pridáte aromatické, mierne pikantné korenie, zaslúžia si medailu.
Jeseň bez tekvice by bola ako Vianoce bez kapustnice alebo Veľká noc bez kraslíc. Hoci je ešte stále leto, vo vzduchu cítiť, že sa pomaly končí. Je teda čas spriateliť sa s tekvicou, ktorá sa čoskoro nadobro presadí v kuchyni, najmä preto, že sa už začína objavovať v mnohých supermarketoch. Zaujímavé je, že v obchodoch ju nájdete v oddelení zeleniny, hoci z biologického hľadiska je tekvica ovocie. V kultúre a v ľudovom povedomí sa však zaradila medzi zeleninu a takou aj zostala.
Preto odporúčame nechať cuketu, z ktorej sme v posledných týždňoch pripravovali všetko možné, odpočívať a staviť na tekvicu. Najjednoduchším pokrmom, ktorý z nej môžete pripraviť, sú, samozrejme, placky. Okrem tekvice budete potrebovať niekoľko základných surovín a jedno výrazné chuťové korenie, ktoré v nich vyzdvihne to najlepšie – nastrúhaný koreň zázvoru.
Recept na tekvicové placky s pridaným zázvorom
Ingrediencie:
- cca. 200 g tekvice (môže byť napr. hokkaido alebo muškátová),
- 1 šálka celozrnnej múky,
- 2 vajcia,
- kúsok čerstvého zázvoru,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olivový olej.
Spôsob prípravy:
Tekvicu nakrájajte na kúsky a nastrúhajte (bez šupky) na hrubom strúhadle. Preložíme do misy a pridáme ostatné prísady: najprv vajcia, potom múku, soľ a korenie a nastrúhaný zázvor. Všetko dôkladne premiešajte.
Na panvici rozohrejte olivový olej. Navrstvite porcie tekvicovej zmesi a dbajte na to, aby medzi nimi boli medzery. Placky z tekvice smažte niekoľko minút z oboch strán. Mali by byť pekne hnedé. Po opečení ich vyberte z panvice a prebytočný tuk nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Tekvicové placky podávajte so smotanou. Nezabudnite na šalát so cherry paradajkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sladká chuť jesene – tekvicové lievance. Pridajte ešte jednu ingredienciu a na ostatné zabudnete
Tekvicové hranolky – kulinársky hit tejto jesene. S cesnakovým dipom majú nadpozemskú chuť!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.