28.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trending Now).
Zelenina sa ukazuje ako surovina, ktorú možno použiť na mnoho rôznych spôsobov. Dá sa použiť nielen na večeru, ale aj na raňajky alebo sladké zaváraniny. Ukázalo sa tiež, že je ideálnou voľbou, keď chcete pripraviť koláč. Recept na tento koláč, ktorý som nedávno objavila, sa u nás doma stal hitom. Teraz ho robia každé dva dni.
Málokto si spája zeleninu s dezertmi a ich podávaním na sladko. Zvyčajne ju používate na prípravu obedov a v súčasnom období aj na výrobu zaváranín. Ak už uvažujete o pečive, napadá vás len jeden návrh – mrkvový koláč. Môžete sa naozaj prekvapiť, aké chutné pečivo môžete pripraviť bez pridania ovocia. Stačí zeleninu pripraviť správnym spôsobom a aj s čokoládou bude chutiť výborne.
Príkladom senzačnej chuti zeleniny je čokoládový cuketový koláč. Je vlhký, sladký a nadýchaný. Ideálny pre ľudí, ktorí milujú kakao a čokoládu. Cuketová príchuť je neznateľná, takže každý, kto ju ochutná, ani neuhádne, že je v nej zelenina. Do takéhoto pečiva môžete pridať aj sušené ovocie, ktoré mu dodá chuť a zaujímavú štruktúru.
Recept na cuketový koláč
Ingrediencie na cesto
- 280 g hladkej múky,
- 60 g kakaa,
- 1,5 hrnčeka cukru,
- pol hrnčeka tekvicových semienok,
- 3 veľké vajcia,
- 2 lyžičky sódy bikarbóny,
- lyžička prášku do pečiva,
- 1,5 tabuľky horkej čokolády,
- 1,5 lyžičky vanilkového extraktu,
- 2 hrnčeky nastrúhanej a osušenej cukety,
- hrnček oleja,
- štipka soli.
Ingrediencie na polevu
- 60 ml 30% smotany,
- polovica tabuľky horkej čokolády.
Spôsob prípravy
- Výrobu koláča začnite prípravou cesta. Preosejte múku spolu so sódou bikarbónou, kakaom a práškom do pečiva.
- Vajíčka rozšľahajte, pridajte soľ, cukor, olej a vanilkový extrakt a všetko spolu premiešajte.
- Cuketu vopred nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami, sceďte ju a vhoďte ju do vopred rozšľahaného vajca.
- Suché prísady pridajte k mokrým a premiešajte stierkou, kým sa nespoja. Do takto vymieseného cesta pridajte nasekanú čokoládu a zľahka nasekané tekvicové semienka a opäť premiešajte.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a nalejte doň cesto.
- Celé to pečte pri 180 °C približne 40-50 minút. Ak chcete skontrolovať, či je koláč hotový, vložte do zmesi špajdľu a ak je po vytiahnutí suchá, znamená to, že je koláč hotový. Po upečení ho odstavte a nechajte vychladnúť.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si polevu. Nalejte smotanu do hrnca a zohrejte ju na silnom ohni.
- Postupne pridávajte kocky čokolády a stále miešajte.
- Prísady miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, a potom polevu nalejte na vychladnutý koláč. Vrch môžete ozdobiť ovocím alebo tekvicovými semienkami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento piškótový koláč vždy vyjde a nespadne. Pridala som toto ovocie a bolo to lepšie ako z cukrárne
Urobte si tento expresný jablkový koláč a zabudnete na tradičný jablkový koláč
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.