28.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gorodenkoff).
Starostlivosť o zdravie srdca je investícia, ktorá bude mať celoživotné výhody. Každodenný výber potravín má obrovský vplyv na fungovanie kardiovaskulárneho systému a niektoré potraviny môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri jeho ochrane. Vedecký výskum nenechá nikoho na pochybách – vhodnou stravou, bohatou na zeleninu, možno účinne predchádzať závažným srdcovým ochoreniam. Čo by ste teda mali jesť, aby ste sa ochránili?
Zelenina chráni a posilňuje srdce. Vedci nepochybujú
Vedecké výskumy neustále potvrdzujú zdravotné benefity stravy bohatej na zeleninu. Príkladom je štúdia z roku 2013 publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology, ktorá zistila, že pravidelné jedenie veľkého množstva zeleniny môže byť pre zdravie srdca rovnako prospešné ako 4000 krokov navyše denne.
Zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú udržiavať zdravú váhu.
Dr. Andrew Freeman, riaditeľ kardiovaskulárnej prevencie National Jewish Health v Denveri, poznamenáva, že početné štúdie potvrdzujú, že ľudia, ktorí jedia viac zeleniny a ovocia, majú nižšie riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Živiny obsiahnuté v zelenine totiž pomáhajú udržiavať pružnosť ciev a zmierňujú zápaly v tele.
Zelená zelenina pre zdravie srdca – špenát, kel a rukola
Jedným z druhov zeleniny, ktoré kardiológovia najviac odporúčajú, je zelená listová zelenina, ako je špenát, kel alebo rukola.
Zelená listová zelenina je tiež bohatá na antioxidanty, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B. Tieto živiny nielen podporujú činnosť srdca, ale tiež pomáhajú predchádzať ateroskleróze a chránia pred účinkami voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť srdcové bunky.
Štúdia z roku 2021 publikovaná v European Journal of Epidemiology zistila, že konzumácia jednej šálky zelenej listovej zeleniny denne môže znížiť riziko srdcových ochorení. Táto zelenina disponuje bohatstvom prírodných dusičnanov, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Oxid dusnatý má vazodilatačný účinok, čo vedie k zníženiu krvného tlaku a zlepšeniu prietoku krvi.
Brokolica – tajomstvo zdravého srdca. Zahrňte do svojho každodenného jedálnička
Brokolica je skutočným spojencom srdca. Je bohatá na draslík, ktorý v kombinácii so sulforafanom – silným antioxidantom – podporuje zdravie ciev. Sulforafán chráni cievy pred poškodením a podporuje ich regeneráciu, zatiaľ čo draslík ich udržiava v dobrom stave a zabezpečuje správnu priechodnosť. Pravidelná konzumácia brokolice pomáha udržiavať normálny krvný tlak, ktorý je rozhodujúci pre kardiovaskulárne zdravie.
Cvikla je skutočnou pokladnicou zdravia. Regulujú krvný tlak a podporujú krvný obeh
Cvikla je ďalšou zeleninou, ktorá si získala uznanie medzi kardiológmi. Je bohatá na dusičnany, čo znamená, že konzumácia cvikly pomáha znižovať krvný tlak rozširovaním ciev. Dusičnany obsiahnuté v cvikle sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý podporuje krvný obeh a znižuje krvný tlak. Vďaka tomu je cvikla jedným zo štyroch produktov odporúčaných najmä kardiológmi na prirodzenú reguláciu krvného tlaku.
Cviklu môžete zaradiť do svojho jedálnička mnohými spôsobmi – perfektne sa hodí do šalátov, polievok a ako prídavok do smoothies. Vďaka svojej prirodzenej sladkosti a intenzívnej farbe môže byť aj atraktívnym vizuálnym a chuťovým spestrením jedál.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šialene spaľuje a udržiava štíhlu postavu. Ideálna limonáda na leto
Otrávia pľúca a mozog a stále ich kupujeme vo veľkom, pretože sú lacné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.