30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nungning20).
V obchode nemusia upútať pozornosť. Malé ovocie, ktoré veľkosťou pripomína hrozno, zatiaľ nie je v našich kuchyniach veľmi obľúbené. Nevieme celkom presne, s čím prichádza a či vôbec stojí za to. Pritom mnohé nasvedčuje tomu, že minikiwi, ktoré sa dá pestovať na Slovensku, má veľkú šancu dostať sa na vrchol zoznamu miestnych superpotravín. Tu je ovocie, ktoré zachraňuje zrak, posilňuje imunitu a pomáha znižovať cholesterol.
Na západe a juhu Európy je minikiwi už pomerne obľúbené pre svoju chuť a jedinečné zdravotné vlastnosti. Hoci je o niečo menšie ako „tradičná“ verzia ovocia, ponúka nielen rozšírenie kulinárskych obzorov, ale predovšetkým blahodarné účinky na organizmus, najmä na zrak.
Minikiwi – o aký druh ovocia ide?
Za pôvod minikiwi sa považuje východná Sibír, Japonsko a Čína. V súčasnosti sa pestujú aj v iných častiach sveta vrátane Spojených štátov, Francúzska a Holandska. Minikiwi je plodom aktinídie svätojánskej, liany, ktorá sa niekedy považuje aj za okrasnú rastlinu. Prírodné pochúťky sa zbierajú začiatkom jesene.
Ako už názov napovedá, tieto plody nie sú impozantnej veľkosti. Veľkosťou pripomínajú hrozno alebo sherry paradajku. Šupka je hladká a jedlá, takže minikiwi nie je potrebné pred konzumáciou olúpať. Vo vnútri je dužina a vnútro plodu je klamlivo podobné prierezu „bežného“ kivi. Ako však chutí? Znamená menšia veľkosť horšiu chuť? V žiadnom prípade. Mini kivi má v porovnaní so svojím väčším bratrancom intenzívnejšiu vôňu a chuť. Vnímate prelínanie sladkých a kyslých tónov.
Pred ochutnávkou vložte do chladničky
Zrelé kivi má mäkkú šupku a v tomto štádiu chutí najlepšie. Ak ich chcete skladovať dlhšie, je lepšie zásobiť sa pevnejšími, nie celkom zrelými exemplármi, ktoré po zakúpení získajú sladkosť. Bolo spomenuté, že nie je potrebné zbavovať sa hladkej šupky. Pred ochutnávkou je dobré minikiwi schladiť v chladničke. V chlade získajú bohatšiu chuť, ktorá pripomína najlepšie sorbety.
Je minikiwi zdravé?
Plody aktinídií (minikiwi) s orechmi nielenže vynikajúco chutia, ale prinášajú do stravy aj mnohé zdravotné výhody. Ich zaradenie do jedálneho lístka podporuje vaše celkové zdravie. Prečo by ste mali jesť minikiwi?
- Plody sú pokladnicou vitamínu C, ktorý je nevyhnutný na udržanie zdravého imunitného systému a zvýšenie vstrebávania železa. Okrem toho stimuluje syntézu kolagénu, čím urýchľuje hojenie rán a zlomenín. Nechýba ani jeho vplyv na znižovanie hladiny zlého cholesterolu, čím sa eliminuje riziko srdcových ochorení a aterosklerózy.
- Minikiwi je zdrojom vitamínu E, ktorý je známy ako „vitamín mladosti“. Táto látka má vysokú biologickú aktivitu. Chráni bunky pred starnutím a znižuje hromadenie tukov v tele. Jeho nedostatok môže mať za následok slabosť, bolesti svalov a kĺbov, apatiu, zhoršenie stavu pokožky a krehkosť cievnych stien.
- Ovocie má nízky obsah kalórií, ale obsahuje aj veľa vlákniny. Môže slúžiť ako sladké občerstvenie pre tých, ktorí držia redukčnú diétu alebo sa snažia udržať si zdravú hmotnosť.
- V minikiwi nechýba draslík. Je to dôležitá zložka na reguláciu krvného tlaku.
Sledujte minikiwi – najbohatší zdroj luteínu
Minikiwi patrí medzi ovocie s najvyšším obsahom luteínu. Prispieva k dobrému stavu pokožky, ale predovšetkým zabraňuje vzniku šedého zákalu a makulárnej degenerácie. Luteín je prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorú si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť. Preto je také dôležité dodávať ho s jedlom.
Vďaka týmto vlastnostiam pravidelná konzumácia miniqui zvyšuje aj ochranu očí a pokožky pred slnečnými lúčmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kiwi prekoná ostatné ovocie. Poskytuje dávku cenného vitamínu
Už jedna porcia eliminuje toxíny. Výživnú zmes pripravíte behom chvíľky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.