Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Skalník lesklý na živé ploty. Výsadba, starostlivosť a pestovanie

29.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shanti May). Skalník lesklý predstavuje skvelý spôsob, ako ohradiť pozemok. Rastlina vyzerá najkrajšie na jeseň, keď upúta pozornosť svojimi intenzívne sfarbenými listami. Aj na...

29.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shanti May).

Skalník lesklý predstavuje skvelý spôsob, ako ohradiť pozemok. Rastlina vyzerá najkrajšie na jeseň, keď upúta pozornosť svojimi intenzívne sfarbenými listami. Aj na jar a v lete, počas kvitnutia a nasadzovania plodov, vyzerá očarujúco. Tento nenáročný ker sa hodí do každej záhrady, preto sa oplatí dozvedieť sa o jeho pestovaní. Zistite, ako sa starať o skalník lesklý.

Skalník lesklý vytvorí v záhrade medovo bodkovaný živý plot, ktorý sa na jeseň sfarbí.
Foto: shutterstock/Shanti May

Skalník lesklý – medonosný živý plot

Skalník lesklý (Cotoneaster lucidus) je nápadný a nenáročný ker, ktorý sa často vyberá do živých plotov. Je cenený pre svoje husté olistenie, jemné kvety a tmavé bobule, ktoré zdobia tuhé stonky ešte dlho po tom, ako z nich opadá sezónne lístie. Vďaka svojim minimálnym nárokom a vysokej odolnosti voči mrazu je skalník lesklý neoddeliteľnou súčasťou mestskej zelene. To však neznamená, že sa tento druh dobre uplatní len v obľúbených parkoch. Rastlina, ktorá je odolná voči znečisteniu, sa dá úspešne pestovať aj vo vidieckej záhrade.

Tento ker dosahuje výšku 2,5 až 3 m a je krásnou okrasnou drevinou v záhrade bez ohľadu na ročné obdobie. Od jari do leta vám vyrazí dych svojimi lesklými, vajcovitými, tmavozelenými listami. Koncom mája a začiatkom júna sa medzi niekoľkocentimetrovými listami objavujú jemné kvety. Môžu mať bielu alebo ružovozelenú farbu. Časom sa z nich vyvinú čierne bobule, ktoré nie sú skutočnými plodmi, ale zdanlivými plodmi. Nemali by ste ich jesť, ale pre vtáky sú skutočnou pochúťkou.

Jednotlivý ker alebo živý plot zo skalníka lesklého je užitočný nielen preto, že poskytuje potravu vtákom, ale aj vďaka svojim medonosným kvetom. Keďže sú zdrojom cenného nektáru, lákajú do našej oblasti množstvo opeľujúceho hmyzu. Ochotne ich navštevujú včely, motýle, čmeliaky a ďalšie druhy hmyzu, ktoré potrebujú našu podporu. Medzi hustými listami skalníka môžu nájsť bezpečné útočisko všetky druhy užitočných živočíchov.

Zelené počas väčšiny sezóny, listy skalníka lesklého sa na jeseň sfarbia skutočne ohnivo. Žltkasté, oranžové a intenzívne červené farby upútajú pozornosť už z diaľky. Musíte však pamätať na to, že olistenie tohto druhu je sezónne. Koncom jesene, keď sa ochladí, opadávajú z kríkov.

Plody skalníka lesklého sú vtáčou pochúťkou.
Foto: shutterstock/learesphoto

Výsadba skalníka lesklého na živý plot

Skalník lesklý vyzerá najlepšie ako živý plot v záhrade. Túto živú bariéru možno tvarovať podľa vlastného vkusu, pretože ker veľmi dobre znáša strihanie (najmä dlhoveké druhy). Výsadbu skalníka lesklého na živý plot možno vykonať dvakrát ročne: buď na jar, alebo na jeseň. Aj keď dobre zakorenené črepníkové odrezky možno v záhrade vysádzať aj v lete, podmienky na jar a na jeseň sú priaznivejšie pre ich ľahké zakorenenie v zemi.

Odrezky skalníka lesklého sa môžu vysádzať vo väčších alebo menších vzdialenostiach v závislosti od efektu, ktorý chcete dosiahnuť. Hustú a tesnú bariéru proti pohľadom cudzích ľudí možno vytvoriť pomocou rastlín vysadených každých 30 – 40 cm. Voľnejší živý plot sa dosiahne vysadením rastlín vo vzdialenosti 50-60 cm. Zaujíma vás, ako rýchlo rastie skalník lesklý? Tento druh sa vyvíja pomerne pomaly, ale je dlhoveký. Každý rok sa výhonky predĺžia približne o 20 cm a rastlina môže vo vašej záhrade prežiť až pol storočia.

Pred výsadbou si vyberte vhodné miesto. Najlepšie je slnečné miesto, kde sa listy kríka budú najkrajšie vyfarbovať. Ak takéto miesto nemáte, môžete zvoliť aj polotienisté miesto. Ako vysadiť skalník lesklý na živý plot? Tu je niekoľko jednoduchých krokov:

  1. Na zvolenom mieste prekopte a opeľte pôdu;
  2. V rade vykopete diery o niečo hlbšie, ako je výška kvetináčov so sadenicami, pričom medzi nimi zachovajte 30-40 cm alebo 50-60 cm odstup;
  3. Na dno každej jamky nasypte 2-3 hrste štrku, keramzitu alebo iného drenážneho materiálu;
  4. Sadenice skalníkov vysaďte do rovnakej hĺbky, v akej rástli v nádobách;
  5. Rastliny prikryjete priepustným substrátom a mierne zhutníte;
  6. Nakoniec vysadený živý plot zalejete a mulčujete, napr. kompostom, pokosenou trávou alebo borovicovou kôrou.
Najväčšími výhodami sklaníka lesklého ako živého plota sú odolnosť a dlhá životnosť.
Foto: shutterstock/mivod

Ako pestovať a starať sa o skalník lesklý?

Skalník lesklý je známy svojimi nízkymi nárokmi a vysokou odolnosťou voči mrazu, chorobám alebo znečisteniu prostredia. Vďaka tomu všetkému je jeho pestovanie mimoriadne jednoduché a nespôsobuje problémy ani začínajúcim záhradkárom. Ako sa starať o skalník lesklý? Na čo by ste si mali dávať pozor pri jeho pestovaní? Tu sú najdôležitejšie rady.

  • Pôda skalník lesklý nemá prehnané nároky na pôdu. Dobre rastie aj v priemernej pôde, hoci by mala byť priepustná. Najlepšie vyhovuje mierne kyslá až mierne zásaditá pôda.
  • Poloha – tieto kríky sa odporúča vysádzať na plné slnko, aby sa im na jeseň krásne vyfarbili listy. Môžu však rásť aj v polotieni.
  • Zalievanie – mladé druhy sa odporúča zalievať niekoľko týždňov tesne po výsadbe. Neskôr sa stanú odolnými voči suchu, takže nepotrebujú ďalšie zalievanie.
  • Hnojenie – skalníky lesklé nemusíte dodatočne prihnojovať. Ak chcete, môžete ho prihnojiť kompostom, pričom tento organický materiál rozprestrieme okolo kríka ako mulč.
  • Strihanie – tento druh veľmi dobre znáša strihanie. Pri strihaní mladých jedincov neodstraňujte viac ako 1/3 dĺžky stonky. Staršie kríky môžete strihať silnejšie, aby ste ich omladili.
  • Otužilosť a prezimovanie – túto rastlinu nie je potrebné pred zimou prikrývať, pretože je úplne odolná voči mrazu.
Pestovanie skalníka lesklého je jednoduché.
Foto: shutterstock/roundex

Skalník lesklý je skvelou voľbou na živý plot. Nie je rozmarný, nevyžaduje si veľa a vyzerá krásne počas celej sezóny, navyše na vaše pozemky láka včely a vtáky. Pri správnej starostlivosti vydrží táto nádherná okrasná drevina v záhrade desiatky rokov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rastie na každom rohu. Deti sa radi hrajú s jeho plodmi. Rodičia nevedia, že je jedovatý

Katalpa v záhrade upúta pozornosť. Je nápadná a ľahko sa pestuje


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

4 aktivity, ktoré na jeseň nevynechávam. Na jar susedia žiarlivo sledujú môj trávnik

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Budimir Jevtic). Sviežo zelený a hustý trávnik, ktorý priam vyzýva k tomu, aby ste sa postavili na bosé nohy,…

Vyzerá ako monstera, ale má oveľa menšie požiadavky. Túto krásnu rastlinu zvládne každý

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Felix Santiago Allendes). Táto rastlina je známa svojimi krásnymi listami a originálnymi farbami. Je mimoriadne okrasná a má malé…

Surfínia sa zasype krásnymi kvetmi aj v decembri. Všetko, čo musíte urobiť, je urobiť túto jedinú vec práve teraz

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Totokzww). Prežije surfínia zimu? Zazimovanie surfínie je úplne možné, ale len málo záhradníkov vie, že rastlina môže kvitnúť aj…

Vyzerajú krásne a navyše čistia vzduch. Ktoré rastliny vás prinútia zhlboka sa nadýchnuť?

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Foto2rich). Rastliny v kvetináčoch môžu nádherne zdobiť nielen náš interiér. Tieto druhy majú aj filtračné vlastnosti. Vďaka nim bude…

Ako prezimovať pelargóniu? Dodržiavajte tieto pravidlá a opäť bude kráľovnou balkóna

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lapa Smile). Túto chybu často robia neskúsení záhradníci. Odpíšu pelargóniu už po jednej sezóne, pričom rastlina môže úspešne prežiť…

Auto Trendy

VW ID. Buzz Freestyle. Základný špeciálny model s nahým vzhľadom

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nelakované nárazníky a oceľové disky, ale stále takmer 49 999 eur. VW ID. Buz

Audi Q5 2024: Rozmery a batožinový priestor nového nemeckého SUV

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi Q5 je dlhé niečo vyše 4,70 metra, má stredne veľký batožinový priestor a pomerne zaoblené tvary.

Maxus eTerron 9: predstavený elektrický pick-up s pohonom všetkých kolies

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - V USA sú elektrické pick-upy súčasťou hlavného biznisu výrobcov elektromobilov, ale v Európe ide o okrajové modely. Teraz však Maxus predstavuje svoj druhý model, eTerron…

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov