Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

V akom veku žena starne? Bolo uvedené konkrétne číslo

29.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krakenimages.com). Vedci zo Standfordu nedávno dokázali, že ľudské telo starne najrýchlejšie a najintenzívnejšie vo veku 44 a 60 rokov. Tieto správy sa zhodujú s...

29.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krakenimages.com).

Vedci zo Standfordu nedávno dokázali, že ľudské telo starne najrýchlejšie a najintenzívnejšie vo veku 44 a 60 rokov. Tieto správy sa zhodujú s výsledkami starších štúdií, ktoré ukázali, že po štyridsiatke dochádza v organizme, najmä u žien, k mnohým významným zmenám, ktoré predznamenávajú blížiacu sa menopauzu. V akom veku žena začína starnúť? Vedci uviedli konkrétne číslo.

Kedy začína starnúť ženské telo? Bol daný konkrétny vek.
Foto: shutterstock/Krakenimages.com

Prvé signály, že ženské telo začína starnúť, zvyčajne vysiela pokožka. Starnutie pokožky je prirodzený a nevyhnutný proces, ktorý je súborom zmien, ktoré postupujú v priebehu času, medzi ktoré patria okrem iného: znížená biologická aktivita buniek, spomalená regenerácia a znížená reakcia na oxidačný stres.

V dôsledku toho sa pokožka stáva suchou a objavujú sa čoraz hlbšie vrásky, zmeny farby, cysty a hviezdicovité cievy. Koža postupne stráca na hrúbke, ale zväčšuje sa rohovitá vrstva.

Strata pevnosti je spôsobená znížením množstva kolagénu, ktorý v prvých rokoch života vytvára rovnomernú sieť a po rokoch sa začína rozchádzať. Znižuje sa aj množstvo kyseliny hyalurónovej, ktorá pôsobí ako špongia, zadržiava vlhkosť a následne aj správnu hydratáciu pokožky.

Výskumy ukazujú, že pokožka začína strácať na hustote približne od 26. roku života – s každým ďalším rokom sa množstvo kolagénu znižuje až o približne 2 %. Samozrejme, neznamená to, že celé telo ženy začína starnúť okolo tridsiatky – prvé „starnutie“ podľa vedcov nastáva už po 40-ke.

Kedy začína starnúť ženské telo? Bol daný konkrétny vek

Mnohé procesy prebiehajúce v tele sú silne závislé od hormonálnej rovnováhy, ktorá sa v ďalších fázach života mení. Od puberty sa ženské telo postupne dostáva na vrchol svojich možností, je pevné a veľa vydrží. Takto sa pripravujete na počatie dieťaťa.

Ďalšou fázou je ťažký pôrod, spojený s námahou a bolesťou, po ktorom sa mladé silné telo dokáže rýchlo zregenerovať. Zaujímavosťou je, že žena môže opäť otehotnieť už šesť týždňov po pôrode.

Biologické hodiny sa potom začnú zrýchľovať, až kým nedosiahnu „40-tku“. V tomto veku si telo uvedomuje, že reprodukcia už nie je prioritou a je čas na odpočinok. Vtedy podľa väčšiny vedcov žena začína starnúť.

Telo začína spomaľovať

Mnohé ženy okolo štyridsiatky si všimnú, že telo už neregeneruje ako predtým, neodpúšťajú si prebdené noci, poháre vína navyše, závislosti a nedostatok spánku. Únava a zanedbávanie sú viditeľné nielen na tvári – žena má pocit, že sa rýchlejšie unaví a častejšie potrebuje počas dňa zdriemnuť alebo aspoň ďalšiu šálku kávy.

Často vznikajú problémy s nadváhou. Nečudo, veď po štyridsiatke sa metabolizmus začína výrazne spomaľovať. Môže sa vyskytnúť pretrvávajúca zápcha, ktorá je výsledkom nielen menšej fyzickej aktivity, ale aj pravidelne sa znižujúcej elasticity steny konečníka a ochabovania tkaniva. Je to tiež výsledkom zníženia panvových orgánov, čo značne sťažuje vyprázdňovanie, a iných neurologických a endokrinných ochorení. Spôsobujú ich aj niektoré antidepresíva, antihistaminiká a spazmolytiká a, samozrejme, zlé stravovacie návyky. Tým, že sa metabolizmus spomaľuje a dochádza k hormonálnym zmenám, pribúda v tele ženy tukové tkanivo, čo výrazne zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

Mnohé ženy si všímajú, že po štyridsiatke začínajú pociťovať následky uplynulých desaťročí, ktoré sa často prejavujú novými neduhmi a ešte vážnejšími ochoreniami.

Tento zoznam okrem iného obsahuje:

  • hypertenzia
  • ateroskleróza
  • artróza
  • rakovinové ochorenia

Štyridsiatka by mala byť pre každú ženu podnetom, aby absolvovala komplexné preventívne prehliadky a v prípade potreby sa začala liečiť a sústrediť sa na svoje zdravie.

Podľa odborníkov by ženy po 40-tke mali cvičiť aspoň tri-štyrikrát do týždňa, aj keď ideálne by bolo cvičiť 30 minút každý deň.
Foto: shutterstock/shurkin_son

Telo ženy po štyridsiatke: Hormóny hovoria „stop“

Starnutie ženského organizmu po štyridsiatke je spojené s prvými hormonálnymi zmenami, medzi ktoré patria poruchy či chýbajúca ovulácia a postupný pokles hladiny estradiolu. V dôsledku toho dochádza k poruchám menštruácie a problémom s klesajúcou hustotou kostí. Bohužiaľ, to posledné zvyšuje riziko zranení a zlomenín, a preto je také dôležité zaradiť pravidelnú fyzickú aktivitu do svojho denného režimu.

Podľa odborníkov by ženy po 40-tke mali cvičiť aspoň tri-štyrikrát do týždňa, aj keď ideálne by bolo cvičiť 30 minút každý deň. Samozrejme, nemusia to byť veľmi intenzívne, namáhavé aktivity, ale tréning pilatesu, strečing, relaxačná joga alebo tréning panvových svalov. To posledné je mimoriadne dôležité, pretože po štyridsiatke mnohé ženy pociťujú prvé problémy s únikom moču.

Príznakom menopauzy môže byť aj nepravidelná menštruácia a vazomotorické poruchy. Po 40. roku života vaječníky postupne znižujú produkciu hormónov, ovulačné cykly bývajú menej časté, plodnosť klesá. Existujú aj nepríjemné príznaky, ako napríklad:

  • návaly horúčavy;
  • nočné potenie;
  • závraty;
  • zvýšenie telesnej teploty;
  • nespavosť;
  • záchvaty búšenia srdca.

Ženy nad 40 rokov sa môžu tiež sťažovať na:

  • zhoršenie pamäti;
  • úzkostná neuróza;
  • strata libida;
  • poruchy koncentrácie;
  • podráždenosť a plačlivosť.

Napriek tomu lekári ženy, ktoré s napätím očakávajú štyridsiatku, upokojujú. S nepríjemnými príznakmi blížiacej sa menopauzy môžete účinne bojovať zdravou, vyváženou stravou, pravidelným cvičením, relaxom v prírode a v prípade potreby dopĺňaním chýbajúcich vitamínov a minerálov. Vaša štyridsiatka je len úvodom do ďalšej fázy, v ktorej sa vaše telo upokojí a oddýchne si.

Stojí za to sa na to dobre pripraviť, aby ste si naplno užili ďalšiu dekádu svojho života.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy začína staroba? Vedci hľadali hranicu

Máte problémy so spánkom? Toto nejedzte večer


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento vitamín vám dodá energiu a pomôže vám zbaviť sa skleslosti. Zlepší vašu náladu na jeseň

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fida Olga). Vitamín D sa dlho považoval za strážcu nášho kostrového systému, ale teraz sa ukazuje, že má oveľa…

Toto bolo v USA zakázané. Na Slovensku to jeme vo veľkom

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amphaiwan). Predpisy pre rôzne typy výrobkov vrátane potravín sa môžu v jednotlivých krajinách líšiť. Z tohto dôvodu môžeme byť…

Zvyšuje imunitu a metabolizmus. Zlatý nápoj

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Schweitzer). Jeseň je v plnom prúde a s ňou aj prvé sezónne infekcie a pokles nálady. Je čas…

Čo robiť s tekvicovými semienkami? Určite ich nevyhadzujte! Sú skutočným pokladom výživových hodnôt!

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker). Čo robiť s tekvicovými semienkami? Samotnú tekvicovú dužinu zvyčajne používame na prípravu chutných jesenných jedál a semienka…

Je v poriadku piť kávu nalačno? Tu sú informácie, ktoré by ste mali vedieť

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Na tróne najobľúbenejších nápojov na svete je káva hneď za vodou. Ale idú jej nesporné chuťové vlastnosti…

Auto Trendy

VW ID. Buzz Freestyle. Základný špeciálny model s nahým vzhľadom

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nelakované nárazníky a oceľové disky, ale stále takmer 49 999 eur. VW ID. Buz

Audi Q5 2024: Rozmery a batožinový priestor nového nemeckého SUV

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi Q5 je dlhé niečo vyše 4,70 metra, má stredne veľký batožinový priestor a pomerne zaoblené tvary.

Maxus eTerron 9: predstavený elektrický pick-up s pohonom všetkých kolies

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - V USA sú elektrické pick-upy súčasťou hlavného biznisu výrobcov elektromobilov, ale v Európe ide o okrajové modely. Teraz však Maxus predstavuje svoj druhý model, eTerron…

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov