29.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Felicity Tai).
Croissanty z lístkového cesta sú rýchlym a jednoduchým nápadom na dezert alebo občerstvenie na druhé raňajky. Môžete ich naplniť obľúbenou marmeládou, pudingom alebo horkou čokoládou. Najlepšie je, že ich pripravíte za menej ako 30 minút, a to počítame aj čas v rúre.
Odporúčame ich pripraviť na sladko, ale nič vám nebráni v tom, aby ste ich pripravili na sucho a hodili ich napríklad do špenátu s fetou, šunkou a syrom, lososom, porciou obľúbenej restovanej zeleniny, ako je cuketa a sušené paradajky, kukuricou alebo samotným parmezánom. Ako pripraviť croissanty z lístkového cesta?
Na sladko alebo na slano? Pozrite sa, ako pripraviť croissanty z hotového lístkového cesta
Na prípravu croissantov z lístkového cesta budete potrebovať balenie hotového cesta, najlepšie XXL. Najlepšie je vybrať si také, ktoré obsahuje maslo, hoci najdôležitejšie je, aby neobsahovalo žiadne zbytočné prísady a aby bolo samotné cesto čo najčerstvejšie. Ak chcete, môžete si lístkové cesto vyrobiť aj doma. Majte však na pamäti, že budete potrebovať nielen čas, ale aj veľkú dosku, dobrý valček a trpezlivosť pri vaľkaní a skladaní. Croissanty z lístkového cesta pripravíte približne za 15 minút, zvyšnú štvrťhodinu strávite ich pečením.
Rýchle croissanty z lístkového cesta. Recept na dezert, ktorý vyvolá rozruch
Pripravte si lístkové cesto a ostatné prísady:
- Cca. 70-80 g marhuľového džemu alebo pistáciového krému,
- 1 žĺtok (na potretie cesta),
- práškový cukor, hrsť nasekaných orechov (voliteľné na ozdobu).
TIP! Skôr ako sa pustíte do prípravy croissantov, vyberte hotové cesto z chladničky alebo mrazničky, aby dosiahlo izbovú teplotu. Zabránite tak tomu, aby sa pri vaľkaní drobilo.
Lístkové cesto rozvaľkajte na pracovnej ploche alebo na doske na pečenie. Vyrovnajte a zarovnajte. Rozrežte ho na polovicu pozdĺž dlhšej strany a každý pás mierne rozvaľkajte. Tenkým nožom začnite vykrajovať rovnomerné trojuholníky. Z jedného obdĺžnika by malo vzniknúť asi 6-7 trojuholníkov a po stranách zostať trochu cesta, ktoré môžete použiť na prípravu menších croissantov. Na základňu každého trojuholníka, asi 1 cm od okraja, dajte lyžičku náplne. Začnite rolovať smerom od základne k vrcholu. Tenký koniec rozvaľkajte smerom dolu. Predhrejte rúru na 200 stupňov na funkciu horný a dolný ohrev. Každý z hotových croissantov potrite trochou rozšľahaného žĺtka. Môžete ich tiež posypať nasekanými orechmi. Umiestnite ich na plech s dostatočným odstupom. Vložte do rúry a pečte asi 15 minút, kým pečivo nezhnedne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najjednoduchší koláč s jablkami. Bude jemný a sladký, ale urobte s ovocím jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.