30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Čo jesť počas redukčnej diéty? Túto otázku si pravdepodobne kladie každý, kto bojuje s nadváhou. Pri chudnutí sa oplatí zachovať jednoduchosť a siahnuť napríklad po sezónnom ovocí. V júli a auguste sú na vrchole zoznamu šťavnaté a sladké broskyne. Nielenže sú bohaté na chuť, ale ich konzumácia vám skutočne pomôže schudnúť a priblíži vás k dosiahnutiu zdravej a štíhlej postavy. Prečo sa oplatí jesť broskyne? Poďme to zistiť.
Kedy kúpiť broskyne?
Na Slovensku patria broskyne k sezónnemu ovociu, ktoré je najľahšie dostupné v auguste. Ak máte v záhrade alebo na pozemku broskyňu, viete, že jej konáre sú v tomto mesiaci doslova obsypané plodmi. Ak si nemôžete vypestovať vlastné, tieto sladké šťavnaté dobroty ľahko nájdete v obchodoch a na trhoch.
Oplatí sa to využiť, pretože táto sezónna pochúťka nielenže uhasí smäd v horúcich dňoch a rýchlo uspokojí chuť na sladké, ale má aj priaznivý vplyv na zdravie a postavu. Ako sa ukazuje, broskyne môžu byť spojencom všetkých, ktorí chcú zhodiť neželané kilogramy.
Broskyne na chudnutie? Prečo nie?
Prečo sú broskyne dobré na chudnutie? Argumentov je viacero, ale skôr ako sa k nim dostaneme, musíme zdôrazniť jednu vec: samotná konzumácia šťavnatého ovocia nespôsobí, že nežiaduce kilogramy zmiznú ako mávnutím čarovného prútika. Kľúčom k dosiahnutiu vysnívanej postavy je fyzická aktivita a zdravá, pestrá strava.
Prečo by sa broskyne mali zaradiť do tej druhej? Na úvod je potrebné pripomenúť si v nich obsiahnuté pektíny, ktoré sa nie nadarmo nazývajú „spojenci čriev“. Dôvod je jednoduchý: nielenže majú schopnosť ich čistiť, ale poskytujú aj pocit sýtosti, ktorý zabraňuje napríklad prejedaniu sa.
Okrem toho broskyne obsahujú málo kalórií (100 g je približne 50 kcal) a majú nízky glykemický index (GI – 35). Čo tento index znamená? V skratke nám hovorí, že augustové ovocie nespôsobuje záchvaty vlčieho hladu po jedle a že ho môžu jesť aj diabetici.
Zoštíhlia boky, odľahčia pečeň
Je už známe, že broskyne sú ideálne pri chudnutí. To však nie je jediný argument v prospech ich zaradenia do jedálnička. Broskyne sa vyznačujú aj prítomnosťou vitamínov: C, E, A a K, ktoré patria medzi silné antioxidanty. Ako je známe, práve antioxidanty pomáhajú predchádzať vzniku civilizačných ochorení, dokážu brzdiť nadmerné starnutie telesných buniek a znižujú množstvo toxínov v tele, čím odbremeňujú pečeň. Okrem toho môžu tieto vitamíny podporovať imunitu, znižovať zápaly a podporovať mladý a zdravý vzhľad.
Netreba zabúdať, že v broskyniach sú prítomné aj minerálne látky. Stačí poukázať na tri najdôležitejšie: draslík, železo a horčík – harmonické trio, ktoré podporuje kardiovaskulárny a nervový systém.
Ako jesť broskyne?
Môže sa to zdať triviálne, ale mnohí ľudia si kladú otázku, ako jesť broskyne. Odpoveď je jednoduchá: najlepšie je jesť ich surové, pretože nám zaručene poskytnú tie najcennejšie zložky, ktoré potrebujeme na udržanie zdravia nášho tela. Šťavnaté ovocie môžeme pridať aj do rôznych dezertov a raňajok: nič nebráni tomu, aby sme nimi obohatili chlieb a tvaroh alebo nás sprevádzali na kaši. Veľmi dôležitá je aj forma, v akej broskyne konzumujeme: je lepšie jesť ich so šupkou, pretože aj v nej sa skrývajú prospešné látky.
Treba však vedieť, že broskyne sú silným alergénom, takže nie každý ich môže beztrestne jesť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Japonci ho pijú každý deň. Podporuje metabolizmus a zlepšuje stav pokožky
Môžete zjesť až dve šálky denne. „Ovocie bohov“ funguje ako zabijak prebytočných kilogramov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.