30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Je ozdobou mnohých šalátov a sendviče s ňou získajú nový rozmer chuti. Hovoríme o pažítke, ktorá sa používa len ako ozdoba jedál. Je to škoda, pretože pažítka je plná vitamínov a mala by byť na našich tanieroch častejšie. Prečo by sme ju teda mali jesť?
Len ako doplnok? Dlhá história pažítky
Sendviče so šalátom, syrom, paradajkami a trochou majonézy, doplnené práve pažítkou, sú pre mnohých ideálnymi raňajkami alebo desiatou.
Nenápadná zelenina na samom vrchu sendvičov alebo šalátov často predstavuje zvečnenie kulinárskeho diela. Málokto však vie, že pažítka je jednou z najstarších rastlín pestovaných v Európe.
Bola známa a používaná už v stredoveku. Rastlina sa pestovala nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti.
Niet sa čomu čudovať, pretože jej chuť dokáže dodať celému jedlu osobitý charakter. A tak sa dodnes pažítka výborne hodí k vajíčkam v takmer akejkoľvek podobe. Hodí sa k miešaným vajíčkam alebo vajíčkam uvareným natvrdo.
Dá sa kombinovať aj so zemiakmi alebo tvarohom a pripraviť z nej nátierku na chlieb. Pažítka sa často používa aj pri príprave omáčok, napríklad smotanovej alebo jogurtovej.
Pri pohľade na jej vlastnosti a bohatstvo vitamínov ju môžeme bez obáv pridávať do jedál oveľa viac.
Skutočná studňa vitamínov. Má holistický účinok na celé telo
Táto nenápadná rastlina je zdrojom mnohých vitamínov. Pažítka obsahuje vitamíny C, K, A, kyselinu listovú, vlákninu, fosfor, vápnik, horčík, draslík a železo. Obsahuje aj fytoncídy – prírodné zlúčeniny s antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami.
Jej zaradením do stravy môžeme očakávať zlepšenie trávenia vďaka vláknine. Vďaka vitamínom môžeme očakávať zlepšenie imunity, podporu kardiovaskulárneho systému a zlepšenie zraku.
Pažítka má tiež antimikrobiálne a protizápalové účinky vďaka vyššie uvedeným fytoncidom.
Aj keď je pre nás taká dobrá a zdravá, nemali by ju užívať tí, ktorí bojujú s alergiou na cibuľu a cesnak, pretože patrí do rovnakej čeľade rastlín a môže spôsobiť podobné alergické reakcie, ako aj tí, ktorí užívajú lieky na zriedenie krvi.
Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu K, ktorý ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, by sa ľudia užívajúci antikoagulanty mali poradiť so svojím lekárom a odborníkom na výživu.
Nie nadarmo sa označuje ako „zelené zlato“. Znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri chudnutí
Kúpila som ho v obchode s bylinkami za drobné. Teraz moje črevá fungujú ako švajčiarske hodinky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.