30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sana Grebinets).
Jablkový koláč je lahodný koláč, ktorý sa spája s koncom leta a začiatkom jesene. Zvyčajne sa pripravuje podľa jedného receptu, ktorý pozná celá rodina už roky. Ak vás však táto klasická verzia nudí, odporúčam pripraviť jej vylepšenú verziu. Prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj spôsobom podávania a mnohí ľudia si ho vyberú namiesto tradičného jablkového koláča.
Keď si spomeniem na jablkový koláč, vybaví sa mi verzia z krehkého cesta, ktorá láka sladkou drobenkou. Presne takýto koláč vždy robila moja mama a stará mama a tento recept som si zopakovala aj ja. Nedávno som však našla recept na úplne inú verziu, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať abstraktná. Používa sa v ňom puding, želé a tiež jablkový džús. Nenechajte sa však zmiasť, používa sa aj ovocie. Táto verzia jablkového koláča je nadýchanejšia a jemnejšia. Keď budete mať chuť na tento pečený koláč, siahnite po tejto verzii.
Jablkový koláč – krémový piškotový recept
Prísady na piškótu:
- 5 veľkých vajec
- štipka soli
- 150 g cukru
- 125 g pšeničnej múky
- 2 PL zemiakovej múky
- 5 PL slnečnicového oleja
Prísady na jablkový krém:
- 2 pudingy s príchuťou jabĺk a škorice
- 3 šálky jablkovej šťavy
- 2 citrónové želé
- 1 kg jabĺk
- 200 g masla
- 3 PL cukru
Poleva:
- tabuľka bielej čokolády
- 50 g mäkkého masla
- 100 g 18% smotany
- kokosové hobliny na ozdobu podľa potreby
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava piškótového cesta. Dno formy vyložte papierom na pečenie a oddeľte bielky od žĺtkov.
- Potom vyšľahajte bielky na tuhý sneh so štipkou soli. Keď sú bielky tuhé, pomaly pridávajte cukor a stále šľahajte.
- Pokračujte v šľahaní na najvyššej rýchlosti ešte asi 10 minút, aby sa všetok cukor rozpustil a bielka boli tuhé.
- Po tomto čase znížte rýchlosť mixéra a pridajte žĺtky a krátko premiešajte. Keď sa všetko spojí, odložte mixér nabok.
- Do cesta preosejte pšeničnú múku zmiešanú so zemiakovou múkou. Celý čas jemne miešajte lyžicou alebo stierkou. Nakoniec pomaly pridajte olej a opäť dôkladne premiešajte.
- Pripravené cesto nalejte do pripravenej formy a ihneď vložte do rúry vyhriatej na 160 °C.
- Piškótový koláč pečte 40 minút alebo kým nie je suchý. Hneď po upečení ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Keď piškótový koláč úplne vychladne, rozrežte ho na 2 vrstvy.
- Teraz je čas na náplň. Jablká ošúpte, nakrájajte na kocky a poduste do mäkka.
- V hrnci priveďte do varu 2 šálky šťavy a vo zvyšnej šťave rozmiešajte puding, potom ho vlejte do vriacej šťavy.
- Keď sa všetko varí, vypnite oheň a pridajte želé, miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Nakoniec pridajte maslo nakrájané na kúsky a opäť miešajte, kým sa nerozpustí.
- Hotový krém zmiešame s jablkami a natrite na vychladnutý piškótový korpus, zarovnajte a prikryte druhou rozkrojenou časťou.
- Nakoniec pripravte polevu. Čokoládu nasekajte nadrobno, pridajte maslo a všetko rozpuste vo vodnom kúpeli. Keď poleva mierne vychladne, pridajte smotanu. Hotovú čokoládovú polevu nalejte na piškótový koláč a všetko posypte kokosovými hoblinami.
- Pred podávaním uložte do chladničky, aby krém získal správnu konzistenciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto pečenú dobrotu nemôžete obísť bez povšimnutia. Jablkový koláč je nudný dezert bez chuti
Hrušky v sirupe robila moja babička v auguste. Sú také chutné, že nahradia akýkoľvek dezert
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.