Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Koľkokrát denne by mal senior jesť? Stojí za to dodržiavať jedno pravidlo

31.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/And-One). Strava seniorov. Ako by mala vyzerať? Koľko jedál denne by mali starší ľudia zjesť? S pribúdajúcim vekom sa potreba základných živín mení. Okrem...

31.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/And-One).

Strava seniorov. Ako by mala vyzerať? Koľko jedál denne by mali starší ľudia zjesť? S pribúdajúcim vekom sa potreba základných živín mení. Okrem toho starší ľudia často trpia rôznymi ochoreniami. Zmenou stravy ich môžete zmierniť alebo im predísť. To je jeden z dôvodov, prečo je pre seniorov taká dôležitá dobre zvolená strava.

Ako by mala vyzerať? Koľko jedál denne by mali starší ľudia zjesť? S pribúdajúcim vekom sa potreba základných živín mení.
Foto: shutterstock/And-One

Strava seniorov by mala byť vyvážená a prispôsobená ich individuálnym potrebám. Okrem iného je dôležité zohľadniť ochorenia alebo choroby, ktorými starší človek trpí, ako aj jeho kalorické potreby.

Na zostavenie ideálneho jedálneho lístka pre seniorov sa odporúča poradiť sa s lekárom alebo dietológom.

Starší ľudia by mali pravidelne piť vodu. Nie sú takí smädní ako kedysi. Preto je o to dôležitejšie dbať na ich dobrú hydratáciu.

Častejšie, ale menšie jedlá. Pre zdravých seniorov to funguje najlepšie

Spomalenie metabolizmu alebo zníženie chuti do jedla. Strava seniorov by mala reagovať na zmeny, ktoré sa v tele objavujú s vekom. Preto by strava starších ľudí mala vyzerať trochu inak ako strava mladších ľudí. Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby boli jedlá predovšetkým vyvážené a pestré. To bude mať určite pozitívny vplyv na pohodu a zdravie.

Spomalenie metabolizmu alebo zníženie chuti do jedla. Strava seniorov by mala reagovať na zmeny, ktoré sa v tele objavujú s vekom.
Foto: shutterstock/Jan Mika

Okrem stravy pomôže k udržaniu zdravej telesnej hmotnosti aj každodenná fyzická aktivita.

Strava seniorov – základné zásady

Strava pre starších ľudí musí zohľadňovať ich individuálne potreby. Často súvisia s ochoreniami alebo ťažkosťami, ktorým senior čelí. Preto je vhodné konzultovať túto záležitosť s lekárom alebo dietológom. Najmä ak trpia cukrovkou alebo aterosklerózou.

Priemerná kalorická potreba seniorov je vo všeobecnosti 1500-1700 kcal u žien a 1800-2000 kcal u mužov. Kalorická potreba by sa mala určiť individuálne pre každú osobu. Možno to urobiť pomocou kalkulačiek dostupných na internete alebo sa opýtať zdravotnej sestry či všeobecného lekára alebo navštíviť dietológa.

Pri zostavovaní jedálneho lístka pre seniorov je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových bodov. Prvým je pravidelné pitie vody a nesýtených nápojov. Patria sem aj čerstvé šťavy alebo mliečne nápoje.

Ďalším dôležitým pravidlom je obmedziť príjem soli a ostrého korenia. Ideálnou náhradou sú bylinky. Seniori by mali pravidelne konzumovať aj ryby (cenný zdroj vitamínu D) a mliečne výrobky. Mäso a údeniny však používajte s mierou. Seniori by sa mali vyhýbať aj ťažko stráviteľným potravinám a alkoholu.

Čo by mal mať senior na tanieri?

Odborníci odporúčajú, aby jedlo seniorov obsahovalo vitamíny A, D, C a E, ako aj draslík, horčík, vápnik a železo. V každodennom jedálničku by sa mali vyhýbať aj nápojom, ako sú káva, čaj a perlivé nápoje. Tie môžu brániť vstrebávaniu uvedených vitamínov a minerálov.

V jedálnom lístku by nemala chýbať zelenina a ovocie. Mali by byť nevyhnutnou súčasťou denného jedálneho lístka. Ako hlavné jedlo aj ako občerstvenie. Môžu sa konzumovať surové alebo vo forme smoothies a krémových polievok.

V jedálnom lístku by nemala chýbať zelenina a ovocie.
Foto: shutterstock/alicja neumiler

Ďalším kúskom výživovej skladačky sú mliečne výrobky, ktoré dodávajú vápnik. Ten je veľmi potrebný najmä v tomto veku. Tu sú najlepšie jogurty, kefír, odtučnený biely syr alebo tvaroh.

Súčasťou stravy by mali byť aj výrobky z obilnín. Najlepšie je vyberať celozrnné. Tie sú menej spracované. Do zoznamu patrí celozrnný chlieb, graham, krúpy (jačmenné alebo pohánkové), ovsené alebo jačmenné vločky, hnedá ryža alebo celozrnné cestoviny.

Seniori by mali do svojho jedálnička zaradiť aj semienka, orechy a rastlinné tuky. Na druhej strane je dobré vyhýbať sa vyprážaným jedlám. Voliť by mali ryby a chudé mäso pripravené v rúre alebo na pare.

Seniori by mali do svojho jedálnička zaradiť aj semienka, orechy a rastlinné tuky.
Foto: shutterstock/Dionisvera

Starším ľuďom sa odporúča napríklad diéta DASH. Tá pomáha znižovať vysoký krvný tlak alebo mu predchádzať. Podľa tejto diéty sa vyhýbajte kokosovému oleju, palmovému oleju, nápojom sladeným cukrom, soli, tučnému mäsu alebo mliečnym výrobkom, ako sú syry a plesňové syry. Okrem toho by sa mali obmedziť sladkosti. Najmä vysoko spracované sladkosti. Tie obsahujú aj trans-tuky.

Koľkokrát denne by mal senior jesť?

Seniori by mali jesť 5 až 6 krát denne. Platí tu dôležité pravidlo. „Je lepšie jesť menej, ale častejšie.“ Tento rytmus zlepšuje trávenie. Pritom sa dá predísť zápche, poruchám trávenia alebo páleniu záhy. Dôležité je aj to, aby aspoň jedno z denných jedál bolo teplé.

Vodu je potrebné pravidelne dopĺňať medzi jednotlivými jedlami. Starší ľudia nepociťujú smäd v takej miere ako mladší, preto je oveľa menej pravdepodobné, že siahnu po vode. To je chyba.

Starší ľudia nepociťujú smäd v takej miere ako mladší.
Foto: shutterstoch/iravgustin

Môže to viesť k oveľa rýchlejšej dehydratácii s viacerými dôsledkami vrátane poruchy funkcie všetkých orgánov. Nepravidelné pitie vody môže viesť k problémom s močovými cestami a trávením, ako aj k zhoršeniu kognitívnych funkcií.

Muži by preto mali denne vypiť 2,5 litra alebo 10 pohárov vody. Ženy 2 litre alebo 8 pohárov vody. Najlepšie je vybrať si minerálnu alebo pramenitú vodu. Doplnkom môžu byť aj čerstvo vylisované šťavy, kompót alebo mlieko.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nielen práca a stres. Tieto faktory spôsobujú psychické vyčerpanie

Päť jednoduchých návykov, ktoré zlepšujú funkciu mozgu. Neurovedkyňa radí, ako predchádzať demencii


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Aké vitamíny chýbajú na jeseň? Zahrňte 10 vecí do svojho jedálneho lístka. Únava a ospalosť nebudú problémom

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/F01 PHOTO). S príchodom chladného počasia sa mnohí z nás cítia slabí a unavení. Niektorí ľudia si myslia, že…

Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Šaláty máme radi predovšetkým preto, že ich môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a väčšina z nich je veľmi…

Ráno ho pijú vo veľkom a je to najhorší nápoj pre zuby. „Je to hrozné!“

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina So). Teplá voda s citrónom vypitá ráno je vraj zdravou alternatívou kávy alebo čaju. Je to rituál, ktorý…

Auto Trendy

Ktoré značky Stellantis majú najväčší potenciál?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spolu so spoločnosťou Geely je Stellantis automobilovou skupinou s najväčším počtom značiek vo svojom sortimente. Spoločnosť vznikla v roku 2021, keď sme spojili PSA (vtedy…

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v…

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu.

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka.

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti zákazníkov, ktorý uskutočnila spoločnosť JD Power.

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov