31.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Dina Belashova).
Zima je už za rohom, a to znamená, že by sme sa mali zásobiť zaváraninami, ktoré budeme v tomto období jesť a piť. Mnohí ľudia sa spoliehajú na klasiku a aj ja som toho názoru, že funguje najlepšie. Preto na túto pochúťku, ktorá je uzavretá vo fľaši, nemožno zabudnúť. Moja špajza je jej preplnená nadbytkom.
Leto, žiaľ, netrvá nekonečne dlho, a to znamená, že sa rýchlo blíži jeseň a chladná zima. Už teraz môžete dokonca pozorovať zmenu počasia a večery už nie sú také príjemné. Koniec leta má však aj svoju pozitívnu stránku. Môžeme sa zavrieť doma a robiť zaváraniny, ktoré otvoríme až o niekoľko mesiacov. Nebudú to len uhorky a cukety, ale aj sladké ovocné džemy a šťavy. Práve takéto sladkosti som sa nedávno rozhodla zavariť aj ja. Vyrobila som veľa fliaš, pretože viem, že každá fľaša sa použije.
Je to recept na malinový šťavu, ktorá je v mojom rodisku taký obľúbená. Recept si pamätajú rôzne generácie a ja som ho dostala od svojej babičky. Tento druh šťavy je veľmi jednoduchý na prípravu a predovšetkým má krátky zoznam ingrediencií. Potrebujete len dva produkty, a to maliny a cukor. Šťava, ktorá vznikne z ovocia, sa uzavrie do pohárov a potom sa skladuje v chladných pivniciach a špajzách. Jej chuť sa výborne hodí k zimnému čaju a možno ju pridať aj do koláčov a dezertov.
Recept na malinovú šťavu na zimu
Ingrediencie:
- 2 kg malín
- 1,5 kg cukru
Spôsob prípravy:
- Maliny dôkladne očistite a osušte.
- Maliny vložte do hrnca a posypte 500 g cukru.
- Premiešajte, postavte hrniec na šporák a priveďte do varu. Nezabudnite z času na čas všetko premiešať, aby sa ovocie neprilepilo na dno. Ovocie nechajte na ohni, kým nepustí šťavu.
- Potom položte maliny na gázu alebo utierku a šťavu dôkladne vyžmýkajte.
- Šťavu opäť preceďte cez sito. Týmto krokom zabezpečíte, aby sa v šťave nenachádzali žiadne semienka.
- Šťavu dajte do hrnca na šporák a priveďte do varu.
- Potom pridajte zvyšný cukor, intenzívne miešajte a udržiavajte na ohni, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Po tomto čase nalejte získanú šťavu do čistých a vypálených pohárov, nádoby uzavrite a pasterizujte približne 5 minút.
- Po uplynutí tohto času poháre opatrne vyberte, položte ich na pracovnú dosku a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí ich uložte na chladné miesto.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.