31.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Pexels).
Ako najlepšie skladovať kávu, aby si dlho zachovala svoju chuť a vôňu? Veľa ľudí o tom nemá ani potuchy, prečo káva rýchlo zatuchne a stratí na intenzite. Ako sa s tým vysporiadať?
Neviete si predstaviť začiatok nového dňa bez šálky obľúbenej kávy? Asi nie ste jediný. Medzitým môže mať nesprávne skladovanie katastrofálne následky. Ak chcete, aby bol nálev silný a aromatický do posledného zrnka, nezabudnite na niekoľko pravidiel.
Aký je najlepší spôsob skladovania kávy? Vyvarujte sa týchto chýb
Pri nákupe kávových zŕn ich väčšinou buď necháme v rovnakom obale, alebo ich nasypeme do dózy. Obe riešenia nie sú najlepšie a pri takomto skladovaní rýchlo stratí chuť. V prípade originálneho balenia je problém v tom, že po otvorení netesní tak, ako by malo byť. Dóza zase nechráni pred vysokými teplotami a slnkom, ktoré vlastne vysajú z bôbov všetku arómu a zmenia ich chuť. Čo teda môžete urobiť, aby bola vaša káva stále lahodná?
Dá sa káva skladovať v dóze? Áno, ale za určitých podmienok
Skladovania kávy v dóze sa nemusíte vzdať. Ak sa však rozhodnete pre toto riešenie, je dôležité pamätať na niekoľko vecí. O čo ide?
- Nádoba by mala byť vzduchotesná. Najlepšie riešenie je so silikónom pod uzáverom, ktorý sa o to postará.
- Uložte kávu do skrinky, mimo dosahu slnka. Prípadne sa rozhodnite pre tmavé sklo.
- Kávu uchovávajte mimo zdrojov tepla a vlhkosti.
- Po odobratí správneho množstva na prípravu nápoja nádobu ihneď zatvorte a vložte do skrinky. Nenechávajte nádobu na kuchynskej doske.
RADA! Káva síce nemá rada vysoké teploty, no škodiť jej môžu aj príliš nízke teploty. Rozhodne ju teda nedávajte do chladničky. Teda, pokiaľ nechcete použiť pár bôbov ako pohlcovačov pachov.
Ako udržať mletú kávu čerstvú? Uchovávajte ho v tejto nádobe
Najlepším riešením na skladovanie kávy (zrnkovej aj čerstvo pomletej) je použitie tesnej keramickej nádoby. Nemusíte sa tak báť, že by vyschla. Samozrejme, pokiaľ ju po nazbieraní príslušného množstva bôbov zatvoríte. Navyše aj v tomto prípade pamätajte na to, aby ste nádobu skladovali na suchom mieste a pri izbovej teplote. Nechať ju na pulte, keď na ňu svieti slnko, tiež nie je dobrý nápad, pretože ľahko stratí chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto ovocie vždy pridávam do vrecka zemiakov. Neklíčia a zostanú dlhšie čerstvé
Vzdávate sa pitia kávy? Budete prekvapení, ako rýchlo vaše telo zareaguje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.