Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nakrájajte na tenko šupku. Domáci prestanú nariekať nad zemiakmi

1.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Miltsova). Viete si predstaviť večeru bez zemiakov? Ich absencia v našej kuchyni v zásade nie je hriechom, ale tieto chutné hľuzy jednoducho sú...

1.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Miltsova).

Viete si predstaviť večeru bez zemiakov? Ich absencia v našej kuchyni v zásade nie je hriechom, ale tieto chutné hľuzy jednoducho sú samozrejmosťou. Hoci ich môžeme pripraviť na stovky či dokonca tisíce spôsobov, pre spestrenie stojí za to vyskúšať nápad zo severu Európy. Zemiaky Hasselback, ako sa im hovorí, sú kombináciou známych čipsov s krémovou dužinou v zaujímavej forme. Ak ste ich doteraz nemali možnosť vyskúšať, oplatí sa napraviť kulinárske nedostatky: pripraviť ich je jednoduché ako kus torty a kto vie, či sa nestanú trvalou súčasťou vášho jedálneho lístka? Ako pripraviť zemiaky Hasselback? Poďme to zistiť.

Príprava zemiakov Hasselback je jednoduchá, potrebujete len trochu trpezlivosti.
Foto: shutterstock/Olga Miltsova

Odkiaľ pochádzajú zemiaky Hasselback?

Hoci sa môže zdať, že Slováci vedia o zemiakoch všetko, ukazuje sa, že sa môžeme veľa naučiť z kulinárskych kultúr rôznych národností. Švédi podávajú svoju vlastnú pochúťku, zemiaky Hasselback, ktoré si pred niekoľkými rokmi získali srdcia ľudí túžiacich po nových chuťových výzvach. Recept na takto podávanú zeleninu je starý viac ako 200 rokov a ako vidno, záujem o ňu neutícha, čo možno vidieť na najrôznejších foodblogoch. Aké je tajomstvo zemiakov Hasselback? Predovšetkým ich tvar, pretože sa musia krájať presne: čím tenšie, tým lepšie! Potom získate takmer dokonalú kombináciu chrumkavých a chutných čipsov s krémovou zemiakovou dužinou.

Ako vyzerajú zemiaky Hasselback?

Na prípravu zemiakov Hasselback najlepšie s hodia múčnaté zemiaky.
Foto: shutterstock/Val_R

Príprava zemiakov Hasselback nie je zložitá, ale musíte si dať pozor na jeden detail – na rezy. Je už známe, že čím tenšie sú urobené, tým lepšie, ale musíte si dať pozor aj na to, aby ste hľuzy nerozkrojili až na doraz, pretože nedostanete požadovaný efekt. Samozrejme, dá sa to urobiť s chirurgickou presnosťou, ale stojí za to poznať triky na túto úlohu a známe sú minimálne dva. Prvým je využitie paličiek: jednoducho ich položte rovnobežne na obe strany zemiaka a nakrájajte. Niektorí ľudia odporúčajú ako náhradu siahnuť po veľkej drevenej lyžičke: zemiak musíte položiť do jej stredu a hrany zabránia tomu, aby sa zelenina prekrojila celá. Samozrejme, nezabudnite na nôž: musí byť veľmi ostrý.

Ako pripraviť zemiaky Hasselback?

Zemiaky Hasselback môžete obohatiť o rôzne majonézové omáčky alebo syr, prípadne pridať vyprážanú alebo pečenú slaninu.
Foto: shutterstock/Vladislav Radchenko

Skôr ako sa pustíte do prípravy zemiakov Hasselback, je vhodné pripraviť si ingrediencie. Našťastie je ich zoznam veľmi krátky. Budete potrebovať:

  • zemiaky (najlepšie múčnaté),
  • olej,
  • rozmarín (sušený alebo čerstvý),
  • soľ a korenie.

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia, medzitým dôkladne umyte zemiaky, neošúpte ich, ale nakrájajte. Pripravené hľuzy zalejte olejom alebo ich potrite štetcom. Nakoniec ich okoreňte a vložte do rúry alebo na plech. Najskôr pečte zakryté 40 minút, po uplynutí tohto času odstráňte pokrievku alebo fóliu a pečte ešte 20 minút. Po tomto čase sú zemiaky Hasselback hotové.

S čím by sa mali podávať zemiaky Hasselback?

Jednoduchosť receptu na zemiaky Hasselback nám umožňuje použiť ich takmer na neobmedzené spôsoby. Môžu sa podávať buď samostatne, alebo ako príloha. Ak uprednostňujete prvú možnosť, môžete jedlo obohatiť o rôzne majonézové omáčky alebo syr, prípadne pridať vyprážanú alebo pečenú slaninu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Podávali mi to na svadbe. Nikdy v živote som nemala také jemné hovädzie mäso – viem, ako ho pripraviť

Tieto hranolky sú lepšie ako zemiakové. Sú chrumkavé vďaka nezvyčajnému obalu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zemiaky zostanú tvrdé a pevné až do jari. Stačí ich pár vložiť do debničky

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lisic). Zemiaky sú jednou zo základných surovín v kuchyni väčšiny krajín. Sú univerzálne a chutia skvele v akejkoľvek podobe.…

Nepostrádateľný prostriedok na ošetrenie zažltnutých a silne znečistených okenných rámov. Pôsobí ako ochranný náter

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Happy_Nati) Plastové okenné rámy majú mnoho výhod, ale bohužiaľ sa ľahko zafarbia a rýchlo zašpinia. Časom si na nich…

Stačí, ak do bubna nalejete polovicu pohára. Vaše oblečenie bude mäkké a práčka bude čistejšia ako kedykoľvek predtým

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fuss Sergey) Ak máte problém s nepríjemným zápachom z bubna práčky, určite vyskúšajte tento trik. Nielenže vyčistí vašu práčku…

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Ako správne strihať orchidey? Pomôže vám to udržať vaše kvety v najlepšej kondícii

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stanislav71). Majestátne kvety orchideí priťahujú pohľad a dodávajú interiéru jedinečné čaro. Pri správnej starostlivosti môžu kvitnúť takmer po celý…

Auto Trendy

SUV, ktoré zmení vaše očakávania: Spoznajte hybridnú RAV4, ktorá nepotrebuje zásuvku!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - V dobe, keď elektrifikácia automobilov získava v Európe takmer povinný charakter, hybridné modely od Toyoty sa stali mimoriadne populárnymi. Jedným z dôvodov ich úspechu je…

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov