Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Cvičíte a ani neviete, že to robíte. Takto sa zbavíte nadbytočných kilogramov

02.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai). Obezita a nedostatok pohybu v našom každodennom živote sú rastúcou hrozbou pre veľkú časť spoločnosti. Ukazuje sa však, že nemusíme chodiť do...

02.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai).

Obezita a nedostatok pohybu v našom každodennom živote sú rastúcou hrozbou pre veľkú časť spoločnosti. Ukazuje sa však, že nemusíme chodiť do posilňovne každý deň, aby sme zabojovali o lepšie zdravie a zbavili sa nadbytočných kilogramov, ktoré nášmu telu zo zdravotných dôvodov škodia. V takejto situácii sa oplatí vedieť, čo je NEAT a ako túto metódu používať v našom živote.

Foto: shutterstock/Anon Nernsai

WHO nepochybuje. Obezita je čoraz väčší problém

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno zdôraznila, že obezita je rastúcou globálnou krízou a podľa stavu vedomostí do roku 2022 bude touto chorobou trpieť najmenej každý ôsmy človek na svete.

To sa rovná viac ako miliarde ľudí, čo je číslo, ktoré sa od roku 1990 zdvojnásobilo medzi dospelými a štvornásobne medzi deťmi a mladými ľuďmi. Tento rýchly nárast miery obezity je alarmujúci.

Obezita nie je len vizuálna stránka, ale je spojená predovšetkým s väčším rizikom neprenosných ochorení, akými sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka 2. typu a niektoré druhy rakoviny.

Obezita je spôsobená mnohými biologickými, environmentálnymi a behaviorálnymi faktormi. Zložité sú aj problémy vyplývajúce z obezity – preto treba k stavu obezity pristupovať na mnohých úrovniach.

Aby sme pochopili, aký dôležitý je takýto holistický prístup a ako začať pracovať na chudnutí, stojí za to poznať zdroj alebo zdroje tohto stavu vecí.

Zložitosť problému. Kde je zdroj obezity?

Hlavnou príčinou obezity je predovšetkým konzumácia nadmerného množstva kalórií v pomere k tomu, koľko je telo schopné spáliť pri každodennej aktivite daného človeka. Nezdravá strava s vysokým obsahom tukov, najmä transmastných kyselín a cukrov a nízkym obsahom vlákniny, zeleniny a ovocia vedie k nadmernému priberaniu.

Vysoko spracované produkty, ktoré sa v strave objavujú príliš často, obsahujú veľa kalórií, soli, cukru a tuku, čo prispieva k nadmernej hmotnosti. Zdravá, vyvážená strava s primeranými kalóriami je základom pre budovanie zdravého tela.

Zatiaľ čo výživa je základ, nemožno ignorovať genetické faktory. Sklon k obezite môže byť dedičný. Niektorí ľudia majú genetickú predispozíciu na ukladanie tuku a nižšiu schopnosť spaľovať kalórie. Pozornosť sa oplatí venovať aj hormonálnej rovnováhe, ktorá môže ovplyvňovať metabolizmus a prispievať k priberaniu.

Oplatí sa pozrieť aj na stav našej psychiky. Stres, depresia, úzkosť a iné emocionálne problémy môžu viesť k poruchám príjmu potravy, kde je jedenie neoddeliteľne spojené s emóciami.

Okrem toho môže byť nadváha nepriaznivo ovplyvnená sociálnym tlakom, poruchami spánku alebo dokonca environmentálnymi faktormi, ako je život na mieste, kde je ťažký prístup k kvalitným potravinám.

Pri tom všetkom je však dôležitá aj fyzická aktivita. Sedavý spôsob života je hlavným faktorom, ktorý prispieva k obezite. Nedostatok pravidelného pohybu znamená, že nadbytočné skonzumované kalórie sa nespaľujú, čo vedie k ich ukladaniu ako tuku.

A to nehovoríme len o pravidelnom športovaní, chodení do posilňovne, behaní, plávaní. V prvom rade moderný životný štýl, vrátane dlhých hodín strávených pred obrazovkami počítačov, televízorov a v autách, obmedzuje spontánnu fyzickú aktivitu, čiže NEAT.

Foto: shutterstock/Motortion Films

Čo je NEAT? Cvičíte a ani o tom neviete

Aktivita bez pohybu, bežne označovaná ako NEAT (Non-exercise activity), je termín používaný na opis energie vynaloženej na všetko, čo robíme okrem spánku, jedenia alebo cvičenia, športových aktivít.

Patria sem činnosti ako chôdza, záhradkárčenie, lezenie po schodoch, upratovanie a dokonca aj tancovanie. To všetko je dôležité pri spaľovaní kalórií, keď máte nadváhu.

NEAT môže hrať významnú úlohu pri energetickej rovnováhe a riadení hmotnosti, pričom potenciálne spáli až 2 000 kalórií za deň, v závislosti od životného štýlu jednotlivca.

Veľa však závisí od úrovne uvedomelosti a uvedomenia si, že aj keď necvičíme v posilňovni, môžeme sa o svoje zdravie starať veľmi efektívnym spôsobom.

Začlenenie NEAT do vášho každodenného života môže priniesť značné výhody, nielen tým, že pomôže znížiť riziko obezity, ale má aj pozitívny vplyv na súvisiace stavy. Využívanie takejto spontánnej aktivity znamená nielen chudnutie, ale aj starostlivosť o zdravý obehový systém a mobilizáciu kostrového a svalového systému.

Je však dôležité byť pozorný a vedomý si rozhodnutí, ktoré robíte. Jednoduché stratégie na zvýšenie NEAT zahŕňajú používanie schodov namiesto výťahu, úmyselnejšie státie pri práci, výber chôdze namiesto jazdy autobusom alebo bicyklovania na krátke výlety namiesto šoférovania a zapájanie sa do domácich prác.

Výskum na NEAT, ktorý preukázal účinnosť tejto metódy:

„Vedecká štúdia vykonaná v Číne medzi 32 000 tínedžermi potvrdila, že spontánna fyzická aktivita sa zaviedla jednoduchšie a ochotnejšie ju bolo vykonávať ako plánované fyzické cvičenie. Ďalší rozsiahly experiment zistil, že ľudia, ktorí vykonávali ľahkú fyzickú aktivitu 15 minút denne alebo 90 minút týždenne, mali o 14 % znížené riziko úmrtnosti zo všetkých príčin a predĺženie priemernej dĺžky života o tri roky.“

WHO zároveň zdôrazňuje potrebu mnohostranného prístupu k boju proti obezite, vrátane podpory fyzickej aktivity, poskytovania prístupu k zdravej strave a implementácie politík verejného zdravia, ktoré podporujú aktívny životný štýl.

Organizácia vyzýva vlády a komunity, aby uprednostnili tieto opatrenia s osobitným zameraním na zásahy, ako je podpora dojčenia a regulácia marketingu nezdravých potravín pre deti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zlatá káva je dokonalým stimulantom. Pite, keď cítite nedostatok energie a nafúknuté brucho

Nebezpečný tínedžerský sex. „Zberáme trpké ovocie zanedbávania sexuálnej výchovy“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to to najhoršie, čo si môžete pridať do kávy. „Biely jed“ môže byť ešte horší ako cukor

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mnohí ľudia si bez nej nevedia predstaviť rannú kávu, preto je načase prehodnotiť svoje zvyky. Hoci obľúbený…

Podľa renomovaného lekára je to najlepší čas na večeru. Dávajte si na to pozor a nepriberiete

17.9.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yavdat). O ktorej hodine by ste mali večerať? Ukázalo sa, že neskorá konzumácia posledného jedla môže mať katastrofálne následky,…

Počas rozhovoru venujte pozornosť týmto znakom. Naznačujú nadpriemernú inteligenciu

15.9.2024 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Aj v obyčajnom rozhovore dokážeme rozpoznať, či je náš partner nadpriemerne inteligentný, alebo naopak. Stačí vedieť, na…

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Auto Trendy

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy - Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len niektoré z výnimočných vozidiel, ktoré vlastní…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie je veľa áut, takže môžeš jazdiť pomaly…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli pripravení, no náhle zmeny na trhu…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy - Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne zákazu zastavenia alebo státia? Zákon o…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné - môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy - V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené na predaj v krajinách EÚ. Overte…

Fiat 500e mal byť bestsellerom. Stellantis zastavil výrobu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy - Fiat 500e, vozidlo ponúkané výlučne v elektrickom variante, malo byť bestsellerom, rovnako ako jeho predchodca z roku 2007. Trh však celkom jasne overil popularitu elektromobilov.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov