3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty – pre milovníkov tradícií a pre tých, ktorí nechcú tráviť v kuchyni príliš veľa času.
Veľká časť kuchárskych kníh by sa dala len ťažko predstaviť, keby sa z nich odstránili všetky recepty, ktoré vyžadujú použitie paradajkového pretlaku. Je vynikajúcim základom mnohých jedál, najmä tých talianskych. Využite sezónu paradajok a pripravte si vlastný paradajkový pretlak. Každá nádoba bude mať po príchode jesene cenu zlata. Pomocou takéhoto pretlaku môžete pripraviť mnoho chutných omáčok a jedál z jedného hrnca.
Ako pripraviť paradajkový pretlak? Rýchly recept
Začiatok septembra je ideálny čas na prípravu paradajkového pretlaku. Je to vrchol sezóny paradajok, takže sú chutné, šťavnaté a lacné – a ak máte šťastie na vlastný pozemok alebo záhradu, máte paradajky prakticky zadarmo. Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.
Prísady na rýchly paradajkový pretlak:
- 1 kg paradajok
- čajová lyžička soli
- čajová lyžička cukru alebo medu
- veľká lyžica olivového oleja
- Paradajky umyte a nakrájajte na štvrtiny. Môžete ich nechať v šupke a nezbavovať ich semienok – ušetríte si tak veľa práce a času.
- Paradajky preložte do hrnca, pridajte ostatné prísady, premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa zelenina nezačne rozpadávať. To by malo trvať približne 15 minút.
- Keď sú paradajky mäkké, odstráňte hrniec z ohňa. Všetko rozmixujte na hladké pyré a dajte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.
Tip: Do tohto rýchleho pretlaku môžete pridať svoje obľúbené korenie – napríklad cesnak, bazalku alebo oregano. Pridá to chuť, ale pyré bude menej univerzálne.
Tradičný paradajkový pretlak
Nasledujúci recept je ideálny, keď máte viac času na prípravu zaváranín na zimu. Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.
Zloženie tradičného paradajkového pretlaku:
- 4 kg zrelých paradajok
- 1 veľká lyžica soli
- veľká lyžica cukru alebo iného sladidla
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 3 vetvičky libečka
- pol čajovej lyžičky bazalky alebo tymiánu
- Začneme prípravou paradajok. Dôkladne ich umyte a zalejte vriacou vodou. Na chvíľu ich odstavte, aby sa sparili.
- Paradajky ošúpte a vykrojte z nich tvrdú časť stonky odkiaľ paradajky rástli. Nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do hrnca.
- Paradajky zohrievajte na miernom ohni. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. Bude to trvať približne 45 minút.
- Uvarené paradajky pretlačte cez sito. Vráťte pastu do hrnca, pridajte soľ, cukor, roztlačený cesnak a korenie. Dôkladne premiešajte.
- Opäť varte na miernom ohni, tentoraz za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu. Čím dlhšie budete pretlak variť, tým bude hustejší.
- Horúci pretlak vložte do sterilizovaných pohárov. Poháre pevne zaskrutkujte a nechajte ich hore dnom, aby sa scedili. Najlepšie je zabaliť poháre do teplej deky alebo uteráka, aby sa samovoľne pasterizovali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sa pripravujú sušené paradajky? Uložte si tento recept a nepreplácajte v obchode
Nakrájajte ich na štvrtiny a uvarte. Tento domáci kečup presvedčí aj jeho najväčšieho nejedáka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.