Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty –...

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty – pre milovníkov tradícií a pre tých, ktorí nechcú tráviť v kuchyni príliš veľa času.

Ako na to? Tu sú dva recepty.
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Veľká časť kuchárskych kníh by sa dala len ťažko predstaviť, keby sa z nich odstránili všetky recepty, ktoré vyžadujú použitie paradajkového pretlaku. Je vynikajúcim základom mnohých jedál, najmä tých talianskych. Využite sezónu paradajok a pripravte si vlastný paradajkový pretlak. Každá nádoba bude mať po príchode jesene cenu zlata. Pomocou takéhoto pretlaku môžete pripraviť mnoho chutných omáčok a jedál z jedného hrnca.

Ako pripraviť paradajkový pretlak? Rýchly recept

Začiatok septembra je ideálny čas na prípravu paradajkového pretlaku. Je to vrchol sezóny paradajok, takže sú chutné, šťavnaté a lacné – a ak máte šťastie na vlastný pozemok alebo záhradu, máte paradajky prakticky zadarmo. Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.

Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Prísady na rýchly paradajkový pretlak:

  • 1 kg paradajok
  • čajová lyžička soli
  • čajová lyžička cukru alebo medu
  • veľká lyžica olivového oleja
  1. Paradajky umyte a nakrájajte na štvrtiny. Môžete ich nechať v šupke a nezbavovať ich semienok – ušetríte si tak veľa práce a času.
  2. Paradajky preložte do hrnca, pridajte ostatné prísady, premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa zelenina nezačne rozpadávať. To by malo trvať približne 15 minút.
  3. Keď sú paradajky mäkké, odstráňte hrniec z ohňa. Všetko rozmixujte na hladké pyré a dajte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Tip: Do tohto rýchleho pretlaku môžete pridať svoje obľúbené korenie – napríklad cesnak, bazalku alebo oregano. Pridá to chuť, ale pyré bude menej univerzálne.

Tradičný paradajkový pretlak

Nasledujúci recept je ideálny, keď máte viac času na prípravu zaváranín na zimu. Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.

paradajkový pretlak
Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Zloženie tradičného paradajkového pretlaku:

  • 4 kg zrelých paradajok
  • 1 veľká lyžica soli
  • veľká lyžica cukru alebo iného sladidla
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 3 vetvičky libečka
  • pol čajovej lyžičky bazalky alebo tymiánu
  1. Začneme prípravou paradajok. Dôkladne ich umyte a zalejte vriacou vodou. Na chvíľu ich odstavte, aby sa sparili.
  2. Paradajky ošúpte a vykrojte z nich tvrdú časť stonky odkiaľ paradajky rástli. Nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do hrnca.
  3. Paradajky zohrievajte na miernom ohni. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. Bude to trvať približne 45 minút.
  4. Uvarené paradajky pretlačte cez sito. Vráťte pastu do hrnca, pridajte soľ, cukor, roztlačený cesnak a korenie. Dôkladne premiešajte.
  5. Opäť varte na miernom ohni, tentoraz za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu. Čím dlhšie budete pretlak variť, tým bude hustejší.
  6. Horúci pretlak vložte do sterilizovaných pohárov. Poháre pevne zaskrutkujte a nechajte ich hore dnom, aby sa scedili. Najlepšie je zabaliť poháre do teplej deky alebo uteráka, aby sa samovoľne pasterizovali.

      Redakcia Vášeň v tebe.

      Súvisiace články:

      Ako sa pripravujú sušené paradajky? Uložte si tento recept a nepreplácajte v obchode

      Nakrájajte ich na štvrtiny a uvarte. Tento domáci kečup presvedčí aj jeho najväčšieho nejedáka


      Varovanie

      Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



      Odporúčame

      Moja babička robila krémeše podľa tohto receptu. Vychádzajú lepšie ako z cukrárne

      15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agnes Kantaruk). Ak hľadáte inšpiráciu na dezert, oplatí sa siahnuť po recepte na jeden z najobľúbenejších koláčov, ktorý je…

      Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas

      14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Šaláty máme radi predovšetkým preto, že ich môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a väčšina z nich je veľmi…

      Šialený čokoládový dezert, ktorý pripravíte len zo 4 ingrediencií. Lacný, rýchly a jednoduchý

      14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dina Photo Stories). Jednoduchý dezert, na ktorého prípravu potrebujete len štyri ingrediencie. Poteší vás jednoduchou prípravou, ako aj šialene…

      Povinná vec na víkend. Koláč s potopeným pokladom poteší celú rodinu

      14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelika). Koláč cez víkend je v mnohých domácnostiach nevyhnutnosťou. Nedeľné rodinné večere sa veľmi často končia sladkou bodkou. Ak…

      Toto je tajomstvo zdravia a krásy Grékov. Jedia ho takmer každý deň

      14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoSGH). Grécky jogurt je v poslednom čase čoraz populárnejší. Tento krémový výrobok s kyslou chuťou jedia Gréci takmer denne,…

      Auto Trendy

      Ktoré značky Stellantis majú najväčší potenciál?

      16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spolu so spoločnosťou Geely je Stellantis automobilovou skupinou s najväčším počtom značiek vo svojom sortimente. Spoločnosť vznikla v roku 2021, keď sme spojili PSA (vtedy…

      Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

      15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v…

      Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

      15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu.

      Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

      15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka.

      Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

      15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti zákazníkov, ktorý uskutočnila spoločnosť JD Power.

      Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

      15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra.

      Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

      Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
      Nemám nad 18 rokov