Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Hlavolamy a kvízy,

Tento hlavolam spôsobil búrku. Vyzerá jednoducho, no odpoveď pozná málokto

03.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív Pixabay/Pixaline). Matematický hlavolam sa môže zdať jednoduchý, no jeho vyriešenie môže byť zložitejšie a komplikovanejšie, ako si niektorí myslia. Stojí za to...

03.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív Pixabay/Pixaline).

Matematický hlavolam sa môže zdať jednoduchý, no jeho vyriešenie môže byť zložitejšie a komplikovanejšie, ako si niektorí myslia. Stojí za to vyskúšať si riešenie určitého príkladu, ktorý spôsobil búrku na internete a vyvolal kontroverziu medzi používateľmi internetu. Ktorá odpoveď je správna? Skontrolujte, či ste zadali správny výsledok. Riešenie Vás možno prekvapí.

Foto: súkromný archív Pixabay/Pixaline

Matematické rébusy, hlavolamy, krížovky, hádanky a logické hry sú výborným spôsobom, ako precvičiť mozog a tým ho udržiavať v dobrej kondícii. Tréning mozgu je veľmi dôležitý, ak si chceme dlhodobo udržať dobrú pamäť, zvýšiť svoju kreativitu a schopnosť učiť sa.

Niektoré hlavolamy sú náročnejšie ako iné a môžu dokonca spôsobiť kontroverziu medzi používateľmi internetu. Skontrolujte, či dokážete správne vyriešiť zdanlivo jednoduchú matematickú operáciu.

Jednoduchý príklad, nie ľahká odpoveď. Oba výsledky sú správne

Príklad sa zdá jednoduchý, no rozdelil používateľov internetu, ktorí poskytujú úplne iné výsledky a trvajú na svojej pravdivosti. Stojí za to vedieť, že tento hlavolam bol zámerne skonštruovaný tak, aby spôsobil zmätok a stal sa virálnym. Stojí za to sa dobre na neho pozrieť:

  • 8 ÷ 2 (2 + 2) = ?

V tomto príklade máme v podstate takmer všetko – delenie, násobenie a sčítanie. Chýba už len odčítanie. Pri riešení príkladu sa oplatí spomenúť si na hodiny matematiky a poradie operácií. Je váš výsledok 1 alebo 16? Výborne! Toto sú správne riešenia tohto príkladu. Ako je však možné, že dva úplne odlišné výsledky sú rovnako pravdivé?

Ako vyriešiť matematickú hádanku? V zadaní existuje chyba

Riešenie rovnice zľava doprava – ako nás zvyčajne učili v škole, musíme vykonať nasledujúce operácie:

  • 2 + 2 = 4
  • 8 ÷ 2 = 4
  • 4 x 4 = 16
  • 8 ÷ 2 (2 + 2) = 16

Existuje však aj druhé riešenie. Ľudia, ktorí sú znalejší v matematike, dajú výsledok 1. Na tento účel vykonajú nasledujúce akcie:

  • 2 + 2 = 4
  • 2 x 4 = 8
  • 8 : 8 = 1
  • 8 : 2 (2 + 2) = 1

Stojí za to vedieť, že ak pred zátvorkou nie je znak násobenia, výsledok zo zátvorky sa vynásobí číslom bezprostredne pred ním. Dá sa teda povedať, že rovnicu riešime z pravej strany a nie hneď zľava doprava.

Dokonca aj na matematických blogoch sa môžeme dočítať, že pri operáciách ekvivalentných deleniu a násobeniu (bez zátvoriek) neexistuje jasné, nespochybniteľné konvenčné pravidlo, že túto operáciu vykonávame zľava doprava.

Dá sa teda povedať, že hlavolam bol zámerne zle napísaný, aby vzbudil záujem. Ak by pred zátvorkou bolo znamienko násobenia, vykonali by sme rovnicu zľava doprava. Potom by matematici aj laici dostali výsledok 16. V prípade takéhoto zápisu ako v tomto príklade sú obe riešenia správne a závisia od prijatej konvencie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Matematický hlavolam: Používatelia internetu lámu rukami. Dosiahnuť správny výsledok je problematické

IQ test: Len mimoriadne inteligentný človek vyrieši hlavolam za 10 sekúnd


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako použijete všetky číslice a dostanete výsledok 1? Táto úloha má dve riešenia

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Matematické hádanky majú stimulovať naše sivé bunky k práci. V tomto prípade nebude najdôležitejšia znalosť vzorcov alebo…

Poznáte správny výsledok? Ak áno, ste v menšine

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Táto matematická hádanka so šiestimi sedmičkami by mala byť pre väčšinu používateľov internetu triviálna. Ako vidíte, aj…

Dokážete uviesť správny výsledok za menej ako 10 sekúnd? To dokážu len najlepší matematici

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Pri tejto úlohe nestačia len matematické zručnosti na výpočet správneho výsledku. Stále musíte čeliť tlaku, ktorý vám…

Matematická hádanka, ktorá rozdelila internet. Ktorý spôsob riešenia si vyberiete vy?

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Inteligenčné hádanky môžu na internete spôsobiť veľký rozruch, najmä keď ich používatelia začnú uvádzať rôzne odpovede. Ešte…

Matematická hádanka na úrovni základnej školy. Dospelí sa často mýlia

10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Výpočet tejto hádanky by nemal trvať dlhšie ako pol minúty. Tým to však nekončí, pretože to musíte…

Auto Trendy

Ktoré značky Stellantis majú najväčší potenciál?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spolu so spoločnosťou Geely je Stellantis automobilovou skupinou s najväčším počtom značiek vo svojom sortimente. Spoločnosť vznikla v roku 2021, keď sme spojili PSA (vtedy…

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v…

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu.

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka.

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti zákazníkov, ktorý uskutočnila spoločnosť JD Power.

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov