04.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Nie každý ich miluje, no nájdu sa aj takí, ktorí si bez nich nevedia predstaviť začať deň. Ovsené vločky sú synonymom zdravých a výživných raňajok. Ukazuje sa však, že nie vždy sú príťažlivé vzhľadom či chuťou, no to nie je dôvod vzdať sa ich. Ak je naším snom zostať zdravý a získať štíhlu postavu, potom nás zvyk jedenia ovsených vločiek môže priblížiť k týmto cieľom. Poďme si teda overiť, aké sú výhody konzumácie ovsených vločiek a ako prelomiť ich kúzlo v očiach skeptikov.
Ovsené vločky: s čím sa jedia?
Samotnú ovsenú kašu netreba nikomu predstavovať, no oplatí sa zoznámiť sa s jej hlavnou zložkou. Na získanie tohto výživného jedla potrebujete ovsené vločky, ktoré sa dajú ľahko kúpiť takmer v každom obchode. Samozrejme, môžete nájsť niekoľko typov tohto produktu: niektoré z nich vyžadujú predchádzajúce varenie, zatiaľ čo iné stačí naliať vriacou vodou.
Bez ohľadu na to, ktorú verziu si vyberiete, cieľom je, aby ovsené vločky zmäkli a absorbovali všetku tekutinu. Ako pripraviť dokonalé ovsené vločky? Aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky, existuje niekoľko receptov, no najprv sa pozrime na to, čo ovsené vločky ponúkajú nášmu zdraviu.
Čo nájdete v ovsených vločkách?
Ak sme sa o ovsených vločkách nepresvedčili pre ich vzhľad či chuť, oplatí sa skontrolovať, čo všetko tam nájdete. Samotné vločky sa skladajú zo sacharidov, ale aj z kvalitných bielkovín. Samozrejme nemôžeme zabudnúť na vlákninu, prirodzeného spojenca čriev. Málokto vie, že ovsené vločky obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a ako vieme, najlepšie vplývajú na stav srdca aj mozgu.
Ak nás prítomnosť týchto kľúčových zdravotných ingrediencií ešte nepresvedčila začať deň ovsenými vločkami, oplatí sa zdôrazniť prítomnosť ako vitamínov (A, E, K), tak aj minerálov (železo, mangán, horčík, fosfor a zinok).
Aké výhody nám dáva konzumácia ovsených vločiek?
Teraz, keď vieme, čo ovsené vločky obsahujú, je čas pozrieť sa na účinky ich častého jedenia. A treba priznať, že z tohto faktu môže byť veľa výhod. Začať by sme mali tým, že ovsené vločky podporujú fungovanie tráviaceho systému. V prvom rade dokážu regulovať rytmus vyprázdňovania, upokojujú podráždenie žalúdka, prečisťujú črevá. Navyše, vďaka prítomnosti vlákniny môžu ovsené vločky potlačiť hlad. Na druhej strane vláknina nie je prospešná len pre žalúdok a črevá. Stojí za to vedieť, že môže pomôcť znížiť aj hladinu tzv. zlého cholesterolu a obmedzovanie výkyvov cukru.
Nezabúdajme, že ovsené vločky nás dokážu udržať aj zdravých a mladých. Môžu za to vitamíny A a E. Prvý z nich chráni pokožku pred nadmerným UV žiarením a má tiež schopnosť znižovať zápaly a upokojovať zafarbenie. Druhý – nazývaný aj „vitamín mladosti“ – podporuje syntézu kolagénu a pomáha vyhladzovať jemné vrásky a predchádzať tvorbe nových vrások.
Jete ovsené vločky? Vaše srdce sa vám poďakuje
Ovsené vločky sa najčastejšie spájajú s tým, že najlepšie pôsobia na tráviaci systém, no už teraz je známe, že jej účinky ďaleko presahujú túto oblasť. Na druhej strane stojí za to pripomenúť, že sú aj zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú v každodennej strave cenu zlata. V prvom rade preto, že sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho srdca, čo sa premieta aj do zníženia tlakových skokov. Tieto látky sú potrebné aj pre efektívne fungovanie nášho mozgu.
Nenasýtené mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú pamäť a procesy koncentrácie a zmierňujú následky chronického stresu.
Ako pripraviť dokonalú ovsenú kašu?
Ovsená kaša nemusí byť nudná. Stačí sa trochu posnažiť, aby ste z jednoduchého raňajkového jedla urobili niečo, čo vám spríjemní ráno. Po prvé, stojí za to pozrieť sa na to, v čom variť ovsené vločky. Je pravda, že veľa ľudí preferuje vodu, ale stojí za to zmeniť svoje návyky a pripravovať si vločky buď s mliekom alebo rastlinnými nápojmi. Samozrejme je lepšie vybranú tekutinu zmiešať s vodou (v pomere 1:1) a až potom ovsené vločky tepelne upraviť.
Ak si vážime čas a nemáme možnosť si ich pripraviť ráno, stačí ovos namočiť večer a nechať cez noc. Navyše, aby boli ovsené vločky krémové a lepšie stráviteľné, oplatí sa ich pri varení miešať drevenou vareškou, ktorá pri príprave rozdrví jednotlivé zrnká.
S čím podávať ovsenú kašu, aby neomrzela? Spôsobov je viacero, no každý z nás si určite nájde to svoje. Najčastejšie ju podávame na sladko, čo nie je najhorší nápad, ale je lepšie nahradiť rafinované cukry medom alebo čerstvým ovocím: najlepšie je samozrejme sezónne, ale oplatí sa zvoliť aj celoročnú klasiku, napr. ako banány alebo čučoriedky.
Na druhej strane vám nič nebráni podávať ovsené vločky aj v slanej verzii. Tu stačí pridať skaramelizovanú cibuľu alebo šampiňóny s veľkou dávkou byliniek a korenia. Ak zvolíme túto možnosť, získame odvážnu alternatívu k starým dobrým miešaným vajíčkam.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cvičíte a ani neviete, že to robíte. Takto sa zbavíte nadbytočných kilogramov
Zaraďte ho do svojho jedálnička už dnes. Očistí vás od toxínov a pomôže vám schudnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.