Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Nazýva sa „bezúdržbový vres“. Stačí jedno ošetrenie a kvitne dvakrát

04.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatyana Mut). Snívate o rozkvitnutej záhrade bez väčšej námahy? Je to možné, pretože mnohé rastliny sa ľahko pestujú a nemajú vysoké nároky. Patrí medzi...

04.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatyana Mut).

Snívate o rozkvitnutej záhrade bez väčšej námahy? Je to možné, pretože mnohé rastliny sa ľahko pestujú a nemajú vysoké nároky. Patrí medzi ne aj šalvia hájna, ktorá sa niekedy vyskytuje vo voľnej prírode, ale jej pestovanie bude prospešné. Nielenže krásne kvitne, ale pri troche snahy kvitne dokonca dvakrát. Chcete rastlinu, ktorá sa podobá vresu, ale je väčšia a krajšia? Šalvia hájna bude hitom.

Šalvia hájna je dekoratívny ker, ktorý sa nazýva „bezúdržbový vres“.
Foto: shutterstock/Tatyana Mut

Ako vyzerá šalvia hájna?

Šalvia hájna je úzko príbuzná šalvii lekárskej, ale napriek tomu nemá rozšírené lekárske využitie. Je pravda, že sa stále používa vo východnej Európe, ale nemá antibakteriálne vlastnosti ako nám známa bylina. Na druhej strane, šalvia hájna má okrasné vlastnosti a môžeme ju pozvať do našich záhrad. Nájdeme ju aj vo voľnej prírode, ale tam nedosahuje svoju maximálnu veľkosť ani nie je taká atraktívna ako pestovaná verzia. Kvôli svojmu kvitnutiu sa šalvia hájna často prirovnáva k vresu, ale jej pestovanie nie je veľmi problematické.

Šalvia hájna je nenápadná trvalka, ktorá dorastá do výšky 90 cm. Jej charakteristickým znakom sú dlhé stonky, ktoré tvoria husté trsy a sú pokryté drobnými chĺpkami, na ktorých sú zoskupené malé kvety. Ich okvetné lístky majú intenzívnu fialovú farbu, ale možno nájsť aj iné farebné variácie: napríklad bielu alebo ružovú. Ďalšou výhodou kvetov šalvie hájnej je, že veľmi príjemne voňajú. Vôňa, ktorú rastlina vydáva, je zaujímavá nielen pre nos, ale zaujíma sa o ňu aj užitočný hmyz. Šalvia hájna je skvelá do samostatných záhonov, ale krásne rastie aj v kombinácii s inými druhmi alebo inými rastlinami.

Šalvia hájna vytvára husté trsy stoniek a kvetov.
Foto: shutterstock/delobol

Nájdite správne miesto pre šalviu hájnu

Prečo šalvia hájna získava na popularite? Pretože má malé nároky na pestovanie. Preto vo voľnej prírode často rastie na ruderálnych plochách, ako aj na pustatinách chudobných na živiny. Šalviu hájnu najlepšie vysádzajte na mieste, na ktoré dopadá silné slnečné svetlo, ale ktoré býva zároveň chránené pred nárazovým vetrom, ktorý by mohol polámať jemné stonky. Šalvia sa môže pestovať aj v polotieni, ale potom nebude kvitnúť tak atraktívne a bohato. Rastlina nemá žiadne nároky na pôdu, pretože sa zvyčajne dobre ujme v akejkoľvek pôde. Výnimkou môže byť zhutnená a ílovitá pôda, v takom prípade sa sadenice nemusí uchytiť a rýchlo odumrie.

Kedy zasadiť šalviu hájnu do záhrady? Toto kľúčové ošetrenie možno vykonať dvakrát ročne: na jar, po skončení mrazov, a na jeseň. Mladé druhy bývajú spočiatku vystavené teplotám pod bodom mrazu, ale časom sa stanú plne odolnými.

Šalvia má rada veľmi svetlé miesta a je odolná voči suchu.
Foto: shutterstock/Edita Medeina

Starostlivosť o šalviu hájnu

Ako sa starať o šalviu hájnu? Táto úloha nie je náročná, pretože potrebuje zalievanie, ale len v počiatočnom období, keď je práve zasadená v záhrade. Už po niekoľkých týždňoch sa o zalievanie nemusíme starať, pretože výborne znáša obdobie bez dažďa. Výnimkou môžu byť dlhé suchá, ale vtedy je potrebné šalviu trochu zaliať, aby opäť nadobudla vitalitu. Počas vegetačného obdobia sa môže hnojiť len príležitostne. Najdôležitejšie je však prerezávanie: na jar sa zbavte všetkých chorých a veľmi starých stoniek a zvyšné stonky sa oplatí skrátiť o 1/3 ich dĺžky.

Kvitnúca šalvia očarí

Je už známe, že najväčšou výhodou šalvie hájnej je jej kvitnutie, ktoré nastáva v lete a trvá pomerne dlho. Ak má správne podmienky, krásne kvety zdobia stonky od začiatku júna až do konca augusta. Potom by sme však nemali zaspať na vavrínoch a kvety priebežne odstraňovať. Prečo? Pretože potom ju budete viac stimulovať k tvorbe a navyše minimalizujete riziko napadnutia chorobami alebo škodcami. Ak šalvia hájna odkvitla, odporúča sa ju v auguste skrátiť o 1/3. S najväčšou pravdepodobnosťou na jeseň opäť zakvitne.

Stačí udržiavať šalviu hájnu zastrihnutú a môže kvitnúť dvakrát.
Foto: shutterstock/Stanley Dullea

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Podobá sa vresu, ale je oveľa lepší. Jeho pestovanie je hračka a kvitne celú jeseň

Fialové kvety v záhrade. Ktoré rastliny si vybrať?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Plánujete presádzanie rastlín? Kvetinárka vysvetľuje, či je na to vhodný čas

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kostikova Natalia). Presádzanie rastlín v kvetináčoch je dôležitý postup údržby, ktorý môže výrazne ovplyvniť zdravie a vzhľad našich rastlín.…

Urobte to, keď rododendron odkvitne. Na jar sa utopí v kvetoch

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KatMoys). Jesenná starostlivosť o rododendron by sa nemala obmedzovať len na jeho hnojenie. V septembri sa oplatí spomenúť aj…

Ostrihajte tieto kríky v septembri. Potom už bude neskoro

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Budimir Jevtic). September je najlepší mesiac na jesenné prerezávanie kríkov v záhrade. Rastliny spomaľujú svoj rast, ale ešte nie…

Na jeseň takto ošetríte černice. O rok budú obťažkané množstvom plodov

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vladdon). Po zbere úrody nezabudnite na jesenný rez černíc, ktorý môže výrazne zlepšiť kondíciu a plodnosť kríkov v nasledujúcej…

Toto je najjednoduchší spôsob rozmnožovania hortenzie. Záhradník radí, kedy odobrať odrezky

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VH-studio). Ak snívate o záhrade plnej krásnych a očarujúcich hortenzií, môžete si túto pozoruhodnú rastlinu vyskúšať rozmnožiť sami. Nemusíme…

Auto Trendy

Ktoré značky Stellantis majú najväčší potenciál?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spolu so spoločnosťou Geely je Stellantis automobilovou skupinou s najväčším počtom značiek vo svojom sortimente. Spoločnosť vznikla v roku 2021, keď sme spojili PSA (vtedy…

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v…

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu.

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka.

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti zákazníkov, ktorý uskutočnila spoločnosť JD Power.

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov