4.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka).
Slováci milujú všetky druhy pirohov a je ťažké nájsť niekoho, kto by ich nemal rád. Nie všetky sa dajú obľubiť, pretože chute sú rôzne, ale recept na pirohy, ktorý vám dnes predstavíme, sa bude páčiť všetkým milovníkom domácich chutí. Nebudú to pirohy na ruský spôsob ani mäsové pirohy. Budú to pirohy dva v jednom. Nepoznám lepší recept na plnku.
Recept na pirohy nie je jeden nemenný recept a v každej domácnosti sa pripravujú inak. Stavím sa však, že málokto počul o pirohoch s plnkou zo strúhaných zemiakov. Áno, počuli ste správne, zemiakové pirohy nie sú len ruské pirohy, tieto sú úplne jedinečné a prekvapia každého. Plnka je jemná, takmer maslová, chutí lahodne vďaka vynikajúcim prílohám a pirohy plnené strúhanými zemiakmi sa hneď od začiatku stanú vašimi obľúbenými.
Pirohy dva v jednom. Lepšie nenájdete v žiadnej reštaurácii
Ingrediencie:
- cca 1 kg múčnych zemiakov,
- 150 g surovej údenej slaniny,
- 1 väčšia cibuľa,
- 2 malé strúčiky cesnaku
- hrsť sušených húb alebo 250 g šampiňónov,
- soľ, korenie, trochu muškátového orieška, štipka majoránky (nepovinné).
Cesto na pirohy:
- 500 g pšeničnej múky, najlepšie typu 500,
- 250 ml mierne ochladenej vriacej vody,
- rovná čajová lyžička soli, najlepšie jemnej,
- polievková lyžica masla.
Pirohy so zemiakmi a slaninou – ako ich pripraviť:
- Príprava týchto jedinečných pirohov samozrejme začína plnkou, pretože jej príprava trvá najdlhšie. Sušené huby si rozdrvte v rukách a namočte ich do vody, aby zmäkli. Potom ich uvarte v osolenej vode do mäkka; je dobré variť ich s bobkovým listom.
- Zemiaky ošúpeme a očistíme. Nastrúhajte ich najemno rovnakým spôsobom, ako ich strúhate na zemiakové placky. Prípadne ich zomeľte v kuchynskom robote.
- Nastrúhané zemiaky dôkladne zbavte prebytočnej vody a vodu zo zemiakov nalejte do misy. Počkajte, kým sa zrazí škrob. Potom vodu opatrne odlejte a škrob pridajte k zemiakom.
- Slaninu nakrájajte na kocky, cibuľu nakrájajte podobným spôsobom. Slaninu rozpustite na suchej panvici a keď sa mierne opečie, pridajte cibuľu. V prípade potreby pridajte trochu masti. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte uvarené huby a za občasného miešania ich 2-3 minúty orestujte.
- Zmiešajte všetky prísady na plnku, podľa chuti okoreňte a premiešajte. Ak je plnka príliš riedka, pridajte lyžicu zemiakovej múky.
- Postarajte sa o cesto. Múku preosejte na dosku na pečenie. Zmiešajte horúcu vodu so soľou a maslom a pridajte ju k múke. Začnite miesiť, ale najprv cesto premiešajte lyžicou, aby ste sa nepopálili. Cesto hnetieme, kým nie je hladké a pružné.
- Cesto rozdeľte na niekoľko častí a každú časť rozvaľkajte, ale nie príliš tenko, malo by byť hrubé asi 1,5 až 2 mm. Potom z cesta vykrojte kolieska a do stredu každého kolieska dajte časť náplne – ale nedávajte jej príliš veľa, aby sa pirohy ľahko lepili.
- Hotové pirohy hádžeme do vriacej osolenej vody. Nezabudnite, že voda by nemala silno bublať, mala by sa len „mihotať“. Varte približne 4 – 5 minút od chvíle, keď vyplávajú na hladinu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môj starý otec jedol len takéto pirohy. Pochádzal z pohraničia a pridával túto prísadu
Pirohy s čučoriedkami sú vedľa toho nič. Mäkké a ľahké a naplnené až po okraj
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.