Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Zvieratká,

Prírodné odpudzovače múch vstupujúcich do domu. Máte ich vo svojich kuchynských zásobách

04.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/wirestock). Zaschnuté zvyšky jedla na tanieroch, chlieb, ktorý pred pár dňami stratil svoju čerstvosť a osamelé jadro jablka, ktoré neputovalo do koša. Špina povaľujúca...

04.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/wirestock).

Zaschnuté zvyšky jedla na tanieroch, chlieb, ktorý pred pár dňami stratil svoju čerstvosť a osamelé jadro jablka, ktoré neputovalo do koša. Špina povaľujúca sa po kuchyni pôsobí nielen dojmom neustáleho neporiadku, ale ako magnet priťahuje aj muchy krúžiace po byte. Keď sa raz usídlia v zákutiach bytu, možno sa ich nezbavíme ani najbližšie dva mesiace. Ako účinne odradiť hmyz od objavovania miestností a chrániť sa pred chorobami, ktoré šíri? Dáme vám tip.

Je možné efektívne sa zbaviť múch z vášho domova?
Foto: freepik.com/wirestock

Prečo máme v dome veľa múch?

Spočiatku náhodne stretneme jednu zatúlanú muchu, ktorá napriek otvorenému oknu nedokáže vyletieť z bytu. Postupom času sú tieto stretnutia čoraz častejšie a prichádza stále viac nechcených hostí.

Čo stojí za inváziou múch a prečo tak dychtivo vstupujú do miestností? Odpoveď sa oplatí hľadať predovšetkým v zvyškoch jedla, kaziacom sa ovocí, lepkavej podlahe či zápachu šíriacom sa z odpadkového koša. Ak zanedbávame domáce práce, musíme počítať s tým, že hladný hmyz s nami rád zostane dlhšie.

Stretnutie s hmyzom často končí mávnutím ruky a návratom k prerušenej činnosti. Odborníci radia nenechať muchy usádzať sa v kuchyni, obývačke či inej miestnosti. Ukazuje sa, že teoreticky hmyz, ktorý je pre človeka neškodný, môže prenášať škodlivé a zdravie ohrozujúce choroby a baktérie. Keď sa potulujú po nábytku, pracovnej doske a dokonca aj špinavých tanieroch, ktoré zostali v umývadle, zanechávajú za sebou zvyšky nečistôt prinesených zvonku. Ak ich necháte osamote, patogény sa budú šíriť závratnou rýchlosťou.

Čo mám nastriekať na dvere a okná, aby som sa ochránil pred muchami?

Muchy obľubujú najmä špinavé miesta a nevyčistené kúty domu. Lepkavé a nie úplne čisté podlahy sú pre nich skutočným rajom. Kým ich však priláka zápach splaškov, musia sa nejako dostať do bytu. Najčastejšie prilietajú cez otvorené okno alebo pri odchode cez vchodové dvere. Už v tejto fáze ich môžeme účinne odradiť od návštevy našich dverí. Jedným z najúčinnejších riešení bude používanie vôní, ktoré muchy neznášajú.

Najjednoduchším riešením je zájsť do obchodu a kúpiť si pár esenciálnych olejov. Čo hľadať v regáloch? Na odpudzovanie múch je najlepšie použiť eukalyptový, mätový alebo levanduľový olej.

Dôležité je, že muchy tiež nemajú rady vanilku a škoricu. Na prípravu insekticídu potrebujete len trochu práškového korenia alebo pár kvapiek esencie. Celý trik spočíva v tom, že jednu polievkovú lyžicu mletej škorice nasypete do pohára vody a potom ju zmiešame s vanilkovou esenciou. Nalejte zmes do rozprašovača a hojne nastriekajte okolo okien a dverí. Zamerajme sa predovšetkým na zárubne a rámy okien. Silu vône môžeme zvýšiť aj umiestnením vatových tampónov namočených v prípravku na parapet.

Pachová pasca na ovocné mušky

Špeciálne pásky, lampy a iné spôsoby skladovania si vo všeobecnosti poradia s muchami. Trochu iná situácia je s ovocnými muškami, ktoré sa zo dňa na deň množia. Ak chceme ich počet v našom dome či byte efektívne znížiť, vyskúšajme osvedčený spôsob s octom a prostriedkom na umývanie riadu. Okrem týchto dvoch ingrediencií sa v byte oplatí nájsť sklenenú dózu, priehľadnú potravinovú fóliu, gumičku a špáradlo.

Začnite naplnením polovice nádoby octom a potom pridajte niekoľko kvapiek saponátu na riad. Vrch zakryte fóliou, zaistite gumičkou a urobte pár dierok. Teraz už len stačí dať prípravok na miesto, kde muchy najčastejšie vidíme a čakať na efekt. Hneď na druhý deň si všimneme, že vôňa zmesi prilákala muchy, ktoré prileteli, ale nevedia sa dostať von.

Pasca na ovocné mušky.
Foto: tiktok.com/@sugarcookieclown

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Osy už nebudú lietať do bytu. Stačí ho pokrčiť a položiť hneď vedľa okna

Kliešte sa od vás budú držať ďalej. Stačia tri zmeny v stravovaní


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vydlabte do zemiaka dieru a odneste ho na noc do kúpeľne. Ráno nebudete veriť vlastným očiam

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako sa zbaviť strieborných rybičiek? Môžete ich nalákať na jedno miesto jednoduchým a ekologickým spôsobom bez použitia…

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93). Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom…

Pridajte ho do ovsenej kaše a zvyšok naneste na vlasy. Toto je najlepší kondicionér po lete

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fongbeerredhot). Starostlivosť o vlasy nevyžaduje, aby sme si kupovali drahú kozmetiku. Môžeme sa o ne starať pomocou prírodných produktov,…

Nazbierajte na prechádzke a rozsypte pod vresom. Prírodná prikrývka bude pôsobiť ako štít. Budú bohato kvitnúť

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe ( Vres je nielen výraznou záhradnou dekoráciou, ale aj spôsobom, ako vniesť farbu do jesenných záhonov. Vďaka ich rozmanitosti a…

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov