Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti, Zdravie,

Prestanete za ne utrácať majetok. Ideálne, ak sa chcete starať o svoje zdravie

5.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rsooll). Koncom leta sa v sadoch masovo objavujú slivky. Je pravda, že je úžasné ich konzumovať priamo zo stromu, ale z prebytočného ovocia sa...

5.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rsooll).

Koncom leta sa v sadoch masovo objavujú slivky. Je pravda, že je úžasné ich konzumovať priamo zo stromu, ale z prebytočného ovocia sa dajú pripraviť skvelé konzervy. Je známe, že džem a kompóty sú obľúbené a v zime budú hitom. Slivky sa dajú aj usušiť a pripraviť z nich rôzne pochutiny alebo pridať do obľúbených jedál. Je pravda, že ide o časovo náročný proces, ale takéto sušené slivky sú užitočné nielen na vianočný kompót, pretože môžu pomôcť aj zlepšiť kondíciu nášho organizmu. Ako si doma usušiť sušené slivky? Poďme to zistiť.

Koncom leta sa v sadoch masovo objavujú slivky. Je pravda, že je úžasné ich konzumovať priamo zo stromu, ale z prebytočného ovocia sa dajú pripraviť skvelé konzervy. Je známe, že džem a kompóty sú obľúbené a v zime budú hitom.
Foto: shutterstock/rsooll

Na čo použiť sušené slivky?

Sušené slivky sú v našej kulinárskej kultúre prítomné už po stáročia. V súčasnosti však najčastejšie obohacujú sviatočný kompót, ktorý sa podáva na štedrovečernom stole. Ukázalo sa, že ovocie v tejto podobe sa dá využiť na mnoho spôsobov: stačí ich pridať ako plnku do pečienky alebo z nich pripraviť omáčku. V expresnej verzii sa sušené slivky môžu použiť ako občerstvenie, pretože stačí jeden kus zabaliť do plátku slaniny a upiecť. Samozrejme, aj pravý bigos by sa mal obohatiť sušenými slivkami, napokon, tak to káže tradícia. Ukázalo sa, že sušené slivky sa dajú jesť aj samostatne: buď ako desiata, keď máme chuť na niečo sladké, alebo na liečbu niektorých ochorení.

Čo sa nachádza v sušených slivkách?

Sušené slivky sú obrovským zdrojom mnohých cenných živín, ktoré môžu byť pre naše telo prospešné. V popredí je, samozrejme, prítomnosť vlákniny, ktorá má najlepší účinok na črevá, ale nielen na ne. Okrem toho je veľmi výdatným zdrojom draslíka, ktorý má najlepší vplyv na činnosť srdca a normalizáciu krvného tlaku. Nemožno opomenúť ani prítomnosť vitamínu K, ktorý je zasa zodpovedný za procesy zrážania krvi, ale podporuje aj tvorbu kostí a mineralizáciu.

Samozrejme, v sušených slivkách sa nachádza oveľa viac prospešných látok, ktoré rýchlo vynahradia ich nedostatok. Nájdeme v nich vitamíny skupiny B, ako aj vitamíny C, A a E. Okrem toho sú cenným zdrojom zinku, horčíka, fosforu a železa.

Je čas ich riadne vysušiť, rozkrojiť na polovicu a odstrániť kôstky. Slivky teraz môžete uložiť na plech vyložený papierom na pečenie.
Foto: shutterstock/Kapa1966

Aké sú výhody konzumácie sušených sliviek?

Teraz už vieme, že sušené slivky sú v našej strave veľmi cenné. Je čas pozrieť sa na to, čo sa stane s naším telom, ak ich budeme jesť pravidelne v primeranom množstve.

  1. Upravujú tráviaci systém: sušené slivky sú známym liekom proti zápche. Okrem toho ich konzumácia zabezpečuje pocit sýtosti, takže uľahčujú kontrolu hmotnosti. Okrem toho sušené slivky podporujú správny vývoj črevnej mikroflóry, čo má skutočný vplyv na imunitu organizmu.
  2. Zlepšujú činnosť srdca: O tom, že srdce bude pracovať lepšie, netreba nikoho presviedčať. Je už známe, že veľkú úlohu v tom zohráva draslík, ale nielen ten. Prítomnosť vitamínu C nielenže posilňuje imunitu, ale táto látka tiež posilňuje a robí cievy pružnejšími, čo uľahčuje udržanie krvného tlaku pod kontrolou.
  3. Čistia organizmus: vláknina pomáha zbaviť sa odpadových látok v tráviacom systéme. Na druhej strane sú v sušených slivkách prítomné aj antioxidanty, ako sú spomínané vitamíny, ale aj organické kyseliny alebo polyfenoly. Ich prítomnosť pomáha zbaviť telo toxínov, a to odľahčuje prácu pečene.
  4. Bystrá myseľ: organické kyseliny, horčík a antioxidanty pomáhajú udržiavať bystrú myseľ. Podporujú nielen procesy koncentrácie a pamäti, ale môžu chrániť nervový systém pred účinkami chronického stresu.

Koľko sušených sliviek môžete denne zjesť?

Môže sa zdať, že sušené slivky sú úplne zdravý produkt. Áno, ak sa konzumujú v primeranom množstve, môžu pomôcť zlepšiť stav organizmu, ale v tomto ohľade sa oplatí držať pravidla: čoho je veľa, toho nie je dosť.

Prečo? V prvom rade je dôležité spomenúť skutočnosť, že sušené slivky môžu byť ťažko stráviteľné, a preto môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Okrem toho sú sušené slivky veľmi kalorické, takže veľké množstvo v strave môže spôsobiť, že naša hmotnosť pôjde hore. Koľko sušených sliviek teda môžete denne zjesť? Predpokladá sa, že ideálna porcia sú dva/tri kusy.

Sušené slivky sú ľahko dostupné v obchodoch, ale ich cena nie je najnižšia. Na druhej strane, ak máte ovocný sad a neviete, čo s prebytočným ovocím, môžete si ho usušiť doma.
Foto: shutterstock.com/Narsil

Ako sušiť slivky?

Sušené slivky sú ľahko dostupné v obchodoch, ale ich cena nie je najnižšia. Na druhej strane, ak máte ovocný sad a neviete, čo s prebytočným ovocím, môžete si ho usušiť doma. Priznávame, že najlepšie vyjdú, keď máte špeciálny spotrebič, ale ak ho nemáte, postačí vám rúra. Predtým, ako sa pustíte do sušenia, však musíte slivky najprv pripraviť.

Vyberáme ovocie s pevnou a zdravou šupkou a bez otlakov. Akékoľvek praskliny slivku diskvalifikujú na sušenie. Potom ovocie umyjeme, blanšírujeme (hodíme ho na niekoľko sekúnd do vriacej vody) a potom ho okúpeme v ľadovej vode. Teraz je čas ich riadne vysušiť, rozkrojiť na polovicu a odstrániť kôstky. Slivky teraz môžete uložiť na plech vyložený papierom na pečenie.

Prejdime k samotnému sušeniu. Najprv predhrejte rúru na 40 stupňov (bez funkcie ventilátora) a sušte približne 2 hodiny. Po tomto čase, keď sa kôra začne vlniť, zvýšime teplotu na 50 stupňov a sušíme ďalšie 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby vypneme spotrebič, aby slivky vychladli, a otočíme ich na druhú stranu. Vložíme späť do rúry vyhriatej na 40 stupňov a sušíme 3 hodiny. Niekedy je potrebné tento postup zopakovať, aby sa dosiahol dokonalý výsledok. Ako zistíte, že sú slivky vysušené? Mali by mať poddajnú dužinu, ale šťava z nich už nevyteká.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo sa stane s vaším telom, keď budete každý deň jesť sušené slivky? Štyri dôležité zmeny, o ktorých nie každý vie

Čo sa stane s vaším telom, keď budete každý deň jesť sušené slivky? Štyri dôležité zmeny, o ktorých nie každý vie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Plánujete presádzanie rastlín? Kvetinárka vysvetľuje, či je na to vhodný čas

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kostikova Natalia). Presádzanie rastlín v kvetináčoch je dôležitý postup údržby, ktorý môže výrazne ovplyvniť zdravie a vzhľad našich rastlín.…

Zapichnite hrsť klinčekov do cesnaku a rozmiestnite ich po dome. Je to najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s otravným problémom

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Cesnak a klinčeky majú v kuchyni mnoho využití, hoci sa na jednom tanieri stretávajú len zriedka. Kombinácia…

Kozmetika za drobné vyživuje vlasy a nechty. Skutočná vitamínová bomba

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zhur_Sa). Po letnej sezóne sa oplatí postarať sa o stav našich vlasov, ktoré mohli byť poškodené suchým vzduchom. Skvelým…

Hromadí sa vám v chladničke voda? Tento patent vyrieši problém za centy

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Aby chladnička vydržala dlhé roky, vyžaduje si našu starostlivosť a pravidelnú údržbu. Často sa stáva, že na…

Auto Trendy

Ktoré značky Stellantis majú najväčší potenciál?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spolu so spoločnosťou Geely je Stellantis automobilovou skupinou s najväčším počtom značiek vo svojom sortimente. Spoločnosť vznikla v roku 2021, keď sme spojili PSA (vtedy…

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v…

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu.

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka.

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti zákazníkov, ktorý uskutočnila spoločnosť JD Power.

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov