Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Vyhrňte si rukávy a vyrazte do záhrady. Budúci rok sa poďakujete

05.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Evseyeva). Ako sa leto končí, záhrada mení svoju tvár – z farebnej na trochu tlmenejšiu, čo predznamenáva príchod jesene. To však neznamená, že...

05.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Evseyeva).

Ako sa leto končí, záhrada mení svoju tvár – z farebnej na trochu tlmenejšiu, čo predznamenáva príchod jesene. To však neznamená, že majitelia pozemkov si môžu po rušnom letnom období sadnúť a odpočívať. Veď to, ako bude záhrada vyzerať budúci rok, závisí do veľkej miery od množstva času, ktorý jej venujú v septembri. Čo teda robiť v záhrade v septembri? Na tieto práce nesmiete zabudnúť.

September v záhrade. Vyhrňte si rukávy a pustite sa do práce. Toto všetko musíte urobiť.
Foto: shutterstock/Maria Evseyeva

September, ktorý predznamenáva ešte stále nepokojný príchod mierne chladnejších dní, mení tvár domácej záhrady. September je pre záhradkárov rušným a intenzívnym obdobím zberu a ošetrovania a pokles teplôt, mierne rozmarnejšie počasie a miestami odfarbujúce sa listy sú jasným signálom, že čoskoro privítame ďalšiu sezónu.

Pre záhradkárov je toto obdobie obdobím, keď si musia ešte viac vyhrnúť rukávy. Čaká ich totiž jeden z najintenzívnejších okamihov pozemkového dobrodružstva.

Aké záhradné práce robiť v septembri? Na tieto nesmiete zabudnúť

So zmenou kalendára sa oplatí pozrieť sa na rastliny rastúce v záhrade trochu miernejšie. Tie, ktoré celé leto tešili oko svojho majiteľa, teraz potrebujú trochu starostlivosti – aby mohli budúci rok opäť zapôsobiť farbou a formou. Tie, ktoré sa ešte stále nechystajú pustiť svoj bujný rast, si žiadajú pozornosť – aby mohli prežiť nadchádzajúcu zimu.

Takže je čas pustiť sa do práce. September je v záhrade ideálny čas na upratovanie, starostlivosť o trávnik a záhony a výsadbu cibuľovín, ktoré na jar ozdobia záhony farbami. Predovšetkým je však dôležité vyjsť v septembri do záhrady s motykou a košom. Stále je totiž čas zberu úrody: v popredí sú jablká, hrušky, slivky, hrozno, mrkva, cibuľa alebo červená repa. Je tiež vhodný čas na kopanie zemiakov a zber tekvíc.

Čo môžete zasiať do záhrady v septembri? Na jar sa poďakujete

V septembri sa oplatí trochu viac premýšľať aj o budúcoročnej výzdobe záhrady – vybrať si druh kvetov, ktoré budú na pozemku kvitnúť s príchodom prvých jarných dní, aj miesto, kde sa objavia.

Jeseň je ideálny čas na výsadbu jarných cibuľovín: krokusov, hyacintov, narcisov alebo tulipánov.
Foto: shutterstock/ABO PHOTOGRAPHY

Koniec koncov, jeseň je ideálny čas na výsadbu jarných cibuľovín: krokusov, hyacintov, narcisov alebo tulipánov. Je však dôležité sledovať dôležité termíny – cibuľoviny by mali byť zasadené do zeme pred mrazmi. Len tak budú mať šancu zakoreniť pred zimou. Najlepšie sa budú cítiť na dobre osvetlenom mieste s nie príliš vlhkou pôdou.

Čo by ste mali robiť v záhrade na jeseň? Vezmite si záhradné nožnice

Začiatok septembra je tiež poslednou výzvou na výsadbu sadeníc dvojročných okrasných rastlín: sirôtky, zvončeky, ibišteky, nezábudky alebo sedmokrásky. V tomto čase vstupuje do záhrad a interiérov aj skutočný kráľ jesene – vres. Ak ho chcete vysadiť na svojom pozemku, odporúčame vybrať dobre slnečné miesto s kyslou, dobre odvodnenou pôdou.

September je tiež vhodný čas na výsadbu stromov a kríkov. Je to tiež posledný čas v sezóne na strihanie vytvorených živých plotov. Preto sa za priaznivého počasia – keď je vonku teplo a slnečno – oplatí vyraziť do záhrady s nožnicami a ošetriť rastliny. To sa hodí aj pri ružových kríkoch, ktoré opakovane kvitnú. Systematickým odstraňovaním vädnúcich kvetov budú rastliny dlhšie vytvárať pestré kvetenstvo.

Stromy a kríky by sa však nemali orezávať. Podporíte tým tvorbu nových výhonkov, ktoré pred zimou nestihnú otužovať a vymrznú. To im vôbec nepomôže – naopak, môže im to uškodiť.

September prinesie do záhrad vres. Ak sa oň správne staráte, bude krásnou dekoráciou.
Foto: shutterstock/Caterina Trimarchi

Čo robiť na pozemku v septembri? Venujte pozornosť trávniku

Po skončení leta potrebuje pozornosť aj váš trávnik. Ešte sa neoplatí vzdať sa pravidelného kosenia. Ak je počasie vhodné pre rast trávy, môžete ju kosiť raz týždenne. Podobné ošetrenie by sa malo vykonávať do druhej polovice októbra – keďže vtedy najčastejšie odkladáte kosačky.

Je tiež dobré pozbierať suché lístie, konáre a burinu a po pokosení trávnika prevzdušniť pôdu a zlepšiť jej štruktúru. Tým sa urýchli obnova trávnika po zime. Usušené listy sa môžu použiť na kompost, pretože sú dobrým listovým odpadom. Ten sa potom môže použiť na prikrytie trvaliek a kríkov citlivých na mráz, ale nezabudnite, že by sa to malo robiť až po mraze (inak sa stanú hniezdiskom hrabošov).

September sa vyznačuje trochu rozmarnejším, niekedy oveľa chladnejším počasím – a koncom mesiaca sa už často objavujú prvé mrazy. Kvitnúce sezónne rastliny, ako sú oleandre, muškáty a fuksie, by sa preto mali z balkónov alebo terás presťahovať do interiéru ešte pred príchodom mrazov. Oplatí sa postarať aj o tie rastliny, ktoré rastú trvalo v záhrade – zabezpečiť im dodatočnú izolačnú vrstvu, a tak ich chrániť pred nízkymi teplotami, silným vetrom a snehom. Stačí urobiť kopčeky zeme alebo ich prikryť mulčovaním.

Aké záhradné práce robiť v septembri? Na tieto nesmiete zabudnúť.
Foto: Pixabay/Pexels

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je čas postarať sa o svoje tuje. Bez tohto ošetrenia nemusia vaše stromy dobre prežiť zimu

September v záhrade nebýva len o upratovaní. Čo môžete zasadiť? Na začiatok tieto kvety a stromy


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Plánujete presádzanie rastlín? Kvetinárka vysvetľuje, či je na to vhodný čas

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kostikova Natalia). Presádzanie rastlín v kvetináčoch je dôležitý postup údržby, ktorý môže výrazne ovplyvniť zdravie a vzhľad našich rastlín.…

Zapichnite hrsť klinčekov do cesnaku a rozmiestnite ich po dome. Je to najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s otravným problémom

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Cesnak a klinčeky majú v kuchyni mnoho využití, hoci sa na jednom tanieri stretávajú len zriedka. Kombinácia…

Kozmetika za drobné vyživuje vlasy a nechty. Skutočná vitamínová bomba

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zhur_Sa). Po letnej sezóne sa oplatí postarať sa o stav našich vlasov, ktoré mohli byť poškodené suchým vzduchom. Skvelým…

Hromadí sa vám v chladničke voda? Tento patent vyrieši problém za centy

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Aby chladnička vydržala dlhé roky, vyžaduje si našu starostlivosť a pravidelnú údržbu. Často sa stáva, že na…

Urobte to, keď rododendron odkvitne. Na jar sa utopí v kvetoch

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KatMoys). Jesenná starostlivosť o rododendron by sa nemala obmedzovať len na jeho hnojenie. V septembri sa oplatí spomenúť aj…

Auto Trendy

Ktoré značky Stellantis majú najväčší potenciál?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spolu so spoločnosťou Geely je Stellantis automobilovou skupinou s najväčším počtom značiek vo svojom sortimente. Spoločnosť vznikla v roku 2021, keď sme spojili PSA (vtedy…

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v…

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu.

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka.

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti zákazníkov, ktorý uskutočnila spoločnosť JD Power.

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov