Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Koláč na špeciálne príležitosti. Privítajte svojich hostí dezertom ako z francúzskej cukrárne

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ulfi_cargo12). Exkluzívny banánovo-karamelový koláč je náročný, vynikajúci koláč, ktorý je ako stvorený na významné príležitosti. Hoci sa môže zdať, že jeho príprava je náročná,...

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ulfi_cargo12).

Exkluzívny banánovo-karamelový koláč je náročný, vynikajúci koláč, ktorý je ako stvorený na významné príležitosti. Hoci sa môže zdať, že jeho príprava je náročná, nie je to tak. S trochou trpezlivosti môžete svojich hostí prekvapiť pôsobivým dezertom.

Príprava banánovo-karamelového koláča trvá pomerne dlho, ale za tú chuť a efekt – to určite stojí
Foto: shutterstock/ulfi_cargo12

Chcete prekvapiť svoju rodinu a priateľov koláčom, ktorý vyzerá ako z exkluzívnej francúzskej cukrárne? Nebojte sa, podľa tohto receptu ho určite zvládnete pripraviť.

Banánovo-karamelový koláč – o čo ide?

Banánovo-karamelový koláč vyzerá na tanieri veľmi elegantne. Z čoho je tento sladký dezert vyrobený? Spodnú časť torty tvorí nadýchaná piškóta. Na vrchu sú banány a potom maslovo-karamelový krém. Ďalšiu vrstvu tvorí piškóta, ktorá je pokrytá čokoládovou polevou. Kým sa dezert chladí v chladničke, treba ešte pripraviť nápaditú dekoráciu. Ide o vejár z… roztopených fondánových cukríkov. Vaši hostia budú ohromení nielen dezertom, ale aj vašimi cukrárskymi schopnosťami.

Banánovo-karamelový koláč – recept

Príprava banánovo-karamelového koláča trvá pomerne dlho, ale za tú chuť a efekt – to určite stojí. Recept nie je zložitý – stačí pripraviť piškótové cesto, jednoduchý krém, polevu a poriadne poskladať jednotlivé vrstvy.

Ingrediencie:

Ingrediencie na piškótové cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g jemného cukru
  • 135 g tortovej múky
  • ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu.

Prísady na punč:

  • 3 lyžice banánového likéru
  • 2 lyžice vody

Ingrediencie na krém:

  • 200 g mäkkého masla
  • 500 g karamelovej hmoty, salka (1 plechovka)

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 60 g masla

Okrem toho:

  • 3 – 4 banány
  • šťava z 1 citróna
  • trochu fondánových cukríkov
Koláče s banánmi sú veľmi obľúbené a chutné. Prekvapte svoju návštevu
Foto: shutterstock/Jack7_7

Spôsob prípravy:

Upečieme piškótu: Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha (mixérom na vysoké otáčky). Počas šľahania postupne pridávajte cukor a potom po jednom pridávajte žĺtky. Vypnite mixér. Do vaječnej zmesi preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte vanilkový extrakt. Cesto jemne premiešajte stierkou – len kým sa prísady nespoja. Plech s rozmermi 24×28 cm vyložte papierom na pečenie. Nalejte doň cesto. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20-25 minút. Odložíme na mriežku, aby vychladlo. Piškótu obráťte hore dnom. Keď vychladne, rozrežte ju na dve vrstvy. Spodnú časť použite ako vrch. Vrchy piškóty omočte punčom z banánového likéru a vody.

Pripravte krém: maslo vyšľahajte vysokorýchlostným mixérom do bledého krému. Znížte rýchlosť mixéra. Bez toho, aby sme prestali miešať, postupne pridávame karamelové salko do masla. Krém vložte na pol hodiny do chladničky.

Pripravte čokoládovú polevu: v hrnci roztopte rozdrvenú čokoládu. Pridáme na kocky nakrájané maslo. Zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania. Keď vznikne hladká poleva, odstavte hrniec z ohňa. Nechajte vychladnúť.

Zostavte koláč: Vrch piškóty natrite tenkou vrstvou krému. Banány nakrájajte pozdĺžne a rozložte ich na piškótu. Pokvapkajte citrónom. Navrch nanesieme zvyšok krému a uhladíme. Krém prikryjeme druhou vrstvou piškóty. Potrite vrstvou čokoládovej polevy. Dajte na niekoľko hodín do chladničky.

Ozdoba: V hrnci rozpustíme fondán. Vzniknutú zmes vylejeme na rovnú plochu vystlanú potravinárskou fóliou. Keď fondánová zmes stuhne, nakrájajte ju na obdĺžniky, oddeľte od fólie a ohýbajte do ozdobných tvarov, napríklad vejárov. Dekoráciu vložte do chladničky. Vychladnutým vejárom ozdobte jednotlivé kúsky koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Najjednoduchší koláč s jablkami. Bude jemný a sladký, ale urobte s ovocím jednu vec


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov