Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov,...

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov, oplatí sa dôverovať babičkiným radám. Čo môžete urobiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Prezradím vám tajomstvo.

Kysnuté cesto musí byť nadýchané a jemné
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Babička Regína bola vždy považovaná za vzornú ženu v domácnosti. Bola kulinárskou majsterkou a na jej skvelých koláčoch si pochutnávala celá rodina. Raz som ju požiadala, aby mi prezradila svoje tajomstvo nadýchaného kysnutého koláča. Ukázalo sa, že nebolo v samotných ingredienciách, ale v jej rukách.

Čo robiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Vyvarujte sa týchto chýb


Väčšina z nás vie, že pri príprave kysnutého cesta je dôležité vyhnúť sa poklesu teploty v miestnosti a prievanu. Cesto vykysne len vtedy, ak mu doprajete teplo. Ako ma správne varovala moja babička, rovnako dôležitá je aj teplota vašich rúk. Ak budete cesto miesiť studenými rukami, namiesto nadýchaného kysnutého koláča budete mať „figu borovú“. Akým ďalším chybám by ste sa mali vyhnúť?

Predovšetkým sa vyhnite príliš horúcim tekutinám, ktoré môžu kvasinky zničiť – mlieko alebo voda by mali byť vlažné. Nepridávajte ani príliš veľa soli, ktorá brzdí rast kvasiniek. Je dôležité miesiť cesto dostatočne dlho, aby získalo správnu pružnosť. Môže vás z toho bolieť ruka, ale za konečný výsledok to stojí. Nakoniec dajte cesto dostatočne dlho kysnúť a zabezpečte správnu teplotu pečenia.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky sú tiež výborná voľba na koláč z kysnutého cesta
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Recept na kysnutý koláč babičky Regíny. Skutočné nebíčko v ústach


Kysnuté cesto je pochúťka, ktorú sa oplatí upiecť v bežný deň ale aj pri zvláštnych príležitostiach. Základná verzia obsahuje len drobenku, ale môžete ju vylepšiť rôznym ovocím alebo inými chutnými prísadami. Suroviny potrebné na formu s rozmermi 23 × 28 cm:

  • 25 g čerstvého droždia (možno použiť 7 g sušeného droždia),
  • pol kg pšeničnej múky,
  • pohár vlažného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 100 g cukru,
  • 2 vajcia,
  • štipka soli,
  • lyžička vanilkového cukru,
  • drobenka (pripravíme ju zo 100 g múky, 50 g masla a 50 g cukru).

Najprv pripravte kvások. Droždie rozdrobíme do misky, posypeme ho lyžicou cukru a dvoma lyžicami múky. Zalejte pol pohárom vlažného mlieka, premiešajte a prikryte utierkou, aby vykyslo. Po 15 minútach sa pustite do prípravy cesta. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukru a vykysnutý kvások. Potom rozšľahajte vajcia a prilejte rozpustené (vychladnuté) maslo. Teplou rukou miesime cesto, kým sa neodlepí od misy. Malo by byť pružné a hladké. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 70 minút. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Po vykysnutí cesto opäť premiesime a dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme mrveničkou a odložíme na štvrť hodiny. Predhrejte rúru na 180 stupňov v režime s ohrevom zhora a zdola. Vložte koláč a pečte približne 40 minút, kým nie je zlatistý. Po vychladnutí (môžete to urobiť na mriežke) bude pripravený na podávanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pokladnica draslíka a železa. Varte ho len tak, aby ste zachovali vlastnosti.

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni). Kolujú okolo neho mýty, že vôbec nie je taký zdravý, ako sa zdá a že…

Cibuľu som dala na 15 minút do mrazničky. Výsledok? Nebudete ľutovať!

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fabian Ponce Garcia). Ako sa zbaviť výraznej chuti cibule? Nemusíte viac kombinovať a trpieť, pretože stačí niekoľko jednoduchých trikov.…

Pórová polievka ešte nikdy nechutila tak dobre. Pridávam tajnú prísadu a každý chce recept

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo) Pórová polievka je polievka na zvláštne príležitosti. Je ideálna na rýchlu každodennú večeru, je to skvelé ukážkové…

Lepkavá kaša namiesto sypkej? Väčšina Slovákov robí chybu hneď na začiatku

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Ako správne variť ryžu? Zdanlivo triviálna úloha môže spôsobiť problémy. Mnohí z nás robia bežnú chybu, ktorá ovplyvňuje…

Tento olej je v našich kuchyniach podceňovaný. Okrem iného pomáha v boji proti cukrovke

15.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gleb Usovich). Oleje lisované za studena sú čoraz obľúbenejšie medzi ľuďmi, ktorí sa chcú stravovať zdravo. Zachovávajú si výživovú…

Auto Trendy

Carlos Tavares a jeho zlatý padák: Akcionári mu takmer zruinovali Veľkú noc

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Veľkonočné sviatky mohli pre Carlose Tavaresa priniesť viac stresu, než radosti. Skupina akcionárov koncernu Stellantis sa na valnej hromade rozhodla spochybniť jeho nárok na rozprávkový…

Automobilka v problémoch? Jej zákazníci starnú a ich peňaženky sú tenšie

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Lexus, známa svojou luxusnou ponukou, čelí zaujímavému demografickému fenoménu. Jej zákaznícka základňa je staršia, než je priemer v segmente luxusných automobilov, a ich príjmy…

Eso medzi elektromobilmi: 2000 km s rekordnou spotrebou energie

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Roewe D6 dokázalo to, čo ostatní len snívajú – zapísalo sa do Guinnessovej knihy rekordov v spotrebe energie elektromobilu. Na trase dlhšej takmer 2000 kilometrov…

Tesla šokuje! Predstavila najlacnejší Cybertruck – Stojí menej ako očakávate!

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Po rokoch čakania Tesla konečne prichádza s lacnejšou verziou svojho revolučného Cybertrucku. Tentokrát však nejde len o cenu – nový model sa môže pochváliť výnimočnou…

Najväčší vojnový kolos v dejinách Severnej Kórey je na ceste!

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Severná Kórea opäť púta pozornosť svetovej verejnosti. Satelitné zábery odhalili stavbu najväčšieho a technologicky najpokročilejšieho vojnového plavidla v histórii tejto izolovanej krajiny. Čo všetko o…

Brazílsky zázrak: Tisíce jazier uprostred bielych dún. Raj, o ktorom ste netušili

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že kráčate po nekonečných bielych dunách, ktoré pripomínajú zasneženú krajinu. Zrazu sa pred vami objaví tyrkysové jazero s dokonale priezračnou vodou. Nie, nie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov