Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov,...

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov, oplatí sa dôverovať babičkiným radám. Čo môžete urobiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Prezradím vám tajomstvo.

Kysnuté cesto musí byť nadýchané a jemné
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Babička Regína bola vždy považovaná za vzornú ženu v domácnosti. Bola kulinárskou majsterkou a na jej skvelých koláčoch si pochutnávala celá rodina. Raz som ju požiadala, aby mi prezradila svoje tajomstvo nadýchaného kysnutého koláča. Ukázalo sa, že nebolo v samotných ingredienciách, ale v jej rukách.

Čo robiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Vyvarujte sa týchto chýb


Väčšina z nás vie, že pri príprave kysnutého cesta je dôležité vyhnúť sa poklesu teploty v miestnosti a prievanu. Cesto vykysne len vtedy, ak mu doprajete teplo. Ako ma správne varovala moja babička, rovnako dôležitá je aj teplota vašich rúk. Ak budete cesto miesiť studenými rukami, namiesto nadýchaného kysnutého koláča budete mať „figu borovú“. Akým ďalším chybám by ste sa mali vyhnúť?

Predovšetkým sa vyhnite príliš horúcim tekutinám, ktoré môžu kvasinky zničiť – mlieko alebo voda by mali byť vlažné. Nepridávajte ani príliš veľa soli, ktorá brzdí rast kvasiniek. Je dôležité miesiť cesto dostatočne dlho, aby získalo správnu pružnosť. Môže vás z toho bolieť ruka, ale za konečný výsledok to stojí. Nakoniec dajte cesto dostatočne dlho kysnúť a zabezpečte správnu teplotu pečenia.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky sú tiež výborná voľba na koláč z kysnutého cesta
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Recept na kysnutý koláč babičky Regíny. Skutočné nebíčko v ústach


Kysnuté cesto je pochúťka, ktorú sa oplatí upiecť v bežný deň ale aj pri zvláštnych príležitostiach. Základná verzia obsahuje len drobenku, ale môžete ju vylepšiť rôznym ovocím alebo inými chutnými prísadami. Suroviny potrebné na formu s rozmermi 23 × 28 cm:

  • 25 g čerstvého droždia (možno použiť 7 g sušeného droždia),
  • pol kg pšeničnej múky,
  • pohár vlažného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 100 g cukru,
  • 2 vajcia,
  • štipka soli,
  • lyžička vanilkového cukru,
  • drobenka (pripravíme ju zo 100 g múky, 50 g masla a 50 g cukru).

Najprv pripravte kvások. Droždie rozdrobíme do misky, posypeme ho lyžicou cukru a dvoma lyžicami múky. Zalejte pol pohárom vlažného mlieka, premiešajte a prikryte utierkou, aby vykyslo. Po 15 minútach sa pustite do prípravy cesta. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukru a vykysnutý kvások. Potom rozšľahajte vajcia a prilejte rozpustené (vychladnuté) maslo. Teplou rukou miesime cesto, kým sa neodlepí od misy. Malo by byť pružné a hladké. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 70 minút. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Po vykysnutí cesto opäť premiesime a dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme mrveničkou a odložíme na štvrť hodiny. Predhrejte rúru na 180 stupňov v režime s ohrevom zhora a zdola. Vložte koláč a pečte približne 40 minút, kým nie je zlatistý. Po vychladnutí (môžete to urobiť na mriežke) bude pripravený na podávanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Rozpadajú sa vám mleté rezne pri vyprážaní? Možno robíte chybu už v obchode

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax). Rezne z mletého mäsa sú veľmi obľúbeným jedlom na obed alebo večeru, ale aj napriek tomu sa niektorí…

Moja babička robila krémeše podľa tohto receptu. Vychádzajú lepšie ako z cukrárne

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agnes Kantaruk). Ak hľadáte inšpiráciu na dezert, oplatí sa siahnuť po recepte na jeden z najobľúbenejších koláčov, ktorý je…

Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Šaláty máme radi predovšetkým preto, že ich môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a väčšina z nich je veľmi…

Šialený čokoládový dezert, ktorý pripravíte len zo 4 ingrediencií. Lacný, rýchly a jednoduchý

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dina Photo Stories). Jednoduchý dezert, na ktorého prípravu potrebujete len štyri ingrediencie. Poteší vás jednoduchou prípravou, ako aj šialene…

Auto Trendy

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo donedávna Volkswagen Passat. Automobil vznikol rozšírením…

Ktoré značky Stellantis majú najväčší potenciál?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spolu so spoločnosťou Geely je Stellantis automobilovou skupinou s najväčším počtom značiek vo svojom sortimente. Spoločnosť vznikla v roku 2021, keď sme spojili PSA (vtedy…

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

15.9.2024 Redakcia Auto trendy - Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov