8.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gamzova Olga).
Ak vás nudí klasický mrkvový šalát, pridajte doň nabudúce nejakú nezvyčajnú ingredienciu. Stačí jedna čajová lyžička a jednoduchému pokrmu dodáte výraznú chuť, zvýrazníte jeho arómu a zlepšíte jeho štruktúru. Uvidíte, že táto verzia mrkvového šalátu bude chutiť aj tým, ktorí sa zelenine denne vyhýbajú.
Mrkvový šalát sa výborne hodí k mäsovým jedlám, ale môže sa konzumovať aj samostatne alebo ako príloha k vegetariánskym jedlám. Je nízkokalorický a zdravý (je zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínov: C, A, vlákniny alebo kyseliny listovej).
V klasickej verzii ju nemá každý rád, ale s netradičnou prísadou si ju určite vychutná každý člen domácnosti. Dokonca aj tí, ktorí sa zvyčajne konzumácii zeleniny vyhýbajú, pretože ju považujú za nudnú a nevýraznú.
Mrkvový šalát s týmto prídavkom bude chutiť každému. Stačí 1 čajová lyžička
V mnohých rodinách je mrkvový šalát celoročnou prílohou k obedu alebo večeri. Určite však nebude nudný, ak doň pridáte nezvyčajnú prísadu. Hovoríme o … horčici, ale o nie len tak hocijakej – ale o dijonskej horčici.
Krémová konzistencia a výrazná pikantno-slaná chuť tejto horčice sa prekvapivo dobre hodí k mrkvovému šalátu. Dodáva mu hĺbku, výraznosť a krémovú štruktúru. Ak pridáte jednu čajovú lyžičku, zmeníte chuť klasického pokrmu o stoosemdesiat stupňov. Bude lepší ako kedykoľvek predtým.
Ako pripraviť mrkvový šalát s dijonskou horčicou? Bude hotový za 15 minút
Príprava mrkvového šalátu s dijonskou horčicou vám zaberie 15 minút. Je to jedno z najjednoduchších jedál na svete, čo znamená, že na jeho prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne kuchárske zručnosti.
Potrebné ingrediencie:
- mrkva – 4 kusy
- petržlenová vňať
- pažítka – pol zväzku
- citrónova šťava – z polovice citróna
- med – 1 lyžičku
- olivový olej – 2 lyžice
- dijonská horčica – 1 lyžičku
- soli a korenia – podľa potreby
Mrkvu ošúpeme a najemno nastrúhame, potom zeleninu vložíme do misy. Pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a pažítku. Dochuťte medom a olivovým olejom (kvalitným) a dijonskou horčicou.
Vyžmýkajte šťavu z polovice citróna, ale dávajte pozor, aby sa do nej nedostali kôstky. Podľa potreby pridajte soľ a korenie. Pripravený mrkvový šalát vložte na 1,5 hodiny do chladničky. Keď ho po uplynutí tejto doby vyberiete, chute a vône ingrediencií sa prepoja a zvýraznia. Šalát bude vynikajúci!
Veľmi dobrou kombináciou je aj mrkva s jablkom. Mrkvovo-jablkový šalát uviedla na internete tiktokerka Vesela Asenova. Tento šalát je nielen chutný, ale aj výživný a jednoduchý. Môžete ho skladovať v chladničke niekoľko dní a vziať si ho na cesty! Príprava je jednoduchá.
Ingrediencie: jablko, jarná cibuľka, hrsť petržlenovej vňate. Dresing: olivový olej 1 odšťavený citrón, 1 lyžička soli, čierne korenie
Postup: 1. Mrkvu a jablko umyjeme, (ošúpeme) a nakrájame; nakrájame cibuľu a petržlenovú vňať a všetko zmiešame v šalátovej mise; 2. Na prípravu dresingu zmiešame olivový olej, citrón, soľ a korenie a pretrepeme; 3. Zalejeme dresingom, premiešame a vychutnáme si porciu zdravého!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte ku kalerábu jablko a zbavte sa nudy pri večeri. Na šaláte si pochutná každý u Vás doma
Slováci stále prekrúcajú pôvodný recept. Grécky šalát sa vyrába bez tohto prídavku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.