10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nataliya Arzamasova).
Milovníci koláčov dobre vedia, že dezert sa dá pripraviť nielen z ovocia a sladkých ingrediencií. V tejto úlohe sa veľmi dobre uplatní aj zelenina a mrkva je už klasikou. Mrkvový koláč je taký dobrý, že nad ním neohrnú nos ani deti. A mrkvový koláč s citrónovým krémom je majstrovské dielo! Ako ho pripravíte? Chopte sa receptu.
Dezerty zo zeleniny už nikoho neprekvapia. Každý, kto má rád koláče a rád ich pečie, vie, že môžu chutiť napríklad z fazule, špenátu, batátov, tekvice alebo len z mrkvy. Najmä ak vhodne zvolíte ostatné prísady a pomery. Príkladom zeleninového koláča, ktorému neodolajú ani tí najvyberavejší jedáci, je mrkvový koláč. Ale nie len tak hocijaký mrkvový koláč! Pridali sme do neho citrónový krém a bol z neho hit. Urobte ho cez víkend alebo na rodinnú oslavu a zaručujeme vám, že každý bude chcieť poznať recept.
Recept na mrkvový koláč s citrónovým krémom
Ingrediencie na koláč:
- 400 g strúhanej mrkvy,
- 400 g múky na koláče,
- 400 g hnedého cukru,
- 450 ml repkového oleja,
- 50 g kokosových hoblín,
- 6 vajec,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- 1,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny,
- 2 čajové lyžičky mletej škorice,
- čajová lyžička mletého muškátového orieška,
- štipka soli,
- prípadne hrsť hrozienok.
Prísady na citrónový krém:
- šťava vyžmýkaná z jedného citróna,
- kôra z jedného citróna,
- šťava vylisovaná z polovice pomaranča,
- kôra z jedného pomaranča,
- 200 g smotanového syra,
- 3 lyžice práškového cukru.
Spôsob prípravy:
Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme olej a premiešame. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a opäť premiešajte. Do ďalšej misky nasypeme múku, cukor, kokosové hobliny, hrozienka (ak ich chceme použiť), soľ, škoricu a muškátový oriešok, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Dôkladne premiešajte.
Suché prísady nasypte do mokrých a všetko premiešajte tak, aby múka nebola viditeľná. Pripravte si maslom vymastenú tortovú formu a nalejte do nej mrkvovú zmes. Pečieme pri teplote 150 °C 60 minút.
Medzitým si pripravte citrónový krém. Do krémového syra pridajte citrónovú šťavu, pomarančovú šťavu a kôru nastrúhanú z oboch druhov ovocia. Nakoniec pridáme práškový cukor a ingrediencie spolu premiešame. Kým koláč vychladne, vložte krém do chladničky.
Upečený a vychladnutý koláč rozrežte na dve polovice – tak, aby vznikli dve vrstvy. Spodný natrite hrubou vrstvou citrónového krému. Na ňu položíme druhú časť koláča a potrieme ju krémom. Mrkvový koláč podľa potreby ozdobte citrónovým krémom. Hodia sa k nemu napríklad vlašské orechy – celé alebo nasekané – alebo kandizovaná pomarančová kôra.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč piekla babička vždy na konci leta. Na túto chuť sa nedá zabudnúť
Koláč na špeciálne príležitosti. Privítajte svojich hostí dezertom ako z francúzskej cukrárne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.