Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Muškáty môžete mať zadarmo. Potrebujete len med a škoricu

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tetiana Shumbasova). Pelargónie sú jednou z najobľúbenejších okrasných rastlín, ktoré zdobia tisíce slovenských balkónov a altánkov po značnú časť sezóny. Sú odolné voči premenlivým...

11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tetiana Shumbasova).

Pelargónie sú jednou z najobľúbenejších okrasných rastlín, ktoré zdobia tisíce slovenských balkónov a altánkov po značnú časť sezóny. Sú odolné voči premenlivým poveternostným podmienkam, ktoré sú charakteristické pre slovenské leto, a napriek tomu potešia pestrými kaskádami kvetov. Chceli by ste ich mať viac? Nie je nič jednoduchšie – namiesto nákupu ďalších sadeníc si rozmnožte tie, ktoré už máte. Môžete to urobiť rýchlo a lacno pomocou surovín dostupných vo vašej kuchyni.

Rozmnožte si muškáty sami. Muškáty budete mať zadarmo.
Foto: shutterstock/Tetiana Shumbasova

Rozmnožovanie muškátov z odrezkov

Najlepší čas na odoberanie odrezkov je koncom leta a začiatkom jesene, keď muškáty pomaly končia svoje obdobie kvitnutia, ale stále majú silu na vytvorenie koreňov. Vtedy máte najväčšiu šancu na úspech. Pelargónie zakorenené na jeseň majú čas vytvoriť silný koreňový systém, ktorý zabezpečí rýchly rast na jar.

Existujú však určité podmienky – musíte to urobiť správne pomocou prostriedkov na zakoreňovanie. Ten, ktorý vám predstavíme, je vyrobený z medu a škorice, takže jeho príprava a použitie je jednoduché a úsporné.

Ako odoberať odrezky pelargónie?

Proces rozmnožovania muškátov sa začína prípravou zdravých odrezkov. Vyberte si mladé, silné výhonky dlhé 10 – 15 cm. Ideálne je, ak výhonky pochádzajú z hornej časti rastliny, kde je nový rast najintenzívnejší. Je dôležité odstrániť všetky spodné listy a všetky kvetné púčiky – to umožní rastline sústrediť sa na vývoj koreňov, a nie na kvitnutie.

Po príprave odrezkov pristúpime k zakoreňovaniu. A práve tu prichádzajú na rad naše kuchynské prísady – med a škorica – ktoré pomáhajú rýchlejšiemu a zdravšiemu rastu odrezkov.

Odoberajte mladé a silné výhonky z hornej časti rastliny
Foto: shutterstock/Nat YS

Med a škorica ako prostriedok na zakorenenie – ako to funguje?

V prirodzenom prostredí rastliny využívajú mnohé látky podporujúce zakorenenie, ktoré sa nachádzajú v pôde. Pri domácom rozmnožovaní nám však tieto prírodné látky často chýbajú a musíme si pomôcť sami. Čo však? Zabudnite na chemikálie z obchodu a spoľahnite sa na med a škoricu. Vysvetlím vám, prečo!

  • Med je prírodné antiseptikum. To znamená, že chráni odrezky pred chorobami, ktoré môžu zabrániť správnemu zakoreneniu. Obsahuje tiež enzýmy, ktoré podporujú rast koreňov.
  • Škorica má protiplesňové a antibakteriálne účinky. Chráni sadenice pred patogénmi, ktoré môžu napadnúť mladé rastliny v najcitlivejšom období ich vývoja, t. j. počas tvorby koreňov.

Nie je ťažké uhádnuť, že kombinácia týchto dvoch látok prináša dvojitý účinok, zameraný na posilnenie nových sadeníc.

Ako si pripraviť domáci roztok na zakoreňovanie z medu a škorice?

Príprava prírodného roztoku na zakoreňovanie muškátov z medu a škorice je veľmi jednoduchá a rýchla. Potrebujete len niekoľko základných ingrediencií, ktoré určite máte v kuchyni:

  • 1 pohár vlažnej vody,
  • 1 čajovú lyžičku medu (najlepšie prírodného, nespracovaného),
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice.

Ste pripravení? Teraz je čas na prípravu zmesi:

  1. Začnite rozpustením medu v pohári vlažnej vody. Med sa musí dobre rozpustiť, aby bol roztok homogénny a mohol účinne pôsobiť.
  2. Potom pridajte pol čajovej lyžičky škorice a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Teraz môžete do roztoku ponoriť špičky vopred pripravených odrezkov pelargónie na približne 1 až 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby sú sadenice pripravené na výsadbu.

Čo sa deje v procese zakorenenia?

Roztok medu a škorice funguje niekoľkými spôsobmi. Po prvé, med poskytuje enzýmy, ktoré urýchľujú vývoj koreňov. Po druhé, škorica chráni odrezky pred infekciami, ktoré často napádajú mladé rastliny. Výsledkom sú zdravé sadenice pripravené na ďalší rast.

Po vybratí sadeníc z roztoku ich môžete priamo zasadiť do pôdy. Stojí za to vybrať dobre odvodnený substrát, ktorý je bohatý na živiny. Na počiatočnú fázu pestovania sú ideálne malé kvetináče s priemerom približne 10 cm.

Používateľ internetu s menom rooftop2table: Ako prerezávať a rozmnožovať muškáty:

Ako sa starať o mladé sadenice?

Po vysadení sadeníc sa o ne musíte ešte špeciálne starať. Nezabudnite udržiavať substrát stále vlhký, ale nie mokrý. Príliš veľa vody môže viesť k hnilobe koreňov, ktorá zničí celý proces. Je tiež dôležité, aby mladé muškáty mali prístup k svetlu, ale boli chránené pred priamym slnkom, ktoré by ich mohlo vysušiť. Ideálnym miestom na zakoreňovanie je svetlá miestnosť, ktorá však nie je vystavená silnému slnečnému žiareniu.

V zime, keď začnú teploty klesať, je dobré premiestniť odrezky do vnútra domu alebo zimnej záhrady, aby neboli vystavené mrazu. Pelargónie sú teplomilné rastliny, takže ich rast bude v chladnejších podmienkach spomalený. Vnútri domu by sa mladé rastliny mali zalievať pravidelne, ale s mierou.

Na jar budú vaše odrezky dobre zakorenené a a pripravené nádherne zakvitnúť.
Foto: shutterstock/Lapa Smile

Trpezlivosť sa vypláca – výsledky na jar

Keď príde jar, vaše odrezky už budú dobre zakorenené a pripravené na intenzívny rast. Pelargónie sa rýchlo prispôsobujú novým podmienkam, takže po presadení do väčších kvetináčov alebo priamo do zeme sa im bude rýchlo dariť. Začiatkom jari ich môžete aj dodatočne prihnojiť, čo ich povzbudí k ešte bohatšiemu kvitnutiu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ktorá pôda je vhodná pre vres? Univerzálny substrát je pre ne rozsudok smrti. Budú chradnúť a vädnúť

Najlepšia balkónová rastlina na jeseň. Kvitne až do mrazov a má krásne farby


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dá sa vres pestovať doma? Mnoho ľudí verí, že nešťastie priťahuje ako magnet

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin). Dá sa vres pestovať doma? Keď si vyberáme tieto pôvabné kvety, väčšinou ich vysádzame do záhrady alebo do…

Monstera vyženie veľa nových listov. Stačí ju zalievať týmto

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hanneke Wetzer). Vaša monstera nechce pustiť nové listy napriek tomu, že ste jej poskytli ideálne podmienky na rast? Existuje…

Nevyhadzujte ju, ale rozsypte v záhrade. Dobre poslúži nielen ako hnojivo. Je to tajná zbraň proti škodcom

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RasaBasa). Väčšinou ju vyhodíte, ale tentoraz ju nasypte do misky a vyneste do záhrady. Kávová usadenina výborne funguje ako…

Pripomínajú slnečnice a bohato kvitnú. Takto ich pripravíte na zimu

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eduard isaev). Rudbekie, známe svojimi žiarivo žltými kvetmi pripomínajúcimi slnečnice, sú jedinečnou okrasnou rastlinou v záhradách počas celého leta…

Sadíte cibuľky kvetov týmto spôsobom? Nebuďte prekvapení, ak nebudú kvitnúť

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/iMarzi). Záhrada plná kvetov je radosťou pre každého záhradníka. Ak sa z nej chcete tešiť aj na jar, je…

Auto Trendy

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu pokuta za dopravný priestupok.

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje plány na prechod na elektrický pohon,…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe novej d

Cupra Terramar - 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu. Tu je 5 charakteristických bodov tohto…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné áut starostlivo pokrytých červenou fóliou. Čo…

Plnohodnotný demonštrátor otvára cestu k hybridnému elektrickému dopravnému lietadlu

17.9.2024 Redakcia Auto trendy - Práve v júli tohto roku sme sa dozvedeli o lietadle ES-30, hybridnom elektrickom lietadle, ktoré vyvíja švédska spoločnosť Heart Aerospace. Spoločnosť teraz predstavila demonštračnú verziu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov