11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana).
Ak si raz pripravíte domáci paradajkový pretlak, už nikdy si nekúpite ten z obchodu. Správne pripravené pyré je husté a plné chuti. Dokonale obohatí chuť mnohých jedál. Je dôležité vybrať si čerstvé, šťavnaté a mäsité paradajky. Dôležité je aj korenie, ktoré dodá paradajkovému pretlaku na výraznosti. Užitočný je nielen cesnak.
Domáce zaváraniný sú lepšie ako tie z obchodu. O tom niet pochýb. Navyše, domáce uhorky, džemy alebo šťavy sú nielen chutnejšie, ale aj zdravšie. Neobsahujú totiž žiadne zbytočné prídavné látky ani plnidlá. Sami najlepšie viete, čo do pohára dávate.
Džem, marmeláda a nakladané uhorky sa doma najčastejšie pripravujú rôznymi spôsobmi. Čoraz častejšie sa však rozhodujeme pre zaváraniny z inej zeleniny, napríklad z paradajok. Ak snívate o tom, že si pripravíte vlastnú lahodnú omáčku na pizzu alebo vylepšíte chuť paradajkovej polievky, vyskúšajte náš recept na paradajkový pretlak. Nezabudnite si zeleninu starostlivo vyberať. Najlepšia zelenina je, samozrejme, tá z vlastnej záhradky, ale vieme, že nie každý ju má. Preto vám odporúčame zájsť na nákup na miestny trh. Tam by ste mali mať možnosť kúpiť lepšie paradajky ako v supermarkete. Dôležité je aj to, ako dlho budete paradajky na pyré variť – malo by to trvať, kým sa nezačnú rozpadávať. Všetky tipy nájdete v recepte nižšie.
Recept na paradajkový pretlak – lepší ako z obchodu
Ingrediencie:
- 4 kg paradajok,
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 vetvičky ligurčeka,
- lyžica cukru,
- 1 lyžička soli,
- sušená bazalka, oregano alebo provensálske bylinky podľa chuti. Niektoré recepty obsahujú aj škoricu!
Spôsob prípravy. Ako dlho variť paradajky na pyré?
Začneme umytím a sparením paradajok. Takto ich ľahko ošúpeme. Potom ich nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Varíme na slabom plameni. Ako dlho musíte variť paradajky na pyré? Kým sa nezačnú rozpadávať. Zvyčajne to trvá 40 až 60 minút.
Po uvarení paradajky prepasírujte cez sito. Nalejte do hrnca, pridajte soľ, cukor a akékoľvek korenie, ktoré používate (cesnak prelisujte cez lis). Varte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Ak má byť omáčka hustá, budete ju musieť variť dlhšie, aby sa prebytočná voda stihla odpariť. Dve hodiny by mali stačiť, ale samozrejme všetko závisí od vašich preferencií. Môžete ju variť kratšie alebo dlhšie. Nezabudnite ju však z času na čas premiešať.
Fľaše, do ktorých nalejete horúce pyré (bez vetvičiek ligurčeka), by mali byť sterilizované, čisté a suché. Pevne ich uzavrite. Na dno hrnca položte utierku a na ňu umiestnite poháre s odstupom od seba. Zalejte vodou do 3/5 výšky, priveďte do varu a pasterizujte paradajkový pretlak 20 minút.
Keď zaváraniny úplne vychladnú, môžete ich preniesť do pivnice alebo špajze (alebo na iné tmavé, suché a chladné miesto). Uchovávajte ich 8 až 10 mesiacov a po otvorení až štyri dni v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to večera, na ktorú vaša rodina nikdy nezabudne. Týmto pokrmom upútate ich pozornosť na dlhý čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.