13.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello).
Každý robí palacinky po svojom. Mnohí ani nepoužívajú konkrétny recept, ale robia ich len od oka, ako sa to kedysi naučili. Na tom nie je nič zlé, ale niekedy sa oplatí vyjsť z tradičného rámca a vyskúšať niečo nové, napríklad vymeniť jednu prísadu za inú. Týmto jednoduchým spôsobom môžete mierne vylepšiť toto pomerne obyčajné (ale veľmi chutné!) jedlo. Môžete sa napríklad zaobísť bez mlieka. Ako pripraviť palacinky bez mlieka? Jednoducho: namiesto neho pridáte cmar.
Mlieko je jedným zo základných produktov, ktoré sú potrebné na prípravu palaciniek. Nie je však nevyhnutné. V skutočnosti ho môžete ľahko nahradiť inými nápojmi. Ako môžete pripraviť palacinky bez mlieka? Tak, že namiesto neho použijete cmar, ktorý ovplyvní chuť aj konzistenciu palaciniek. Vďaka nemu sú palacinky jemnejšie a zamatovejšie. Musím sa priznať, že keď som túto verziu testovala prvýkrát, bola som prekvapená, že štruktúra palaciniek s cmarom je taká odlišná od tej klasickej.
Na prípravu palaciniek bez mlieka potrebujete okrem cmaru ešte tri ďalšie prísady. Sú to: pšeničná múka, vajcia a tuk podľa vlastného výberu – môže to byť rastlinný olej alebo rozpustené maslo. Doplnky sú úplne na vás. Vyberte si tie, ktoré máte najradšej. Nižšie uvádzame návod krok za krokom, ako pripraviť palacinky bez mlieka.
Recept na palacinky bez mlieka. Nahraďte ho cmarom a budete príjemne prekvapení
Ingrediencie:
- 2 šálky cmaru,
- 2 šálky pšeničnej múky,
- 3 vajcia,
- 2 lyžice rozpusteného masla alebo repkového oleja,
- olej na pečenie,
- obľúbené doplnky.
Postup prípravy:
Príprava palaciniek bez mlieka sa v podstate nelíši od klasického receptu. Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme cmar, vajcia a olej alebo maslo. Prísady spojte buď mixérom, alebo metličkou. Na dosiahnutie dokonalej konzistencie by malo palacinkové cesto dobre pokryť povrch lyžice a stekať dolu. Keď je hotové, odstavte ho – najlepšie na pol hodiny, ak máte čas, a ak nie, postačí aj niekoľko minút. To umožní lepku z múky „odpočinúť si“ a cesto zhustne, takže sa zníži riziko, že sa palacinky počas pečenia roztrhnú. Namiesto toho budú pružnejšie.
Rozohrejte panvicu. Ak máte panvicu s nepriľnavým povrchom, nemastite ju. Ak nie, môžete ju potrieť trochou oleja. Naberte naberačkou časť cesta na palacinky bez mlieka a nalejte ho na panvicu. Rovnomerne rozotrite. Smažte ich z oboch strán, aby pekne zhnedli.
Prečo sa prvá palacinka často nevydarí?
Veľmi často sa stáva, že prvá palacinka nevyjde. Roztrhne sa alebo vyjde malá a neforemná. Tento zaujímavý jav možno pripísať… nedostatku trpezlivosti. Prvá palacinka sa nepodarí, pretože cesto sa dostane na príliš studenú panvicu. Postupom času, ako sa smažia ďalšie palacinky, sa panvica zohrieva a zohrieva, vďaka čomu sa ďalšie palacinky vydaria dokonale.
Príčinou môže byť aj príliš veľa tuku. Palacinkové cesto by sa malo rovnomerne rozliať po povrchu panvice, ale ak je v nej priveľa oleja alebo rozpusteného masla, cesto sa zrazí skôr, ako sa stihne rozliať. To ovplyvňuje konečný vzhľad palacinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď začne jeseň, pečiem tento dezert každý víkend. Je taký krehký, že sa rozplýva sa v ústach
Tento koláč robím vždy v septembri. Je krehký, sladký a zmizne z formy za 5 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.