13.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sentelia).
Jeseň je rušným obdobím na prípravu zimných zásob a zaváranín. Obzvlášť obľúbené sú uhorky, ktoré sa v špajze pravidelne objavujú. Najobľúbenejšie sú, samozrejme, nakladané uhorky a čalamáda, ale ako sa ukazuje, možností je oveľa viac. Stojí za to pokúsiť sa nakladať aj inú zeleninu a dokonca aj ovocie. Sú zdravé a zároveň chutné. Ktoré zaváraniny sa oplatí pripraviť?
Nakladané uhorky a čalamáda sú medzi Slovákmi veľmi obľúbené. S obľubou ich pripravujú na zimné obdobie. Tento rok sa oplatí vyskúšať niečo nové a nakladať aj inú zeleninu a ovocie. V posledných rokoch si nakladané kyslé uhorky získali obrovskú popularitu nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Čo sa teda oplatí nakladať túto jeseň?
Prečo sa oplatí nakladať ovocie a zeleninu? Cenné vlastnosti nakladaných uhoriek
Zaváranie je lacný a jednoduchý proces konzervovania potravín s mnohými výhodami. Jednou z nich je, samozrejme, schopnosť uchovať potraviny dlhšie, ale už nejaký čas sa veľa hovorí o zdraviu prospešných účinkoch zaradenia nakladaných uhoriek do jedálnička.
V prvom rade sú cenným zdrojom probiotík, ktoré podporujú zdravie čriev. Sú teda neoceniteľnou podporou pre tráviaci systém. Pravidelná konzumácia uhoriek má pozitívny vplyv na zlepšenie bakteriálnej flóry tráviaceho systému. Okrem toho posilňujú imunitu, čo je dôležité najmä na jeseň a v zime.
Uhorky sú tiež neoceniteľným zdrojom vitamínov a minerálov pre telo. Sú tiež spojencom pri chudnutí, pretože uhorky sú nielen zdravé, ale aj nízkokalorické. Okrem toho sú bohaté na vlákninu, vďaka čomu zasýtia na dlhý čas.
Čo sa dá nakladať? Zoznam zeleniny je pomerne dlhý
Hoci v slovenskej kuchyni dominujú nakladané uhorky, v tejto forme sa hodí aj mnoho iných druhov zeleniny. Vďaka rôznorodosti chutí a spôsobov použitia si každý nájde to najchutnejšie. Ktorú zeleninu možno nakladať?
- Červená repa – popri uhorkách a čalamáde je červená repa najobľúbenejšou nakladanou zeleninou Slovákov. V tejto forme podporuje imunitu a má priaznivý vplyv aj na obehový systém. Vďaka svojej mierne kyslej chuti je dobrým doplnkom mnohých jedál.
- Mrkva – v tejto forme si mrkva zachováva svoju chrumkavosť. Okrem toho betakarotén, ktorý obsahuje, podporuje zdravie pokožky a očí. Nakladaná mrkva môže byť výborným občerstvením alebo prílohou k mnohým jedlám.
- Karfiol – v nakladanej forme sa odporúča ľuďom s gastrointestinálnymi ťažkosťami. Okrem iného je bohatý na vitamíny A, C, K, E a kyselinu listovú. Je zdravým občerstvením, ako aj chutným doplnkom šalátov alebo sendvičov.
Možno vás bude lákať aj nakladanie zeleniny, napríklad papriky, cesnaku, brokolice, špargle, cukety alebo reďkovky. Ako vidíte, zoznam je dlhý, takže každý si môže nájsť najvhodnejšiu chuť nakladanej zeleniny pre seba.
Ktoré ovocie možno nakladať? Tieto sú najvhodnejšie
Ovocie sa pri domácom konzervovaní zvyčajne spája so šťavami a džemami. Oplatí sa však dať im šancu aj v nakladanej forme. Predstavujú neobyčajný chuťový zážitok, ktorý môže byť pre mnohých skutočným kulinárskym objavom. Ktoré ovocie sa oplatí nakladať?
Jablká – v nakladanej forme sú mierne kyslé, ale zároveň chrumkavé, čo z nich robí vynikajúci doplnok do šalátov. Hodia sa aj k mäsovým jedlám a šalátom. Určite sú zaujímavou alternatívou k tradičným jablkovým zaváraninám.
Hrušky – nakladané hrušky majú výraznú chuť, ktorá sa dobre hodí k pečenému mäsu a syrom. S obľubou sa pripravujú v marinádach s prídavkom klinčekov a škorice.
Slivky – ako sa ukazuje, nielen džem, ale aj nakladané slivky stoja za zváženie, pokiaľ ide o zaváraniny. Môžu byť dobrým doplnkom k pečenému bravčovému rezňu a chlebíkom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo znamená farba banánovej šupky? Nie je to len zrelosť ovocia. Možno vás to prekvapí
Podporujú imunitu a zlepšujú trávenie. Jedzte, kým trvá sezóna
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.