14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelika).
Koláč cez víkend je v mnohých domácnostiach nevyhnutnosťou. Nedeľné rodinné večere sa veľmi často končia sladkou bodkou. Ak chcete svoju rodinu prekvapiť jedinečným dezertom, pripravte koláč s potopeným pokladom. Jeho názov zaujme deti a jeho chuť splní očakávania celej rodiny. Vďaka jednoduchému receptu ho zvládnu aj začínajúci cukrári.
Koláč s potopeným pokladom je dezert, ktorý sa môže stať každý týždeň sladkým prekvapením. Hoci na povrchu vyzerá vždy rovnako, prekvapenie sa môže nachádzať v strede, ktorý sa môže stať variáciou sezónneho ovocia alebo želé. Jednoduchý recept si nevyžaduje žiadne pečenie a koláč je rýchlo hotový a rovnako rýchlo zmizne z tanierov.
Koláč s potopeným pokladom – čo to je?
Ide o jeden z najjednoduchších dezertov, ktorý si nevyžaduje žiadnu veľkú zručnosť ani pečenie. Koláč s potopeným pokladom má spodnú a vrchnú časť zo sušienok, medzi ktorými je lahodná smotanovo-tvarohová náplň. V nej je zasa potopené ovocie, odtiaľ pochádza názov koláča. Môžu to byť čučoriedky, maliny, jahody alebo slivky, najlepšie je však použiť sezónne ovocie. Koláč chutí každému, a hoci sa dá skladovať aj dva dni, zvyčajne sa to nestáva. Dezert môže zmiznúť zo stola za niekoľko minút a každý si rád vypýta ďalší.
Recept na koláč s potopeným pokladom
Jednoduchosť receptu na koláč s potopeným pokladom spočíva v tom, že ho nemusíte piecť. Najskôr sa zásobte správnymi prísadami:
- 300 g maslových sušienok;
- 120 g kvalitného rozpusteného masla;
- 400 g sezónneho ovocia alebo kompótu;
- 300 g tvarohu;
- 200 ml 33 % smotany;
- 200 ml mlieka;
- 100 g cukru;
- 10 g agaru.
Najprv si pripravte plech s rozmermi 28×18 a vyložte ho papierom na pečenie. Potom rozdrvte sušienky a zmiešajte ich s rozpusteným maslom. Dno formy opatrne pokryjeme vzniknutou zmesou. Ďalším bodom receptu na koláč s potopeným pokladom je príprava krémovej zmesi. Do misky vložte tvaroh, pridajte cukor a smotanu. Celú zmes vymiešajte do hladka.
Mlieko nalejte do hrnca, pridajte doň agar a za stáleho miešania zahrievajte, kým sa nerozpustí. Keď mierne vychladne, pridajte do mlieka časť krémovej zmesi, premiešajte a nakoniec pridajte zvyšok. Cieľom je zabrániť zrážaniu krémovej zmesi. Potom do krému pridajte ovocie, ak je väčšie, môžete ho nakrájať. Všetko premiešajte, rozotrite na sušienkovú formu a navrch rozdrobte zvyšok sušienok a masla. Aby bol koláč s potopeným pokladom hotový, musí v chladničke stuhnúť asi na dve hodiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý, kto ho vyskúšal, chcel tento recept. Koláč je sladký, mäkký a chutný
Koláč na špeciálne príležitosti. Privítajte svojich hostí dezertom ako z francúzskej cukrárne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.