16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey Sayfutdinov).
Tuk, ktorý strieka z panvice na všetky strany, je skutočnou nočnou morou. Nielenže musíte upratať neporiadok, pretože olej môže skončiť aj v tých najneprístupnejších kútoch, ale hrozí aj riziko popálenia. Čo sa dá urobiť, aby ste zabránili vystreknutiu tuku z panvice? Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť.
Vyprážanie síce nepatrí medzi najzdravšie, ale je jedným z najobľúbenejších spôsobov spracovania potravín. Jeho výhodou je, že jedlo je pripravené pomerne rýchlo. Bohužiaľ, častým problémom je horúci tuk, ktorý počas vyprážania strieka po celej kuchyni, vrátane nášho oblečenia a, čo je hrozné, aj našej pokožky. Aj malá kvapka môže byť bolestivá.
Prečo sa to deje? A čo sa dá urobiť, aby tuk z panvice nestriekal? Nižšie vysvetlíme príčiny tohto javu a navrhneme, ako mu predchádzať.
Prečo tuk prská z panvice? Môže za to voda
Áno, je to hlavný vinník všetkého toho rozruchu. Aj keď sa na panvici objaví jediná kvapka, môže tuk začať prskať. Prečo? So stúpajúcou teplotou sa voda odparuje, a ak bola kvapka uzavretá vo vrstve tuku, snaží sa odtiaľ dostať von a praskne. Voda sa teda odparí a tuk sa slepo rozletí na všetky strany.
Preto by mala byť panvica pred vyprážaním úplne suchá. Aj keď si myslíte, že je dôkladne vysušená, môžete ju pre istotu utrieť papierovou utierkou.
Ako zabrániť striekaniu tuku z panvice? Lacné produkty, ktoré máte pod nosom
Existuje niekoľko patentov, ktoré môžete použiť na zníženie rizika vystreknutia oleja. Kamarátka, ktorá rada a často varí, mi prezradila dva triky, ktoré vyskúšala a potvrdila, že fungujú. Stačí mať pri sebe soľ alebo ocot. „Sú to lacné výrobky, ktoré máte priamo pod nosom,“ – povedala.
- Soľ má hygroskopické vlastnosti, t. j. absorbuje vodu. Stačí, ak pred pridaním oleja pridáte do panvice čajovú lyžičku tohto korenia. Keď ho začnete zohrievať, tekutina (voda) zostane vo vnútri a zabráni vystreknutiu tuku.
- Podobný účinok bude mať aj malé množstvo octu. Pred vyprážaním stačí panvicu pokvapkať tenkou vrstvou.
Čo sa dá urobiť, aby sa zabránilo prskaniu oleja pri vyprážaní? Toto vám pomôže
Ako ešte môžete zabrániť prskaniu tuku? V prvom rade riadne osušte výrobky, ktoré sa chystáte vyprážať. Aj v tomto prípade pomôže papierová utierka. Niektoré výrobky, ako napríklad ryby, môžete tiež vopred obaliť v múke alebo strúhanke.
Môžete si tiež zaobstarať špeciálne veko alebo kryt proti striekaniu s hustou sieťovinou. Jej výhodou je, že nielenže zabraňuje úniku tuku z panvice, ale umožňuje aj prúdenie vzduchu, takže pripravované jedlo sa vlastne ďalej smaží a nedusí sa, ako by sa dusilo pod klasickou pokrievkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo znamená farba banánovej šupky? Nie je to len zrelosť ovocia. Možno vás to prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.