Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy, 0

Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu? Už nebude bledá ako stena

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria UA). Prirovnanie v názve je samozrejme mierne nadnesené, ale napriek tomu zelenina vyzerá oveľa chutnejšie, keď má intenzívnu farbu. Keď sa jej farba...

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria UA).

Prirovnanie v názve je samozrejme mierne nadnesené, ale napriek tomu zelenina vyzerá oveľa chutnejšie, keď má intenzívnu farbu. Keď sa jej farba zmení na hnedú alebo sivozelenú, okamžite strácame záujem o jej konzumáciu. Za vyblednutie zeleniny sú zodpovedné chemické reakcie počas varenia. Čo môžeme urobiť, aby zelenina nestratila svoju farbu? Existujú spôsoby, ako to urobiť.

Prečo zelenina varením stráca farbu.
Foto: shutterstock/Viktoria UA

Nie je tajomstvom, že zeleninu, ktorá má peknú a šťavnatú farbu, jeme radšej. Dokonca aj v obchode, keď kupujeme napríklad paradajky, máme tendenciu vyberať si skôr výrazne červené ako mierne vyblednuté. Nie je teda divu, že keď zelenina začne blednúť, chuť na jej konzumáciu klesá. Prečo zelenina pri varení stráca svoju farbu? Je to záležitosť chemických reakcií.

Zelenina stráca farbu. Prečo sa to deje?

Zahrievanie pri vysokých teplotách ovplyvňuje štruktúru buniek zeleniny. Začnú strácať vodu a pevnosť, čo vedie k oslabeniu bunkových stien a membrán. Cieľom je, samozrejme, zmäkčiť zeleninu, aby bola jedlejšia.

Príliš dlhé varenie však spôsobuje vyplavovanie obsahu buniek vrátane vitamínov a iónov, takže dochádza aj k strate mnohých výživových hodnôt. Varenie ovplyvňuje aj farbivá vrátane chlorofylu, zeleného farbiva. Ten sa pôsobením tepla mení na hnedý alebo olivový feofytín. K rozkladu chlorofylu dochádza najintenzívnejšie v kyslom prostredí. Preto sa odporúča, aby sa zelená zelenina nevarila s octom alebo citrónovou šťavou.

Blednutie zelenej farby však môžu ovplyvniť aj organické kyseliny, ktoré sa uvoľňujú zo samotnej rastliny počas dlhšieho varenia. Preto je najlepšie sledovať čas varenia a snažiť sa ho udržať čo najkratší (len kým zelenina nezmäkne), aby sa znížilo riziko straty farby.

Čo môžeme urobiť, aby zelenina počas varenia nestratila farbu?

Okrem krátkeho času varenia a vyhýbania sa kyslým prísadám môžete:

  • pridajte trochu jedlej sódy do varenia zelenej zeleniny, ale musíte si dať pozor, aby ste to neprehnali, pretože to môže nepriaznivo ovplyvniť chuť a štruktúru zeleniny;
  • zeleninu blanšírujte – najprv ju nakrátko ponorte do vriacej vody a potom ju rýchlo ochlaďte; táto metóda sa najlepšie hodí na zelenú zeleninu, napríklad brokolicu,
  • varenie v pare, ktoré znižuje vylúhovanie pigmentov zo zeleniny.

POZOR … nie všetku zeleninu treba merať jedným metrom. To, čo funguje pri zelenej zelenine, nemusí nevyhnutne fungovať pri iných. To je napríklad prípad červenej repy.

Za jej farbu sú totiž zodpovedné antokyány. Antokyánom sa darí v kyslých podmienkach. Z tohto dôvodu sa pri varení červenej repy, aby nestratila svoju farbu, pridáva do vody trochu octu (polievková lyžica na liter vody) alebo citrónovej šťavy. Niektorí ľudia pridávajú čajovú lyžičku cukru. Najlepšie je variť červenú repu vcelku a sledovať čas ako pri inej zelenine.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tuk z panvice už nebude prskať. Tento trik mi prezradila priateľka. „Máš to priamo pod nosom“

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento jednoduchý ranný zvyk vám dodá energiu na celý deň. Je neuveriteľne účinný!

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Opat Suvi:). Cítite sa ráno unavení a potrebujete niekoľko šálok kávy, aby ste sa rozbehli? Lekári odhalili jednoduchý a…

Chia semienka: Prírodný elixír zdravia a mladosti, z ktorého pripravíte lahodný puding

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yanishevska). Nenápadné na pohľad, no plné zdraviu prospešných látok. Chia semienka právom patria medzi superpotraviny. Nielen že ich oplatí…

Rododendron neznáša chyby v zalievaní. Zistite, ako to urobiť správne

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PrakapenkaAlena) Rododendrony patria medzi obľúbené záhradné kvety. Krásne kvitnú a dokonale dopĺňajú záhradu. Môžu však byť rozmarné, najmä ak…

Kradne vám sused Wi-Fi? Takto to jednoducho odhalíte!

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Aquarius Studio). Spomalil sa vám internet? Máte podozrivo vysokú spotrebu dát? Možno vám niekto kradne Wi-Fi pripojenie. Prinášame vám…

Je toast nezdravý? Obsahuje akrylamid, vysvetľujeme, čo to znamená

11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/CordMediaDigitalServices) Toasty nemusia byť najlepšou voľbou na raňajky. Podľa odborníkov sa pri opekaní uvoľňuje akrylamid, látka, ktorá môže byť…

Auto Trendy

5 najčastejších chýb, ktoré rýchlo ničia dieselové motory. Ako sa im vyhnúť?

12.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dieselové motory sú konštruované tak, aby vydržali dlho, ale len vtedy, ak sa správne udržiavajú a používajú. Mnohí vodiči si pritom uvedomujú, ako vážne poškodenie…

Ako správne prevádzkovať vozidlo s filtrom pevných častíc

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Bláznivý vynález environmentalistov alebo zariadenie, ktoré zachraňuje životné prostredie? Názory sa rozchádzajú. Isté však je, že DPF je súčasťou prakticky všetkých moderných dieselových vozidiel. Pozrieme…

MG ZS so „superhrubou“ reťazou rozdeľuje názory

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínske autá, či už sa nám to páči alebo nie, si pomaly získavajú svoje miesto na európskom trhu. MG ZS, jedno z najlacnejších SUV, priťahuje…

Automobilová kríza v Taliansku: Je toto začiatok konca?

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Taliansko, krajina preslávená ikonickými automobilmi, sa zmieta v najväčšej kríze automobilovej výroby od konca druhej svetovej vojny. Produkcia vozidiel sa prepadla na úroveň roku 1956…

Kanada vracia úder: 25 % clo na americké autá!

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kanadská vláda zareagovala razantne na clá Donalda Trumpa. Od stredy rána vstúpili do platnosti 25-percentné clo na autá dovážané z USA. Očakávajú sa vyššie ceny…

Najpodivnejší Classe G všetkých čias: Keď sa luxus spojí s vesmírom

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si vozidlo, ktoré kombinuje luxus, futuristický dizajn a dobrodružnú atmosféru vesmírnej misie. Mercedes-Moncler Project Mondo G nie je iba auto – je to umelecké…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov