18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Každé ročné obdobie sa môže pochváliť vlastnými charakteristickými koláčmi, ale leto a jeseň majú – podľa môjho názoru – silnejšie zastúpenie. Vtedy máme prístup k najchutnejšiemu ovociu a zelenine, ktoré sú základom sezónneho pečiva. Na jeseň dominujú najmä tekvica, mrkva, slivky, jablká a hrušky a z ktorejkoľvek z nich sa dá pripraviť dokonalý dezert. V tomto recepte sa však zameriame len na prvé dve – tekvicu a mrkvu. Práve z nich sa pripravuje jemný a vlhký koláč „Kráľovná jesene“.
Pod názvom „torta kráľovnej jesene“ (môžeme nazvať aj dary jesene alebo farby jesene) sa v skutočnosti môže skrývať niekoľko trochu odlišných druhov pečiva. Môže to byť dezert z kyslých jabĺk a tekvicového pyré, koláč len s jablkami a orechmi alebo aj so zmesou ovocia z konca leta. Tekvicovo-mrkvové pečivo môžeme právom nazývať – kráľovná jesene. V tomto texte sa chcem zamerať práve na takýto koláč, pretože som presvedčená, že práve tekvica na jeseň neoddeliteľne vládne v kuchyni. Na druhej strane je jej vernou spoločníčkou mrkva, vďaka ktorej vzniká dezert, ktorý je jemný, vlhký a aromatický – ideálny k večernej šálke horúceho čaju.
Recept na tortu „kráľovná jesene“. Ľahký a mäkký ako piškóta
Ingrediencie:
- 250 g strúhanej tekvice,
- 2 nastrúhané mrkvy,
- 250 g pšeničnej múky,
- 130 g hnedého cukru,
- 150 ml repkového oleja,
- 4 vajcia,
- 2 lyžičky škorice,
- čajová lyžička sódy bikarbóny
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- na ozdobu: práškový cukor alebo poleva, prípadne nasekané orechy.
Torta „kráľovná jesene“ – spôsob prípravy:
Tekvicu a mrkvu treba nastrúhať na malom strúhadle. Do misky nasypeme múku a zmiešame ju so škoricou, sódou bikarbónou a práškom do pečiva. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Potom pridáme suché prísady a postupne za stáleho miešania pridávame olej. Nakoniec pridajte nastrúhanú zeleninu a cesto ešte raz dôkladne premiešajte.
Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložte papierom na pečenie. Do formy nalejte cesto. Pečte približne 50 minút pri teplote 170 stupňov. Pomocou drevenej paličky skontrolujte, či je dezert prepečený. Ak je tyčinka po zapichnutí do stredu suchá, môžete koláč vybrať z rúry.
Torta kráľovnej jesene chutí najlepšie ozdobená. Po vychladnutí sa torta môže posypať práškovým cukrom alebo polevou. Poleva sa môže posypať nasekanými orechmi alebo nastrúhanou pomarančovou kôrou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento recept na škoricové slimáčiky patrí medzi moje najobľúbenejšie. Sú mäkké ako vankúšik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.