Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Pocity, Životný štýl,

Na to sa sťažujeme najčastejšie, ale nie všetci. Šťastní ľudia pristupujú k týmto témam uvoľnenejšie

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WellStock). Šťastní ľudia sa zvyčajne nesťažujú na mnohé veci, ktoré môžu byť pre ostatných zdrojom frustrácie alebo nespokojnosti. Stručne povedané, šťastní ľudia sa snažia...

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WellStock).

Šťastní ľudia sa zvyčajne nesťažujú na mnohé veci, ktoré môžu byť pre ostatných zdrojom frustrácie alebo nespokojnosti. Stručne povedané, šťastní ľudia sa snažia sústrediť na to, čo je dobré, a nie na to, čo nefunguje podľa ich predstáv. Prijímajú realitu a zameriavajú sa na pozitívne stránky života.

13 vecí, na ktoré sa šťastní ľudia nikdy nesťažujú.
Foto: shutterstock/WellStock

Prečo sa neoplatí sťažovať?

Sťažovanie môže krátkodobo priniesť dočasnú úľavu, ale z dlhodobého hľadiska znižuje kvalitu života, brzdí rozvoj a vzťahy a ovplyvňuje zdravie. Sťažovanie, hoci sa niekedy zdá ako prirodzený spôsob vyjadrenia frustrácie, nám z dlhodobého hľadiska neprospieva. Lepším riešením je hľadať pozitíva a zamerať sa na činnosti, ktoré môžu priniesť zlepšenie.

Sťažovanie nám škodí niekoľkými kľúčovými spôsobmi, ktoré priamo ovplyvňujú to, čo robíme, čo si myslíme o sebe a o svete a ako žijeme v spoločnosti. Prinášame informácie o tom, na čo si treba dávať pozor.

Neustále sťažovanie sa upevňuje negatívne emócie a znižuje náladu. Namiesto riešenia problémov posilňuje pocity bezmocnosti a nespokojnosti. Zameriavanie sa na negatívne veci sťažuje vnímanie pozitívnych stránok života. Z dlhodobého hľadiska môžeme začať vnímať realitu pesimistickejšie, ako v skutočnosti je. Neustále sťažovanie sa môže viesť k stresu a dokonca k depresii.

Trvalý negatívny stav mysle ovplyvňuje emocionálnu a duševnú pohodu a môže prispieť aj k zdravotným problémom. Sťažovanie často spôsobuje, že sa namiesto hľadania riešení sústredíme na problém. To nás blokuje v tom, aby sme prevzali iniciatívu a uskutočnili skutočné zmeny. Neustále sťažovanie sa upevňuje presvedčenie, že nemáme kontrolu nad vlastným životom a situáciou. Tento pocit bezmocnosti nás môže paralyzovať a prehlbovať našu frustráciu. Sústredenie sa na problémy obmedzuje našu schopnosť tvorivo myslieť a nachádzať nové riešenia. Namiesto hľadania východiska uviazneme v kruhu negatívnych myšlienok. Sťažovaním sa strácame zo zreteľa dobré veci v živote. Premeškávame drobnosti, ktoré nás môžu urobiť šťastnými a za ktoré môžeme byť vďační.

Ľudia nemajú radi ľudí, ktorí sa neustále sťažujú. Príliš časté vyjadrovanie negatívnych názorov môže ostatných odradiť a viesť k osamelosti alebo problémom vo vzťahu. Sťažovanie sa nemá negatívny vplyv len na nás, ale aj na naše okolie. Môže vytvárať toxickú atmosféru v práci, doma alebo medzi priateľmi a spôsobovať zbytočné napätie a konflikty.

Na čo sa šťastní ľudia nikdy nesťažujú?

Šťastní ľudia vnímajú starnutie ako výsadu, nie ako bremeno.
Foto: shutterstock/Ruslan Huzau
  • Na každodenné povinnosti. Šťastní ľudia ich vnímajú ako príležitosť na rast alebo jednoducho ako úlohu, ktorú treba splniť, namiesto toho, aby ich považovali za nepríjemnú prekážku.
  • Na počasie. Šťastní ľudia chápu, že počasie nemôžu ovplyvniť, a prispôsobujú sa mu namiesto toho, aby sa naň sťažovali. Či už si užívajú teplo a jas slnka počas horúceho dňa na pláži, alebo oceňujú radosť z toho, že sa môžu schúliť pod deku a pozerať filmy, keď je vonku chladno a daždivo, naučia sa využívať ročné obdobia naplno. Prijímajú rozmanitosť počasia, tešia sa zo slnka aj dažďa a vnímajú ich ako prirodzenú súčasť života.
  • Na názor iných. Šťastní ľudia nedovolia, aby názory iných ľudí ovplyvňovali ich šťastie alebo sebaúctu. Rešpektujú názory iných ľudí, ale nedovolia im, aby im diktovali ich životné rozhodnutia. Cenia si svoje vlastné názory a presvedčenie a snažia sa žiť autentický život v súlade so svojimi hodnotami. Netrápia sa negatívnou spätnou väzbou, pretože sú si istí sami sebou a svojimi rozhodnutiami.
  • Na chyby a zlyhania. Šťastní ľudia oceňujú krásu nedokonalosti. Vedia, že chyby a nedostatky nie sú znakom slabosti, ale skôr príležitosťou učiť sa a rásť. Prijímajú výzvy a berú ich ako príležitosť zlepšiť sa a stať sa lepšou verziou seba samého. Berú ich skôr ako príležitosť učiť sa, než aby sa ľutovali.
  • Nedostatok ideálnych materiálnych podmienok. Šťastní ľudia nestotožňujú šťastie s vecami. Chápu, že skutočné šťastie vychádza zvnútra a nie je spojené s materiálnymi predmetmi. Samozrejme, oceňujú, že majú pekné veci, ale nie je to pre nich to najdôležitejšie. Radosť nachádzajú skôr vo vzťahoch, zážitkoch a osobnom raste, než aby hľadali uspokojenie v hmotných veciach. Sústreďujú sa skôr na pozitíva a na to, čo majú, než aby sa sťažovali na to, čo im chýba.
  • Na to, že sa niekomu niečo podarilo. Šťastní ľudia úprimne zdieľajú radosť z úspechov iných ľudí. Chápu, že úspech iného človeka neznižuje ich vlastný, a využívajú ho ako inšpiráciu na dosiahnutie svojich osobných cieľov. Úspech vnímajú ako nekonečný zdroj a sú presvedčení o svojej schopnosti dosiahnuť vlastné ciele. Tešia sa z úspechov iných ľudí bez toho, aby ich porovnávali so svojimi vlastnými.
  • Na budúcnosť a zmenu. Šťastní ľudia si nerobia nadmerné starosti o budúcnosť . Chápu, že je dôležité plánovať a byť pripravený, ale nedovolia, aby ich strach z neznámeho obral o súčasnú radosť. Sústreďujú sa na prítomnosť, využívajú každý deň naplno a zároveň majú na pamäti svoje budúce ciele. Sú otvorení zmenám a vnímajú ich ako príležitosť na nové skúsenosti a rast.
  • Na minulosť. Šťastní ľudia vnímajú svoju minulosť ako zdroj múdrosti, nie ľútosti. Oceňujú lekcie, ktoré im minulé skúsenosti poskytli, a využívajú tieto poznatky na formovanie svojej budúcnosti. Uvedomujú si, že každá skúsenosť, dobrá či zlá, prispela k tomu, kým sú dnes.
  • Na drobné nepríjemnosti. Nesťažujú sa na drobné nepríjemnosti, ako sú dopravné zápchy alebo hluk. Šťastní ľudia využívajú dopravu ako príležitosť, aby čo najlepšie využili svoj čas. Namiesto toho, aby ju považovali za stratu času, využívajú ju na sledovanie audiokníh, učenie sa nového jazyka alebo jednoducho na sebareflexiu . To, čo by mohlo byť frustrujúcim zážitkom, premenia na produktívny alebo relaxačný zážitok.
  • Na ich vek. Šťastní ľudia vnímajú starnutie ako výsadu, nie ako bremeno. Oceňujú múdrosť a skúsenosti, ktoré prichádzajú s vekom. Namiesto toho, aby sa obávali plynutia času, túžobne sa tešia na príležitosti a rast, ktoré prináša každý nový rok. Vedia, že niektorí ľudia nemajú to šťastie, aby mohli zostarnúť, preto si chcú vážiť každý deň. Prijímajú svoj život a starnutie a tešia sa z každej etapy.
  • Na nedokonalosti svojho vzhľadu. Šťastní ľudia chápu, že skutočná krása vychádza zvnútra. Oceňujú svoje jedinečné vlastnosti a svoje telo vnímajú ako nástroj, ktorý im umožňuje prežívať život, a nie ako predmet, ktorý treba kritizovať alebo objektivizovať. Samozrejme, každý rád dobre vyzerá, ale viac ako fyzickú estetiku si cenia zdravie, láskavosť a osobný rozvoj. Nesťažujú sa na svoje chyby alebo nedokonalosti, ale s akceptáciou na sebe pracujú.
  • Na prácu. Šťastní ľudia nachádzajú vo svojej práci naplnenie tým, že sa zameriavajú na pozitívne aspekty a hodnoty, ktoré im poskytuje. Chápu, že každá práca má svoje výzvy, ale radšej sa zameriavajú na odmeny a osobný rast, ktoré vďaka svojej práci dosahujú. Svoju prácu vnímajú skôr ako súčasť svojho života, nie ako celý svoj život. Aj keď nie je ideálna, hľadajú v nej pozitívne aspekty alebo podnikajú kroky na jej zmenu.
  • Na pondelok. Šťastní ľudia vnímajú pondelky ako nový začiatok a začiatok týždňa plného príležitostí. K novému týždňu pristupujú s nadšením a pozitívnym prístupom a vnímajú ho ako novú príležitosť na dosiahnutie pokroku pri plnení svojich cieľov. Pravdepodobne si dokonca plánujú týždeň podľa svojich priorít, aby sa uistili, že každý deň využijú naplno.
Šťastní ľudia nachádzajú vo svojej práci naplnenie tým, že sa zameriavajú na pozitívne aspekty a hodnoty, ktoré im poskytuje.
Foto: shutterstock/Eugenio Marongiu

Redakcia vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bola väzňom vo vlastnom tele. Vo veku 22 rokov vážila takmer 320 kg. Ukázala, že obezita sa dá prekonať

Má 60 rokov. Opustila svoju bežnú prácu a presťahovala sa na Barbados. „Som tu šťastnejšia“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Namiesto smotany si do kávy nalejte lyžicu olivového oleja. Nie je to vtip. Vyskúšajte to a budete ju piť pravidelne

10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mlieko, smotana, cukor, škorica, karamelový sirup - to sú len niektoré z produktov, ktoré možno pridať do…

Chce mať najväčší zadok na svete. Pribrala 20 kg a minula stotisíc eur. „Nič ma nezastaví“

9.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/natasha_crown_official1). Natasha Crown, švédska influencerka, si stanovila jeden cieľ. Táto 30-ročná žena chce mať najväčší zadok na svete. Na…

Ona váži 114, on 63 kg. Ľudia hovoria, že pre ňu nie je dosť mužný. „Aj ja milujem jedlo“

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/themontgomeryss). Brittany a Matt Montgomeryovci sú spolu už štyri roky. Vychovávajú spolu dve deti a zdieľajú fotografie na sociálnych…

Už 35 rokov neje cukor a nechce sa k nemu vrátiť. Málokto verí, že má 77 rokov

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/sweetlifeaus). Čo sa stane, keď sa vzdám cukru? Austrálčanka Carolyn Hartzová sa to rozhodla zistiť pred 35 rokmi. Dnes…

Je tento vzťah len zo zvyku? Príznaky toho, že už nemáte nič spoločné

19.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/David Pereiras). Niekedy príde vo vzťahu chvíľa, keď začneme pochybovať o jeho budúcnosti a o tom, či sú city…

Auto Trendy

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento stroj nie je len obyčajným vozidlom,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov