23.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/itor).
Na jeseň potrebuje telo špeciálnu podporu, aby sa dokázalo vyrovnať s číhajúcim chladom a infekciami. Ak chcete posilniť svoje telo, oplatí sa pravidelne sa obracať na jednoduché, ale veľmi účinné riešenie. Do svojho každodenného jedálneho lístka zaraďte cesnak, ktorý má mnoho výhod a vlastností. Odporúčame vám tie najdôležitejšie.
Cesnak je obľúbenou prísadou do mnohých jedál. Posilňuje a zároveň dodáva jedlám výraznú chuť. S obľubou sa pridáva do polievok, šalátov alebo omáčok. Treba však vedieť, že je aj pokladom prírody, ktorý so sebou nesie jedinečné vlastnosti, ktoré oceníme najmä v jesennom a zimnom období. Prečo sa oplatí jesť cesnak nielen kvôli chuti, ale aj kvôli zdravotným benefitom?
Prečo sa oplatí jesť cesnak? Zdravotné vlastnosti
- Cesnak je známy ako zelenina, korenie a tiež liečivá rastlina. Na ľudský organizmus pôsobí prostredníctvom svojich zdraviu prospešných vlastností. Ukazuje sa ako neoceniteľná podpora počas jesene a zimy, keď ľahko strácame imunitu a môžeme chytiť nežiaducu infekciu.
- Vďaka svojej výraznej chuti a vôni je cesnak buď zbožňovaný, alebo naopak zatracovaný. Našťastie existujú osvedčené spôsoby, po ktorých môžete siahnuť, aby ste zjemnili intenzívny chuťový vnem a presvedčili sa tak, aby ste cesnak zaradili do svojho každodenného jedálnička.
- Najmä preto, že má silný zdravotný potenciál. Obsahuje totiž cenné vitamíny ako C, E a vitamíny skupiny B, ale to nie je všetko. Cesnak je bohatý na minerálne látky, ako je draslík selén, fosfor, vápnik a železo. Okrem toho obsahuje aminokyseliny, organické zlúčeniny síry, flavonoidy a tzv. cesnakový olej.
Na čo pomáha konzumácia cesnaku? Neoceniteľný poklad na jeseň
- Osobitnú pozornosť si zaslúži tzv. cesnakový olej, ktorý obsahuje sulfidy a alicín. Vďaka tomu je prirodzenou podporou imunitného systému, čo je zase jeden z hlavných benefitov, pre ktoré by ste mali na jeseň siahnuť po cesnaku.
- Alicín obsiahnutý v cesnaku má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti. Je zodpovedný za intenzívnu chuť a vôňu cesnaku. Zaujímavé je, že cesnak vykazuje prítomnosť alicínu, keď sa jeho tkanivo rozdrví, napríklad pri krájaní alebo stláčaní strúčikov.
- Okrem toho je cesnak užitočný v boji proti infekciám. Jeho štipľavá vôňa pomáha uvoľňovať dýchacie cesty a tiež pomáha pri odkašliavaní. Pridanie cesnaku do jedla má aj zahrievací účinok, čo môže byť užitočné pri boji s prechladnutím.
Existujú aj ďalšie výhody cesnaku, ktoré stoja za zváženie, napríklad podpora tráviaceho systému, pozitívny vplyv na reguláciu krvného tlaku a znižovanie hladiny cukru v krvi. Ak chcete využívať výhody cesnaku, najlepšie je konzumovať ho v surovej forme. Pri tepelnej úprave môže stratiť svoje cenné vlastnosti. Mali by ste zvážiť aj vyskúšanie cesnaku v nakladanej forme.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite ho na raňajky a schudnete. Zabudnete na maškrtenie a neustálu chuť na sladké
Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.