24.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TW27).
Mikrovlnná rúra môže byť darom z nebies, keď máme málo času a chceme si rýchlo ohriať jedlo, aby sme naplnili prázdny žalúdok. Zariadenie umožňuje aj varenie a grilovanie, takže si ľahko pripravíte rôzne jedlá, ktoré vás potešia svojou chuťou. Mikrovlnná rúra funguje špecifickým spôsobom, takže nie všetko sa do nej dá vložiť. Prečo? Ak ju použijeme nesprávne, môžeme čeliť vážnym následkom: popáleninám alebo dokonca požiaru. Kontrolujeme, čo by sa nemalo dávať do mikrovlnky.
Buďte opatrní s mikrovlnnou rúrou
Mikrovlnná rúra je zariadenie, ktoré sa často nachádza v kuchyni, a to nie je prekvapujúce. Ľahko si v nej zohrejete jedlo, ktoré nás nakŕmi po náročnom dni. Nevkladajte do nej každý výrobok, pretože môže spôsobiť výbuch, bolestivé popáleniny a požiar. Čo nevkladať do mikrovlnnej rúry? Kontrolujeme.
Listová zelenina: nebezpečenstvo požiaru v mikrovlnnej rúre
Kel, špenát, hlávkový šalát – to sú niektoré druhy zeleniny, ktoré pri konzumácii v surovom stave ponúkajú najviac svojich vlastností. Preto by sa nemali ohrievať, tým menej dávať do mikrovlnky.
Nejde len o to, že strácajú pevnosť a výživnú hodnotu, ale aj o to, že sa voda rýchlo odparuje. Pri absencii vody, najmä ak sú ponechané v zariadení dlhší čas, môžu začať horieť a spôsobiť požiar.
Omáčky v rúre vás môžu popáliť
Husté omáčky sa skvele hodia k cestovinám alebo zemiakom a dokážu zasýtiť na dlhú dobu. Bohužiaľ je lepšie ich zohriať v kastróliku alebo hrnci, pretože vtedy nič nehrozí.
Čo sa stane, ak ich dáme do mikrovlnky? Je známe, že voda obsiahnutá v omáčkach sa vyparí a vytvoria sa bublinky. Nie vždy sa však omáčky zohrejú rovnomerne, takže po vybratí omáčky zo spotrebiča a naklonení sa môžu stále objavovať bublinky. Potom sa ľahko môže stať tragédia, pretože horúca omáčka nám môže popáliť pokožku.
Môžete variť v mikrovlnnej rúre?
Vajcia sú plné nutričných hodnôt, a tak niet divu, že sa tak často vyskytujú v našej strave. Ak ich chceme pripraviť, nemá zmysel ísť jednoduchšou cestou a dať ich do mikrovlnky nie je najlepší nápad. Prečo?
Vyparujúca sa voda zachytená vo vnútri nemá kam újsť, takže vajce vybuchne. Zariadenie môžeme nielen zničiť, ale ak vajce vytiahneme von, môže taktiež vybuchnúť, takže v kuchyni bude oveľa viac upratovania. Vajcia pripravené vo vode sú nielen oveľa zdravšie, ale aj bezpečnejšie.
Hrozno nie je možné ohrievať v mikrovlnnej rúre
Hrozno chutí najlepšie surové, ako väčšina ovocia. Aj keď mnohí v kuchyni radi experimentujú, radšej tieto plody nezohrievajte v mikrovlnke. Dôvod je rovnaký ako v prípade vajec: malé guľôčky môžu prasknúť a popáliť nás.
Chilli papričky
Chilli papričky dokonale zdôraznia chuť mnohých jedál a nájdu si fanúšikov, ktorí milujú pikantné chute. Kapsaicín je zodpovedný za ich vlastnosti: pri kontakte s pokožkou, sliznicami a očami spôsobuje podráždenie, bolesť a pálenie. Ak zohrejeme čili papričku v mikrovlnke, voda a kapsaicín z nej uniknú a pri otvorení mikrovlnky môže byť para pri najmenšom bolestivá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nepríjemný zápach z práčky je teraz spomienkou. Stačí ho vhodiť do bubna
Pred umiestnením na plech ho namočte. Vyriešite tak pretrvávajúci problém. Pečenie bude radosť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.