Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Chcete znížiť hladinu cholesterolu? Zahrňte tieto produkty do svojej každodennej stravy

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SunCity). Vysoká hladina cholesterolu má vážne zdravotné následky. Ak ho chcete znížiť, kľúčovú úlohu zohráva strava. V kombinácii s fyzickou aktivitou môže priniesť uspokojivé...

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SunCity).

Vysoká hladina cholesterolu má vážne zdravotné následky. Ak ho chcete znížiť, kľúčovú úlohu zohráva strava. V kombinácii s fyzickou aktivitou môže priniesť uspokojivé výsledky. Preto stojí za to zistiť, čo robiť a čomu sa vyhnúť, ak chcete účinne znížiť hladinu cholesterolu.

Ako znížiť cholesterol? Dôležitá je vyvážená strava, ktorá zahŕňa vhodné produkty.
Foto: shutterstock/SunCity

Výsledky naznačujúce, že hladina vášho cholesterolu je príliš vysoká, je ten správny čas pozrieť sa na vašu súčasnú stravu a životný štýl. Toto sú kľúčové aspekty v kontexte udržiavania správnej hladiny cholesterolu, ktorá je zase dôležitá pre udržanie dobrého zdravia.

Prečo vysoký cholesterol nie je dobrý?

Cholesterol je tuková látka, ktorá je potrebná pre správne fungovanie organizmu. Produkuje sa najmä v tele v pečeni, v menšom množstve v distálnej časti tenkého čreva. Cholesterol vytvára bunkové membrány všetkých telesných buniek.

Existujú dva druhy:

  • HDL cholesterol, teda takzvaný „dobrý cholesterol“
  • LDL cholesterol, teda „zlý cholesterol“

Práve LDL sa hromadí v stenách a jeho príliš vysoká hladina môže viesť k mnohým ochoreniam kardiovaskulárneho systému. Preto stojí za to prijať všetky opatrenia na zníženie hladiny cholesterolu.

Ako znížiť cholesterol? Zahrňte tieto produkty do svojej každodennej stravy

Príliš vysoká hladina cholesterolu je dôvodom, prečo sa oplatí zamerať sa na vyváženú stravu, ktorej cieľom je znížiť zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi.

  • V prvom rade by vaša strava mala obsahovať minimálne spracované potraviny.

Ľahko dostupné vysoko spracované potraviny rozhodne nemajú žiadny priaznivý vplyv na celkové zdravie, vrátane hladiny cholesterolu.

  • Okrem toho by vaša denná strava mala obsahovať aspoň 400 g ovocia a zeleniny každý deň.

Osobitný dôraz by sa mal klásť na zeleninu. Najlepšie je jesť ju surovú, ale dobrou možnosťou je aj varená vo vode alebo dusená. Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, preto je ich vhodné množstvo pri vyváženej strave obzvlášť dôležité.

  • Na zníženie cholesterolu sa odporúča zvoliť aj celozrnné cereálne produkty, ktoré sú výborným zdrojom vlákniny.
  • Okrem toho sa odporúča jesť ryby aspoň dvakrát týždenne.

Odporúčajú sa najmä tučné ryby ako losos, makrela a šproty, ktoré sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu.

  • Navyše by vaša každodenná strava mala obsahovať chudé hydinové mäso a strukoviny (šošovica alebo cícer).
  • Pozornosť sa oplatí venovať aj 2-3 porciám nízkotučných mliečnych výrobkov týždenne.
Do jedálnička je dobré zaradiť aj produkty ako avokádo, orechy a olivový olej.
Foto: shutterstock/puhhha

Príliš vysoký cholesterol? Vzdajte sa týchto produktov

Ak chcete znížiť vysokú hladinu cholesterolu v krvi, musíte vedieť, ktoré produkty používať, ale aj ktorým sa vyhnúť. Niektoré produkty nepomáhajú pri vysokej hladine cholesterolu. Medzi ne patria okrem iných už spomínané vysoko spracované produkty a obľúbené rýchle občerstvenie.

Okrem toho by z jedálneho lístka mali zmiznúť alebo sa objaviť len príležitostne produkty:

  • tučné mäso (napr. bravčová krkovička alebo slanina)
  • spracované mäso (údeniny)
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku (napr. maslo alebo tavený syr)
  • sladké pečivo
  • vzdať sa používania pekárskeho margarínu na pečenie.
  • treba vylúčiť aj majonézu (jej vegánsky náprotivok je však prijateľný)

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo jesť v noci, aby ste dobre spali? Pripravte si večeru s týmito ingredienciami a zaspíte ako nikdy predtým

Žiadny olivový ani kokosový olej. Pite „tekuté zlato“ po lyžičkách a vtierajte do pokožky. Nebudete ľutovať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Každý deň zjedol 24 vajec. Nakoniec si skontroloval hladinu cholesterolu. Výsledky sú prekvapivé

27.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Popovo Bros instagram.com/nicknorwitz/). Nick Norwitz, doktorand na Harvardskej univerzite, sa rozhodol skontrolovať, ako každodenná konzumácia vajec ovplyvní jeho zdravie.…

Čo namiesto žalúzií na okno? Existujú aj krajšie možnosti. Chránia pred slnkom a zvedavými pohľadmi susedov

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Žaluzie sú univerzálnym a relatívne lacným riešením, ale nie vždy sa hodia k interiéru. Vysvetlíme vám, čo…

Takto môžete šetriť vodou pri používaní umývačky riadu. Dva triky a nižšie účty

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/cornflowerz). V čase vysokých cien sa snažíme ušetriť na všetkom, na čom sa dá. Keď sa zvyšujú účty za…

Namáhavé čistenie orechov je už minulosťou. Šupky sa zbavíte za pár minút

27.9.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tsurukame Design). Vlašské orechy sú súčasťou mnohých koláčov, dezertov a šalátov. Aby ste si však mohli vychutnať ich plnú chuť…

Ako používať tĺčik na mäso? Mnoho ľudí to robí zle. Výsledkom je rozsekané mäso

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olaf Speier). Používate tĺčik na mäso správne? Ukazuje sa, že aj v tomto prípade mnohí z nás robia chybu.…

Auto Trendy

Z Číny prichádza super kombi s takmer 1 000 PS

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Denza Z9 GT sa už predáva v Číne za cenu od 43 000 EUR a čoskoro sa dostane aj do Európy. Plug-in hybrid alebo elektrický…

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie svetlá?

Nemecko predstavuje autonómny vlak. Nová éra na železniciach

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - ARTE je autonómny vlak vyvinutý spoločnosťou Alstom, ktorý Nemecko v pondelok predstavilo svetu. Ide o vlak, ktoré je určené na obsluhu regionálnych trás a na…

Bude výkonnejšia, než sa očakávalo

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Jeho výkon bude 280 k, podobne ako v prípade modelu Alfa Romeo Junior Veloce, namiesto pôvodne avizovaných 240 k. Príde v roku 2025.

Hyundai oznamuje aktualizácie pre Ioniq 5 N. Výkonný elektromobil dostane konfigurovateľný režim driftovania

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai približne pred rokom odhalil svoju najvýkonnejšiu verziu modelu Ioniq 5. Teraz kórejská automobilka oznamuje vylepšenia pre výkonný elektromobil.

Dacia dobýva Európu s motormi na LPG. Predala milión vozidiel s takýmito motormi

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Dacia oznamuje, že v Európe predala milión vozidiel vybavených motorom na LPG. Táto motorizácia je k dispozícii v celom rade benzínových modelov.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov